https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Direktorica ZD Ljutomer ponudila odstop

03.08.2016 ob 9:00  

Svet zavoda Zdravstvenega doma Ljutomer je včeraj popoldan obravnaval odstopno izjavo Suzane Makoter, vršilke dolžnosti direktorice Zdravstvenega doma Ljutomer.

Svet zavoda Zdravstvenega doma (ZD) Ljutomer je na seji, ki je potekala v torek, 2. avgusta, obravnaval odstopno izjavo Suzane Makoter, v.d. direktorice ZD Ljutomer. Kot je znano, so vse štiri občine ustanoviteljice - občina Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej podale soglasje k poslovnemu načrtu ZD Ljutomer za leto 2016, a Makoterjeva ni prejela popolnega soglasja k imenovanju občin Križevci in Veržej. Na seji sveta zavoda so tako sprejeli sklep, da bo Makoterjeva do 15. septembra še opravljala delo vršilke dolžnosti, do takrat pa naj občini Veržej in Križevci ponovno razmislita o podpori in imenovanju Makoterjeve za direktorico, poroča Prlekija on net.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Makoterjeva je ob tem dejala, da tako ne more več zadovoljivo in kakovostno delati naprej, v tem času pa naj občini ponovno odločata ter podata svoje mnenje ali vsaj navedeta konkretne razloge, zakaj njenega imenovanja za direktorico ne podpirata. Če do takrat ne bo soglasja, bo objavljen nov razpis za direktorja. Makoterjevo po rezultatih ankete, ki so jo opravili med zaposlenimi, podpira preko 80 odstotkov le-teh.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.08.2016 ob 11:16 cviček & kajmak gost

      Povsem pričakovana poteza. Le kdo bi hotel biti direktor v zavodu, kjer v svetu zavoda sedita bivši udbovec in bivši zaposleni, ki bi naj neupravičeno prejemal visoke zneske za plačo in po vrhu bil še brez licence. Škoda, da je Makoterjeva rabila leto in pol, da je skapirala, da to ne gre. Nekoč ugledna zdravnica si je šla umazala dobro ime in ugled, ki si ga mogoče nikoli več ne povrne. Tudi kdorkoli drug bo prišel se mu bo godili podobno. S tako strukturo sveta zavoda ne moreš normalno delovati v letu 2016. Balkanske in udbovske manire so preživele in danes morajo zavod voditi mladi sposobni in Evropski moderno usmerjeni ljudje.

      24 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.08.2016 ob 12:36 gost gost

      Povsem pričakovana in logična poteza Makoterjeve. Še enkrat se je pokazalo, koliko politikantstva je prisotnega v lokalnih skupnostih. Strinjanje s poslovnimi potezami in finančnimi načrti zavoda je nekaj povsem drugega kot dajanje soglasja točno določeni osebi. Očitno se v občinah Križevci in Veržej pojavlja "užaljenost", ker je Makoterjeva lani pač bila imenovana za direktorico, ne pa Nemec. In ta "užaljenost" bi se sicer vlekla v nedogled, tako uglajeni zdravnici pa najbrž ni vseeno, če se jo politika privošči na takšen način. Če v obeh občinah sprejemajo poslovno poročilo in finančni načrt in strategijo razvoja zdravstvenega doma, potem ne razumem, kako je lahko nekdo, ki je ta zavod kot v.d. vodil celo leto uspešno, lahko problematičen in nezaupanja vreden.

      12 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.08.2016 ob 14:56 pipi gost

        gost - gost | 03.08.2016 ob 12:36 = Olgica oz. njen pisun. Makoterjeva je zd prevzela z veliko finančno zalogo plus z zagotovljenimi sredstvi za dokončno obnovo zgornje etaže. V času njenega vd so se močno povečala sredstva za maso plač zaposlenim. Zaposlilo se je nekdo, katerega izobrazba ni ustrezala razpisnim pogojem. Pojavile so nedopustne zadeve, katere še čakajo sodni epilog. Edini dosežek je nakup reševalnega vozila z lastnimi od prej privarčevanimi sredstvi zd, z katerimi bi se moral obnoviti še ostali del stavbe. Za to, da kupiš vozilo z lastnimi sredstvi ne moraš biti zelo šolani. Moraš pa imeti malce v glavi, da lahko realiziraš prijetno okolje za paciente. Tako, da ne o nekih sposobnostih nekerih, ki so se jih osnove komunikacije in meanagementa na veliko izognile. Občini ustanoviteljici sta povedali svoje, ljudje so rekli ne. Razpišite volitve, stroka naj dela stroko. Novemu direktorju, pa svetujem, da nekoga nujno pošlje na tečaj komunologije in etike.

