https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Uradno je brez denarja. Kako je propadli prekmurski medijski mogotec Raščan obračal milijone?

Murska Sobota, 18.08.2016 ob 7:00  

Za Matejem Raščanom naj bi ostalo za več kot deset milijonov evrov terjatev. Od maja letos je sicer v postopku osebnega stečaja.  


Za prekmurskim poslovnežem Matejem Raščanom se že nekaj let kadi dim. Širši javnosti je najbolj znan kot nekdanji direktor Dela Revij in lastnik Rašice. Maja letos je Okrožno sodišče v Ljubljani nad Raščanom začelo postopek osebnega stečaja, kar pomeni, da uradno ne razpolaga z denarjem. Do včeraj so imeli upniki možnost prijav svojih terjatev. Raščan je sicer trenutno lastnik in direktor podjetja za finančni inženiring Rajon s sedežem v Ljubljani.

Kje so se izgubili njegovi milijoni?

Pogled na Raščanovo stečajno maso kaže, da je tam zgolj nekaj parcel na območju Štajerske in delnice, ki kotirajo skorajda nično. »Večmilijonski dolgovi do države, bank in drugih upnikov bodo ostali nepoplačani,« je poročal Siol.net, ki se je včeraj razpisal o propadlem prekmurskem medijskem mogotcu.

Raščanu so po propadu Dela Revij blagovne znamke zasegli v skupini NKBM, ki je v poslih z njim ustvarila izjemno visoke izgube. Omenjene blagovne znamke je banka letos prodala Večeru.

Stanovanje v Ljubljani prodal Rafaelu Kosu

Kot poroča Siol.net, naj bi bile upnikom najbolj zanimive nepremičnine v Mariboru in Ljubljani, ki jih je Raščan kupil na začetku leta 2008. Pri nepremičninah je Raščan posloval tudi z murskosoboškim podjetnikom Rafaelom Kosom. Stanovanje v Ljubljani, v katerem je Raščan živel, je leta 2011 prodal podjetju Brod na Muri, katerega direktor je Kos. Brod na Muri naj bi takrat za stanovanje plačal okrog 200 tisoč evrov. Denar je bil izposojen pri banki Hypo (Addiko), Kos je medtem stanovanje že prodal podjetju S Naložbe. Kot poroča Siol.net je to v lasti podjetja Canmal iz Gibraltarja, ene od najbolj znanih davčnih oaz v Evropi. Obvladovala naj bi ga premožna družina Škornik iz Maribora.

Porabil več, kot je zaslužil

Do nekaterih stanovanj naj bi Raščan sicer prišel v času, ko je od Nove KBM in drugih bank dobil večdesetmilijonska posojila, ki naj bi jih porabil za nakup Dela Revije. V kasnejši policijski preiskavi je bilo ugotovljeno, da so bančna posojila šla na račune Raščanovih podjetij oziroma na njegove osebne račune. To je tudi predmet ovadbe suma zlorabe položaja s strani Nacionalega preiskovalnega urada (NPU).

Raščan naj bi med letoma 2007 in 2010 po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije porabil štiri milijone evrov več denarja, kot ga je uradno zaslužil.

Država od njega terja dva milijona evrov

Višina dolgov, ki ji je za sabo pustil Raščan, naj bi bila znana kmalu. Prvi dostopni podatki pa kažejo, da bo šlo za okrog 10 milijonov evrov zahtevkov s strani upnikov, med njimi tudi države, ki od propadlega prekmurskega tajkuna terja okrog dva milijona evrov. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.08.2016 ob 12:54 gost

      Takšne bi trebalo v trenutki in ob prvi priliki poslati tja kjer NI MUH.Naša nesposobna oblast in še bolj nesposobno tožilstvo pa take ŠČITI . ZATO vse likvidirati na naslednjih volitvah.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.08.2016 ob 13:28 Stihec gost

      Ce ne boste nehali pisati proti mojemu poslovnemu partnerju vas bom tozil. Rascan je postenjak, da mu ni para.

      3 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2016 ob 14:58 Gost gost

        Kraja identitete je v Sloveniji z novim Kazenskim zakonikom (sprejet je bil leta 2008) definirana kot kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Področje kraje identitete inkriminira četrti odstavek 143. člena Kazenskega zakonika RS: “Kdor prevzame identiteto druge osebe in pod njenim imenom izkorišča njene pravice, si na njen račun pridobiva premoženjsko korist ali prizadene njeno osebno dostojanstvo, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do treh let”. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Kraja_identitete

        14 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2016 ob 20:28 štihniti gost

        se popolnoma strinjam , takoj mu dodeliti socialno pomoč in kosilo v lazarjevem domu !

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.08.2016 ob 15:30 Beee gost

      Lahko bi ga dali v patlament da pride iz krize

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.08.2016 ob 18:13 pobožnik gost

      Zakaj ste taki do človeka saj pa je nej on kriv za to.To so krivi delavci in tako dalje.To mu morate oprostiti in pomagat ledje božji.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.08.2016 ob 15:37 ms gost

      En takši je še v Gančanih ka je vse okrog prineso in je pošteni politik in njemi nišče nika nemre .Ja tu pijšejo ka je Giblarrtar oaza vsega pozabili so pa napisati ka je Slovenija tudi meka pa za lopove in slamnata podjetja

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.08.2016 ob 16:14 gost

      tako je, tujci govorijo o na s Slovencih, da smo bogovi pri pizdarijaj, poglejte italjansko državo, pravijo, da se lažje ne da prešvercati bilo kaj nikjer tako lahko, kot pri nas. Zakaj, odgovor vam mora biti na dlani, tretja veja oblasti (SODSTVO) prizanese lopovim in pika, ker je vse skorumpirano. Pišem iz izkušenj.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.08.2016 ob 16:59 Stihec gost

      Zdaj pa imam dovolj. Umaknite ta clanek iz naslovnice, ker blatite dobro ime Rascana in mene. Midva z Rascanom sva velikokrat skupaj sedela, tudi na obcinskih dogodkih in njegov namen je bil posten. Zelel je uravnoteziti medijski prostor, pa custo normalno je, da pri tem nekaj zelel zasluziti. Samo udbomafija mu tega ni dovolila.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.08.2016 ob 17:14 Rakicanec gost

      Pa kaj bi ti Stihec rad, bodi srecen, da imas zeno, da te prezivlja, ce ne bi itak od gladi mrau.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.08.2016 ob 18:01 črnelavci gost

      jeste budale od budal se stem hrmakom štukate.Pustie jih skupaj in naj se sami spokolejo med sebof.Banda je danda tu nemreš kaj.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.08.2016 ob 20:57 gost

      Ja se vidi kakšni poštenjak,,kot jih je nekaj že,,,se je naučil kako mora,,,žal bi bilo nujno potrebno aktivirati Goli otok,,,pa tiste paznike kakor so nli,,ki znajo kako se tam dela,,saj jih še kar en ducat živi,,,predlagamo državnemu zboru,,,to bi bilo nujno,,,, samo prej bi bilo nujno potrebno napravit volitve,,saj tako bi vsi morali tja,,,,

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.