https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Beltinski folklorniki zabavali občinstvo na Koroškem

25.08.2016 ob 9:30  

Na tokratni Gaudi v Črni na Koroškem zaplesalo kar devet folklornih skupin, med njimi tudi pomurski folklorniki.

»Gozdarji« so v poletnih mesecih največ energije usmerili v organizacijo prireditve »Na gaudi se dobimo«, ki so jo pripravili v sodelovanju z Občino Črna na Koroškem ter ZKD Črna na Koroškem. Na prireditvi je letos nastopilo 9 folklornih skupin iz vseh koncev Slovenije. Skupno kar preko 200 plesalk, plesalcev in muzikantov, in sicer smo se na odru najprej predstavili domačini, Folklorna skupina KD Gozdar Črna na Koroškem, sledili pa so gostje; Folklorna skupina Emona, Folklorna skupina Razor – Tolmin, KUD Jože Stupnik Svečina – Folklorna skupina Krnica, Folklorna skupina Stična, KD Rudi Jedretič Ribno, Folklorna skupina Bistrica ob Dravi - KUD Svoboda Bistrica ob Dravi, Folklorna skupina Bočna – KD Bočna in Folklorna skupina KUD Beltinci, ki se je v Črni predstavila s plesom Doužnjek. To je plesni splet ob žetvi. Po vsaki žetvi so dekleta spletla venec iz najlepšega klasja in rož in ga dale najboljšemu koscu. Žetev je bila slovesno opravilo, ki je odločala o življenju v prihodnjem letu. Plesna postavitev se začne s plesom „Tkalečka“, ki je edini ples v Sloveniji, ki ga plešejo izključno moški. Nato sledi pesem „Sejaj žito pa pšenico“, ki je hkrati tudi uvod v plesni del v parih. Plesi ki sledijo so: Po zelenoj trati, Šimširit, Cepelka, Marko skače in Sotiš.

Kljub temu, da so morali zaradi slabega vremena odpovedati povorko, je bila sama prireditev obiskana zelo dobro, obiskovalci so bili navdušeni nad raznolikimi plesi, predstavitvami skupin in njihovimi nošami. Gostujoče skupine pa so si v okviru prireditve ogledale Olimpijsko razstavo, Etnološko zbirko, center Črne, cerkev Sv. Ožbolta, nekaj se jih je odpravilo tudi v Podzemlje Pece, vsi pa so se za uradni začetek udeležili sprejema pri županji Občine Črna na Koroškem mag. Romani Lesjak ter ob 16.00 zaplesali in se pred polno dvorano predstavili s svojimi spleti v KD Črna. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.08.2016 ob 12:04 filutek gost

      Ali se Beltinska občina nima z čem drugim predstavit ? ALI DRUGE ZVRSTI KULTURE ne spadajo v občino Beltinci?Tudi drugi nastopoma po širni naši domovini in prejemamo visoka priznanja od JSKD Slovenije, pa nimamo mesta, oziroma nas ignorirajo na naši občini in ztk-ju.Tudi sredstva finančna se dodeljujejo, kako si kaj pri koritu , ne tisto kaj si in kaj prikazuješ. Škoda, zato pa zelo nazadujemo in tudi prireditve na občinski ravni , so zelo ,zelo slabo obiskane !Po toči zvoniti, je prepozno !

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.08.2016 ob 12:36 gost

      Ne vem na katerem planetu si da lahko govoriš o slabo obiskanih prireditvah v Beltincih. Vse ne meči v isti koš. Ne bi bilo toliko prireditev če ne bi bile obiskane. Če je kdo promotor Beltinec, so to društva. Če so bili na folklorni prireditvi, kjer je sodelovalo 9 folklornih društev, potem ne morejo sodelovati npr. čebelarji ( z vsem spoštovanjem do njih).

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.08.2016 ob 18:05 likiraus gost

      tau ka je tau s ten pomurcon vejpa tau so nej s od slik, agencijo si nabavte pa naj van fotka, nej ka tau objavlate, mislen kama ste prišli, nite en oglas ne dan več na pomurec, mi van penaze davlemo vi pa kama devlete? Fotografa plačajte !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.08.2016 ob 18:21 slovenščina gost

      Še bolj kot fotografije je zaskrbljujoč jezik oziroma način izražanja. Preveč, preveč slovničnih napak...v tem in številnih drugih prispevkih. Zakaj prispevek ni avtoriziran?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.