        23 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.08.2016 ob 12:37 gost

      Morda pa samo zato, ker je politično "nekompatibilna" kot je Nemec v omenjenih občinah.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.08.2016 ob 17:16 GPU gost

      Pripravlja se veliki pok in podgane izsiljujejo soglasje

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.08.2016 ob 19:25 gost

      Gre preprosto za politično kljubovanje Makoterjevi s strani SLS-ovih županov in občin, ker je pač izpodrinila "njihovega" Nemca. Analize poslovanja so pokazale, da v času direktorovanja Nemca tudi ni bilo vse "oh in sploh", ampak so se tudi dogajale nepravilnosti, pa tudi postopek razrešitve Nemca in imenovanja Makoterjeve je bil povsem zakonit, kar je odločilo sodišče, pa čeprav so iz teh dveh "Nemčevo kompatibilnih občin" prav na tem segmentu najbolj problematizirale in blokirale delo zavoda z odstopi njihovih predstavnikov v svetu in z raznimi in izsiljevanji. Makoterjeva je bila pač tarča političnh igric, ker v obeh občinah po eni strani povsem podpirajo delo zavoda, po drugi strani pa iz nepojasnjenih razlogov ne podpirajo Makoterjeve.

      4 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.08.2016 ob 21:36 Občan gost

        Gostu, preden pišeš neresnice in zavajaš bralce se kot prvo daj podučiti na kateri listi stranke je kateri od omenjenih županov bil izvoljen. V svojem komentarju navajaš kar nekaj neresnic, laži. Verjetno si plačani pisun za trosenje laži. Bistvo problema verjetno ni v omenjeni kandidatki, ampak v drugih ljudeh, katere bo pa novi veter tako ali tako izbrisal iz položajev katerim niso dorasli.

        20 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.08.2016 ob 19:44 biba gost

      ah dej no... razkiržje je dalo 100% podporo v občinskem svetu ker so vsi z liste svetega ivanušiča, lotmerk pa so glasuvali samo odrptosrčniki karbovice za, jih je pač zadosti... ostali proti... plus pogledni si malo nastope tote "uglajene zdravnice" pa to arogantno do zagrebškega faksa pa nazaj... in ja ženska nima vseh čistih v glavi, nemre se ozirati na podporo zaposlenih 80% je še tak malo če jo 20% ne podpira... in še 1x, neje ZD zaradi zaposlenih ampak pacientov.

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.08.2016 ob 21:29 Gibina gost

        Ne na pamet. Razkrižje ji ni dalo 100% podpore, šlo je za en glas. Spoštovanja vredna mlada zdravnica ni šla na sejo, dva svetnika pa sta bila proti. Tako, da međimurec več nima podpore svojih ljudi. Sem ga slišal danes na radiu. Plašč po veteru, še dve leti pa na smetišče politične zgodovine....

        20 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.08.2016 ob 21:57 te ni sram gost

      Zanimivo bo septembra, ko jim bo minil čas, ki so si ga sami zastavili. Dolenjc si bo izmisli nov razlog zakaj še malo do maja 2017 počakati z razpisom. Dolenjcu toplo priporočam, da si prebere kaj se je zgodilo z pripadniki jugoslovanske obveščevlne službe v zrelih demokracijah http://www.24ur.com/novice/svet/padla-bo-sodba-za-umor-ki-bi-ga-naj-nacrtovala-pripadnika-jugoslovanske-varnostne-sluzbe.html

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.08.2016 ob 22:12 to nekoga muči gost

      Vesel sem, da je bivši od ene našel pravo žensko, žensko katera mu daje pravo ljubezen. Žensko ki izgleda kot ženska in ne kot zapuščen ded. Želim jima vse dobro in kopico otrok.

