https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Židan na sejmu AGRA: »Slovenski kmet si ne zasluži ostati na cedilu«

25.08.2016 ob 7:05  

Predzadnji dan sejma AGRA je minil v znamenju slovenskih zadružnikov, prašičerejcev, rejcev drobnice, kmetijsko-živilskega šolstva in avstrijske Štajerske. 

 

Minister mag. Dejan Židan je včerajšnji dan na sejmu začel s »kavo z ministrom«, kjer je poleg drugih obiskovalcev, gostil predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja, predsednika Državnega sveta RS dr. Mitja Bervarja. Vsi so se nato udeležili slavnostnega dogodka Zadružne zveze Slovenije. Minister Židan je v svojem nagovoru opozoril, da biti brez lastnine pomeni biti hlapec. »Imel sem možnost, da sem te dni obiskal tudi Kmetijsko zadrugo Rače, kjer sem videl, kako so izgradili svojo lastnino; obvladajo blagovni tok ne le svoje zadruge, ampak tudi širše in s tem povečali varnost ne le za svoje članice in člane, ampak širše.« Mag. Židan je ob tem dodal, da je kot kmetijski minister v obdobju, ko so se prodajala slovenska podjetja, prosil, da naj premislijo o prodaji slovenskih živilskih podjetij, jim postregel s študijami o tem, kakšno škodo bo prodaja storila za prehransko verigo. »In ko so mi vsi pokimali in mi dali prav, vendar so mi hkrati zagotavljali, da to počne nekdo drug, mi je bilo izjemno hudo; zavedanje, da lastnina pomeni biti samostojen in ne hlapec, mora postati del nas.« Minister je svoj nagovor zaključil z mislijo, da če ne bo slovenski kmet povezan in če zadružni sistem ne bo povezan, bo slovenski kmet izgubljal na desetine milijonov. »Slovenski kmet si ne zasluži ostati na cedilu«.

V nadaljevanju se je minister Židan udeležil seje Odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri so razpravljali o programu namakanja v Sloveniji do leta 2020. Program so pripravili in predstavili predstavniki MKGP, z njim pa v Sloveniji v prihodnjem obdobju načrtujemo gradnjo namakalnih sistemov na približno 10.000 hektarjih kmetijskih zemljišč ter posodobitev na približno 1800 hektarjih obstoječih sistemov, za kar bo treba zagotoviti okoli 60 milijonov evrov. V Programu razvoja podeželja 2014 - 2020 je za te namene zagotovljenih 11 milijonov evrov. Program navaja, da so v Sloveniji namakalni sistemi z več uporabniki povprečno izkoriščeni le 30-odstotno, analize pa kažejo, da tako stanje ni ustrezno, saj je v Sloveniji dovolj zemljišč, primernih za namakanje, velika vodnatost Slovenije omogoča zadostne količine vode, pridelovalci pa za to kažejo veliko zanimanje. Največja ovira za razvoj namakanja je pomanjkanje znanja ter posledično strokovno nepravilno namakanje.

Židan je v popoldanskem delu na razstavnem prostoru MKGP gostil tudi predstavnike združenja AGRASLOMAK, ki združuje 4 kmetijske zamejske organizacije: hrvaško, madžarsko, italijansko in avstrijsko. Zamejske organizacije so ministru predstavile svoje aktivnosti ter se zahvalile za možnost sodelovanja na sejmu AGRA. Opozorile so tudi na odprta vprašanja, kot so: problem zaščite sorte rebula, italijanska delegacija je izpostavila problem prenehanja financiranja organizacije s strani države Italije in problem zavarovanih območij Natura 2000. Madžarska delegacija je ministru predstavila rešitve, ki jih predlagajo za delovanje vzorčne kmetije, predstavniki Avstrije in Hrvaške pa so ministru na kratko predstavili letna programa dela, ki normalno potekata. Vse štiri delegacije so ministra seznanile tudi s tekočim stanjem na projektih Interreg – gre za partnerske projekte čezmejnega sodelovanja. Na srečanju AGRASLOMAK je bila prisotna tudi državna sekretarka Ministrstva za okolje in prostor Lidija Stabernak, ki je izrazila podporo vsem štirim delegacijam iz pristojnosti ministrstva.

Državna sekretarka mag. Tanja Strniša pa se je dopoldne udeležila posveta Konzorcija biotehniških šol na temo vseživljenjskega učenja. Izpostavila je pomembnost krepitve medsebojnega sodelovanja šol, saj je to za utrditev in promocijo biotehniških programov poglavitnega pomena. Poleg teoretičnega znanja je izjemnega pomena praktično usposabljanje, ki je ključ do dobrega kmetovanja. V nadaljevanju se je državna sekretarka udeležila tudi prašičerejskega posveta. Stanje v tej kmetijski panogi je zelo zaskrbljujoče, tudi zaradi nizkih odkupnih cen prašičjega mesa, zato je zbrane rejce pozvala, naj vložijo vse napore v poenotenje glede sheme Izbrana kakovost – Slovenija za prašičje meso. Nova shema Izbrana kakovost – Slovenija je namreč izjemnega pomena za ozaveščanje slovenskega potrošnika o slovenskih kakovostnih izdelkih in pridelkih. Popoldne se je državna sekretarka udeležila še posveta Zveze kmetic Slovenije na temo dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, na katerem je poudarila pomembno vlogo ženske na kmetiji, ki je pogosto nosilni steber družbenega okolja, nosilka tradicionalnih znanj in trajnostne prakse.

Na razstavnem prostoru MKGP sta tudi včeraj potekali dve okrogli mizi, in sicer na temo donirane hrane - pot od trgovine do krožnika ter na temo letošnjega Mednarodnega leta stročnic, ki so (lahko) priložnost v kmetijstvu.

Današnji, zadnji dan sejma AGRA je posvečen EKOCI-Green designu, naravnim parkom, ekološkemu kmetijstvu, sejemskim vrtovom in  traktorjem Steyr. MKGP pa bo na razstavnem prostoru dan začel s tradicionalno »kavo z ministrom«.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.08.2016 ob 10:36 Zver gost

      Na druge kmete ne gledaš židan kak na panvito! Takše ministre mij doma z kukaršča delamo!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.08.2016 ob 15:13 kmet gost

      Židan .......... Slovenski kmet je že dugo na cedili in povrh ste ga še podojili in jih še naprej dojite .Kmeta in kmetije ste uničili

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.08.2016 ob 15:57 nsdap gost

        židani istina si veliki bizgec , vej pa SLOVENSKOGA kmeta nega več , ti kot SD alias nekdanja ZK , ki ne verjameš v čudeže , tebi se je nekaj prikazalo

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.08.2016 ob 21:50 gulaž gost

      Vij več drugo ne morete in lahko samo še drek cedijte to je še edino ostalo

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.08.2016 ob 10:25 gost

      gost- Hvala, da je končano sejemsko zakulisje in nabiranje političnih točk- vladnih politikov. Židan, Cerar sta tekmovala, koliko dni bosta na sejmu.Politični barometer se njima bo dvignil, ker sta se zabavala na sejemskih dogodkih, kaj pa delovna odgovornost v tem času? Cerar bi se moral pojaviti tudi v Izoli in pojasniti njegovo odgovornost- vlade do minulih dogodkov....Pa ga ni bilo-Zakaj? Seveda je lažje it na veselico, to pa ni pošteno do Slovenskih bolnikov in njihovih svojcev, ki skupaj z njimi trpijo in čakajo na predolge vrste za morebitno zdravje. Hvala za takšne voditelje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.