https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Andrej Ouček sam izdelal kvadrokoper

17.08.2016 ob 9:10  

Andrej Ouček, dijak SPŠTŠ Murska Sobota, je ob zaključku šolanja v svoji projektni nalogi ob pomoči mentorja Benjamina Lipuša izdelal kvadrokoper.

 

Tri mesece trdega dela za lastni kvadrokoper

»Za ta izdelek sem se odločil, ker me je že od nekdaj zanimalo računalništvo v navezi z elektrotehniko, kar seveda ta izdelek tudi predstavlja,« pravi Andrej. Zanj je potreboval približno tri mesece trdega dela. Stroške izdelave kvadrokoperja kot si ga je zamislil sam ocenjuje na ca. 450 evrov. Na vprašanje kaj se je ob tem naučil, pa odgovarja da »pri izdelavi kvadrokopterja sem spoznal mikrokrmilnik Arduino ter se soočil s problemi izdelave in elektronske stabilizacije kvadrokopterja«. Najtežje mu je bilo vzpostaviti elektronske stabilizacije kvadrokopterja, ki omogoča, da kvadrokopter samodejno lebdi v zraku. V prohodnje želi kvadrokoperju namestiti še kamero, ki bi služila lažjemu vodenju, na spodnji del kvadrokopterja pa prijemalke s katerimi bi lahko prevažal manjši tovor.

Andrej bo šolanje nadaljeval na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru. Veseli ga delo z računalnikom in elektroniko, v tem uživa. 

Čeprav bi ga lahko kupil, ga je raje izdelal sam

»Po svetu že leti ogromno dronov, od vojaških do komercialnih ali doma izdelanih hobi dronov. Danes lahko že skoraj na vsakem vogalu kupimo kvadrokopter, ki je že predhodno nastavljen. Vse kar mora uporabnik storiti je, da napolni baterije in uživa v poletu. Na drugi strani sem pa spremljal nagli razvoj mikrokrmilnikov kateri omogočajo programiranje v enostavnih višjih programskih jezikih in sem prišel na idejo da bi to izkoristil«, pravi Andrej.

Kvadrokopter spada v sklop t. i. drone-ov. Droni so avtonomni brezpilotni leteči objekti oz. so plovila na daljinsko upravljanje, ki jih poganjajo propelerji ali pa manj. Kot mnogo sodobnih tehnologij dandanes tudi droni izvirajo iz vojske, saj so jih uporabljali za izvidnico. Sprva so bili droni brezpilotna letala. Za razliko od navadnih helikopterjev, kvadrokopterji uporabljajo dva para enakih propelerjev z istim kotom, dva ki se vrtita v smeri urinega kazalca in dva, ki se vrtita v nasprotni smeri urinega kazalca. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.