      20 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.08.2016 ob 8:17 nina gost

      To je dobra fora, da naj občine premislijo nekaj. Občine nimajo kaj premišljevati. Tudi ne župana. To ni Ljutomer, kjer odprtosrčni svetniki pridno dvigajo rokice, ko mama županja zapove. Seveda ima vsak njen svetnik od tega neko korist. V Križevcih in Veržeju so se svetniki odločili in ni več kaj premišljevati. Da ne bo spet pomote. Svetniki v teh dveh občinah so tako levi, kot desni. Zato je tudi odločitev demokratična, ker za temi ljudmi stojijo stranke in posledično drugi ljudje. V nasprotju od Ljutomerskega enoumja, kjer samo ena oseba odloča. Njeni podložniki pa pridno kimajo in dvigajo rokice. Škoda, da je Makoterjeva šla v to županjino igro. Svoj pisker so še pristavili razni UDBA-ši in brezlicenčni, ki sploh nimajo tam kaj iskati in so dokončali županjino zamisel. Sama si je lepo po pilatovsko oprala roke, kot po navadi. Sedaj je končno Makoterjevi kapnilo, da tako ne gre. Vseeno ostanejo veliki črni madeži. Kaj je bilo s tisto prodajo vozila? Kaj je s plačevanjem "nad" ur? Kako kaj poteka mobing? Kaj pa vožnje v LJ s službenimi vozili in zraven član sveta zavoda?

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.08.2016 ob 11:24 bilo kuda UDBA svuda gost

      Slišati je, da bi naj na Dolenjskem hodili neki tožilci iz Nemčije.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.08.2016 ob 15:29 ivek gost

      Še dobro, ka so jih enkrat končno slikali na seji sveta zavoda ZD Ljutomer. Ka de lehko narod vida što drek meša že dobro leto pa pol v sveti zavoda ZD Lotmerk. Lotmerški drekmešače. In što direktorci dovle navodila kak naj dela. Še te kdo ma največjo gužvo pride tisti s slike desno sivi z očoli k joj pa ga nega celo večnost vun ka mata svoje guče. Sramota ka takši kak je toti ka se je tak arogantno do lidi obnoša kak če bi ZD jegov bija še zaj tan sidi. Marš nesnoga! Ovi čelavi udbaš pa je še hüši. Nekda je poštene lidi pregaja zaj pa de še tü v našen domi drek meša. V Müncheni so pokozali kak se dela s takšimi ki so bili negda fküper v isti slüžbe kak un. Marš nesnoga!

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.08.2016 ob 16:54 Slavek gost

        Ivek je vse vredi? ne se tak čemeriti škodi to škodi. Spi si neke pa v senco pa uživli v naravi bol boš srečen

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      04.08.2016 ob 18:50 gost

      Gre preprosto za to, da sta Krizevci in Verzej lani glasovala proti direktorici samo in izkljucno zato, ker se nista strinjala s postopkom izbire na svetu. Verzejski predstavnik je hotel dramaticno odstopil kot predsedujoci in je na ta nacin hotel blokirati delo sveta zavoda. Mimogrede, ta predstavnik je clan stranke SLS, kot Nemec. V obeh obcinah drugih ocitkov nad Makoterjevo niso imeli in ta nepodpora je bila izkljucno zaradi po njihovem mnenju nepravilnega postopka. Sedaj se je izkazalo, da je bil postopek pravilno izveden in je Nemec tozbo izgubil. Danes v obcinah Verzej inKrizevci nimajo nobenih pripomb na delo v ZD Ljutomer, podpirajo poslovna porocila in poslovne nacrte za naprej, le Makoterjeve ne. Ne morete me prepricati, da to ni politicno ravnanje v obeh obcinah, kjer je pac zaradi uzaljenosti Nemca pac potrebno glasovati tako, kot to velevajo navodila.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      04.08.2016 ob 19:33 . gost

      Kako ti lahko verjamem, če pišeš neresnice. Vsaj toliko se pozanimaj, da ne boš nekoga dajal v drugo stranko. Predstavnik iz Veržeja je iz stranke SDS. Sicer pa se vsak predstavnik ravna posmernicah iz svoje občine, kot so se odločili svetniki. Svetniki, kpt je že en zgoraj napisal prihajajo iz različnih strank.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      04.08.2016 ob 19:50 gost

