https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Orehovcih nadaljujejo s tradicijo Bolšjega sejma

10.08.2016 ob 12:00  

Gasilci bodo v prihodnje še nadaljevali z izvedbo Bolšjega sejma v Orehovcih. Pravi pomen le tega je med drugim tudi ohranjanje stikov, druženje, ter pristnost domačnosti med ljudmi.

Majhna vasica Orehovci, ki se razlega tik ob državni cesti,  ki pelje v smeri  Gornja Radgona, Spodnji Ivanjci, Sveti Jurij ob Ščavnici, se je zapisala in je še danes prepoznavna po mnogih dogodkih in aktivnostih, ki so se tu odvijali skozi zgodovino. Tukaj so se odvijale velike vrtne veselice, na katerih so nastopili znani ansambli in pevci kot so Ansambel Henček, Ansambel Lojzeta Slaka, pevka Simona Waiss, humoristka Nela Eržišnik- Marica Hrdalo, humorist Geza in še mnogi drugi. 

Vedno pa so imeli veliki vpliv in vodilno vlogo prav gasilci iz PGD Orehovcev in nekateri zanesenjaki. V zadnjem času pa tudi Turistično društvo Majolka iz Orehovcev, ki je s svojimi organizacijami gledaliških abonmajev in drugimi dejavnostmi pripomoglo ohranjati aktivnosti v domačem kraju. Žal pa se je zaradi nekaterih nesoglasji med obema društvoma zahtevalo, da se prekine z nekaterimi vezmi in dogodki, med drugim tudi skupni projekt- izvedba Bolšjega sejma. Po krajšem premoru se na pobudo gasilcev iz Orehovcev, v Orehovcih spet odvija tradicionalni Bolšji sejem, katerega so poznali širše v Pomurja.

V PGD Orehovci po krajšem premoru spet nadaljujejo tradicijo Bolšjega sejma, ali kot ga imenujejo tukaj »Orehovski bolšjak«. Vsako prvo nedeljo v mesecu na prostoru ob gasilskem domu v Orehovcih svoje proizvode, prodajne artikle in izdelke ponujajo predvsem predstavniki domače obrti, zbiralci akvarističnih predmetov, domače krame, ki jo je škoda zavreči, pa tudi proizvajalci in pridelovalcev zelenjave in sadja iz domače okolice.

Tudi to nedeljo je bilo zanimivo in pestro v Orehovcih. Na stojnicah se je našlo veliko zanimivega. Med drugim tudi prepeličja jajca, košare »korbi, pleterke, rasohe«, kolovrat, jabolčni kis, televizija, radio, stare gramofonske plošče, luči, motorno kolo, rezervni deli, orodje, električni aparati, star denar in še veliko koristnega ter uporabnega za dom in za zbiralce ter ljubitelje zbiranja le teh. Ponujen asortiment  je bil dokaj bogat, nekaj se je prodalo, nekaj zamenjalo, nekaj pa, v zadovoljstvo ponudnikov in povpraševalcev, tudi podarilo.

Gasilci bodo v prihodnje še nadaljevali z izvedbo Bolšjega sejma v Orehovcih, pravi pomen le tega je med drugim tudi ohranjanje stikov, druženje, ter pristnost domačnosti. Že naslednji Bolšji sejem bo prvo nedeljo v mesecu 4. septembra od 8. do 12. ure. Zato vabljeni ponudniki, povpraševalci in vsi tisti, ki iščete družabnost v nedeljskem dopoldnevu ob skodelici kave, da sprejmete povabilo gasilcev iz Orehovcev.

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.