https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Saga Svetlane Makarovič v Murski Soboti

Murska Sobota, 16.03.2011 ob 21:45  

Vsestranska umetnica in kulturnica Svetlana Makarovič je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota predstavila svoje delo Saga o Hallgerd, ki ji priredba islandskega epa Saga o Njalu. Z interpretativnim branjem odlomkov umetniškega dela in spremljavo avtorske glasbe je pričarala zanimiv literarno-glasbeni večer.

Na literarnem večeru je pisateljica predstavila delo Saga o Halgerd, ganljivo zgodbo o mladi ženski Hallgerd, ki jo tašča neizmerno sovraži in jo ves čas preklinja. V zgodbi pride do usodnih zapletov, ki povzročijo, da nastane prepad med Halgerd in njenim možem, ljudje ju prezirajo, taščino sovraštvo pa nikoli ne preneha. Vsebina dela je precej temačna, prevladujejo motivi sovraštva, zavisti, skoposti, pretirane materinske navezanosti na sina ipd.

Svetlana Makarovič velja za eno najznamenitejših slovenskih umetnic – poznamo jo kot pesnico, pisateljico, igralko, šansonjerko ... Zanjo je značilen čisto poseben slog pisanja, kritičnost do družbenih razmer in pikrost besed ter ljubezen do mačk. Makarovičeva je veliko napisala predvsem za otroke, najbolj sta znani njeni mladinski deli Sapramiška in Pekarna Mišmaš. Makorovičeva piše tudi za odrasle, predvsem je v njenih delih izpostavljena vsesplošna kritika do družbenih razmer, šibkih človeških značajev ipd. Za svoje delo je prejela veliko nagrad in priznanj, leta 2000 pa zavrnila prestižno Prešernovo nagrado.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.