      Govorim o prejšnjem članu sveta zavoda, Legenu, ki je odstopil. Ta je član SLS. Potem pa mi povejte, kako lahko nekdo podpira delo ZD Ljutomer, le vd direktorice ne. To ni logično in to samo zato, ker ni "naša". Nemec se je pri teh županih močno angažiral, ti pa so nato vplivali na svetnike.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      04.08.2016 ob 19:58 gost

      Jaz tudi mislim, ka so v teh dveh občinah sledili navodilom Nemca in so zaradi užaljenosti pač izkazali nezaupanje Makoterjevi. Lani zaradi postopkov, ki so se izkazali za pravilne, letos pa pač ne morejo požreti svoje besede. Zdaj, če so že zasrali, je pač treba stvar zagovarjati do konca. Zato ne verjamem, da bodo ponovno glasovali, le razlogov, za kaj ne podpirajo Makoterjeve, ne vejo razložiti. Razlog neppravilnega postopka jim je pač padel na celi črti, v vsebino delovanja ZD Ljutomer pa se svetniki ravno najbrž ne razumejo oz. so celo izrazili pozitivno oceno delovanja v minulem letu, le, ko je prišlo do glasovanja, pa iz neznanih razlogov proti.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      04.08.2016 ob 21:50 Prlek gost

      Kaj, z avtom pa sem jaz mešetarja, pa kadit tudi hodim za vogel kdo je čakalnica puna lidi, eni pa po tekmah hodijo kdo bi mogli biti na delovnem mestu, mater vam pa puno je toga zato spelejte se že enkrat, ka do meli drugi možnost in priložnost se izkozati. V Veržeji pa v Križevcih pač niso kimavci kak v lotmerki in prav je tak.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      04.08.2016 ob 22:03 Pacient gost

      Svetniki že dobro vejo kakšno je provo stanje v zd, lehko se dosti napiše, te pa de vsem jasno zakaj ni dobla soglasja.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      05.08.2016 ob 9:09 Gost gost

      Makoterjeve je ugotovila,da so apetiti vodilnih in njihovih podpornikov veliki in krivični V zdravstvenem zavodu so zelo slabi odnosi posebno v enoti kjer opravljajo zobozdravstvene storitve ker nekateri izvajajo mobing nad delavci,zato je potreben direktor ,ki bo te nasilneže razkrinkal in jim preprečil,da bi netili mirno delo v zavodu.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      05.08.2016 ob 18:32 Tadeja gost

      Bilo je kakšnih trideset ali še kakšno leto več nazaj. Mlad fant je prišel v oddaljen kraj po službeni dolžnosti. Bilo je poletje in zagledal se je v mlado deklico na lokalnem kopališču. Deklica ga je opzila in on jo je takoj zapeljal. Čez nekaj časa se je rodil otročiček. Punčka je bila v veselje mladi mamici. STVOR , ki je prej dvoril maldi dami, sedaj ni hotel več videti ne mamice ne punčke. To ni človek. To je STVOR!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      05.08.2016 ob 19:49 Križevci gost

      Svetniki smo rekli ne! Zato ne izsiljujte, pri nas ni Lotmerk, kjer se krši vse mogoče in se ne upoštevajo svetniki. Še to, ne pavšalno govorit, da jo podpirajo ljudje. Ona je dobila le podporo večine članov sveta zavoda. Mi svetniki smo na volitvah dobili podporo občanov , torej smo mi glas ljudi. Zato ne mešat krušk in jabolk in izsiljevat nemogoče. Župan ni imel nikakaršni vpliv na našo odločitev. Svetujem vam, da se čimprej gre v razpis. Prijavi se pa naj sposoben človek, ki obvlada vodenje in je predvsem humanist, ta si pa naj nastavi sposobne vodje, ki nam bodo vsem skupaj v ponos. Pa še nekaj je.. se meni za marginalni SLS, da ne bo pomote.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      05.08.2016 ob 20:28 Križanka gost

      Sram me je, da sem iz križevske občine, vse "zapravijo", povejte koliko in kaj novega se naredi .... veržejski in križevski župan pa nista ne tič ne miš, kdor na dveh stolih sedi - nigi ne sedi, kdaj bomo takšnim hvalisancem in nesposobnežem in zahrbtnežem rekli ne ... kaj svetniki, podritniki župana za dnevnice. Zdravstveni dom rabi direktorja, zakaj zaviramo vse sposobno.

