https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kakšna ureditev se obeta na Slovenski ulici v Murski Soboti?

Murska Sobota, 22.08.2016 ob 14:00  

V sklopu priprave Celostne prometne strategije Mestne občine Murska Sobota se nadaljuje javna razprava, ki se bo tokrat zopet navezovala na ureditev Slovenske ulice v središču mesta.


V okviru javne razprave bodo predstavili osnutek ureditve Slovenske ulice ter na interaktivni način z udeleženci vrednotili določene referenčne in izpostavljene prometne težave, ki jih je projektna skupina identificirala na: 1. javni razpravi, na ogledu terena, pri izvedbi intervjujev ključnih deležnikov in v sklopu analize dokumentov, ki so nastali v prejšnjih obdobjih Mestne občine Murska Sobota. Vrednotenje bo skupaj z opravljeno javno anketo osnova za oblikovanje ciljev Celostne prometne strategije MOMS in nato tudi podlaga za ukrepe.

Ključnega pomena je vprašanje: »Kako urediti mesta bivalno bolj prijazno in hkrati spodbuditi utrip ter rast mest s storitvenimi in proizvodnimi dejavnostmi?«

V zadnjem obdobju je predvsem v manjših in srednje velikih mestih prisoten trend upadanja ekonomske in bivalne atraktivnosti v mestnih središčih. Posledica je odliv prebivalstva in dejavnosti iz osrednjih delov mest na mestna obrobja in v bližnjo okolico (proces suburbanizacije). V mestnih obrobjih se tako stopnjuje naselitveni pritisk, povečuje se potreba po potovanjih (tako za ljudi, kot tovor) in mestna središča stagnirajo. Prebivalci so, ob pomanjkanju raznolike in okolju prijazne prometne ponudbe, vse bolj odvisni od osebnega avtomobila.

Kljub temu, da je Slovenska ulica pred časom že bila deležna prenove in je bil zasajen drevored ter ustvarjena širša površina za pešce, kolesarske steze in možnost postavitve letnih teras za gostinske lokale, ulica ni povsem zaživela. Razlogi za to so širši in zagotovo jih ni moč pripisati zgolj posameznemu dejavniku. Vsekakor je potrebno izpostaviti dejstvo, da je v preteklosti bila prometna in prostorska politika v Murski Soboti in v celotni Sloveniji zelo naklonjena individualnemu motoriziranemu prometu. Žarišča prostorskega razvoja so se namreč premeščala iz lokacij maksimalne dostopnosti za celoten prometni sistem (mestnih središč), na lokacije z maksimalno dostopnostjo za individualni motorni promet (lokacije na mestnem obrobju). Potem je tukaj še nezadostna atraktivnost celotnega prostora Slovenske ulice za ljudi, za njihovo zadrževanje in druženje v tem prostoru. Dominanca motoriziranega individualnega prometa je še vedno preveč prisotna in se pogosto kaže v višjih hitrostih motornih vozil. Posledica so prometno varnostna tveganja za ranljive udeležence v prometu. Izpostaviti velja predvsem otroke, gibalno ovirane osebe in starejše. Ni nujno, da je ta nevarnost objektivno prisotna, zadostuje že subjektiven občutek (npr. ključen je občutek staršev).

Prevladujoči položaj motoriziranega prometa se prav tako izraža v slabši kakovosti zraka, višjem hrupu in vibracijah. Ta razvoj ni zadovoljiv in ne prispeva k oživljanju Slovenske ulice in mestnega središča Murske Sobote nasploh. Vsekakor pa bo v prihodnje potrebno več postoriti tudi na področju organizacije različnih dogodkov in aktivnosti, ki bodo privabljali različne skupine ljudi v ta prostor.

Projektna skupina vabi vse prebivalce mestne občine Murska Sobota, da se seznanijo s tem, kaj se obeta glede preureditve trenutno najbolj aktualne ulice v središču mesta. Prav tako pa aktivno sodelujejo pri vrednotenju referenčnih prometnih težav v občini. 2. javna razprava bo v sredo, 24. 08. 2016 ob 17.30 uri v sejni dvorani Mestne občine Murska Sobota, Kardoševa 2, 9000 Murska Sobota.

Pridružite se izdelavi Celostne prometne strategije in soustvarjajte prihodnost vaše občine.

 

VABLJENI!

 

Druga javna razprava bo v sredo, 24. avgusta 2016 ob 17.30 uri v sejni dvorani Mestne občine Murska Sobota.

Projektna skupina:        

- Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo

- ZEU d.o.o.

- Center za zdravje in razvoj Murska Sobota

- Razvojna agencija Sinergija d.o.o.

  

  

  

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.