      0 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      05.08.2016 ob 22:49 Stane gost

      Tudi njeni srcnezi nekateri pridobivajo na pameti. Lady pa na hinavscini, laznivosti,sprenevedanju. Sram jo naj bo. Fej s tako zupanjo

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      05.08.2016 ob 22:55 Verzenka gost

      Lotmerzanari na zalost mote gnoj od zupanje

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      05.08.2016 ob 23:11 nives gost

      Res je Križanka, da ZD rabi direktorja. ZD rabi dobrega, poštenega, uspešnega in učinkovitega direktorja. In takega je imel. Nikoli prej in sedaj ne. V svojem 5 letnem mandatu je naredil več, kot se je prej v 50 letih. Zato, ker je bil učinkovit in pošten je bil trn v peti določenim lobijem. Županja ga nikoli ni podpirala. Tudi na razns odprtja je ni bilo on zudi nikogar iz občine ni poslala tja. Zo vse kaže njen odnos do njegovega dela. Ko je na zadnjih volitvah s pomočjo svojih podložnikov dobila absolutno oblast je imela moč in priložnost, da ga zamenja. Ker so nesposobni sposobni onesposobiti sposobne. Letos je razturila še ŠIM in LTO.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      05.08.2016 ob 23:17 Nina gost

      Ker je gnoj od gnoja. Hinafka je lazniva sram naj jo bo

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      05.08.2016 ob 23:22 Gost gost

      Kero zaj? Zupaanjo ali?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      06.08.2016 ob 8:23 olgograd gost

      Makotrova je tak samo kmet na šahovnici.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      06.08.2016 ob 10:38 bilo kuda udba svuda gost

      Še cviček in kajmak odstopita in je mera polna.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      06.08.2016 ob 11:03 barbara gost

      kdo pa sta cviček in kajmak?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      06.08.2016 ob 12:45 nina gost

      Poglej sestavo sveta zavoda in ti bo vse jasno. Glavna drek mešača, ki sta prišla notri z željo po maščevanju in prav take rabi županja, da za njo opravijo umazano delo. Rad bi videl takrat faco KPK Panića, ko je moral po navodilu vladarice predlagati kajmaka. Kaj vse morajo eni požreti, da so lahko predsedniki komisij.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      07.08.2016 ob 11:36 gost

      Pa kaj toliko jokcate za Nemcem. Mislite, da je bilo vse "oh in sploh" v času, ko je bil on direktor. Saj pa vsepovsod, kjer je bil, je bilo v ospredju, koliko zasluži, se ne spomnite DARS-a, kjer je imel 10 000 EUR plače. Če bi imel kaj morale, ne bi vzet toliko. Sicer pa je baje bila narejena analiza poslovanja v njegovem obdobju. Neodvisna revizijska hiša je tudi ugotovila nepravilnosti.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      07.08.2016 ob 14:01 nina gost

      Zakaj obračaš pozornost drugam? Z Nemcem ste pričeli županjini pristaši. Ostali smo se osredotočili na Makotrovo in člane sveta zavoda, ki nimajo tam kaj iskati glede na njihovo preteklost. Ker navajas plače in moralo samo to. Nemcu so plačo določali drugi v skladu z zakonom. Sporno pa je, da sedaj v svetu zavoda sedi model, ki je imel plačni razred višji kot kirurg v bolnišnici. Od šefa je izsilil vse možne dodatke. Še za helikoptersko reševanje. Najbolj sporne so delovne ure, ki so jih je pisal zraven, kot je hotel. Večkrst je v 6. urah naredil 12 ur. Ta ima res hudo moralo. Tudi do ljudi, ki jih je obravnavsl na nečloveški način. In bil zato debelo plačan.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      08.08.2016 ob 22:20 Anže gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      16.09.2016 ob 14:22 butalci gost

      Kaj je zdaj 15. september je mimo, kje lahko najdem razpis za direktorja? Ali pa je to bil še samo ena od manipulacij venclja in cenjene gospe doktor..?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      16.09.2016 ob 22:42 brezlicenčni gost

      tiho oligofreni!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      17.09.2016 ob 6:37 ford galaxy gost

      bereš, bereš...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.