https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Kulturni kotiček: kaj brati, poslušati in obiskati?

31.08.2016 ob 9:00  

V sklopu projekta Pomurske novice objavljamo in zbiramo predloge za kulture željne duše.

 

Se sprašujete, kaj bi brali, pa se ne morete odločiti oz. potrebujete nasvet? Bi obiskali kakšno razstavo, kulturno prireditev, pa ne veste za njo? 

S pomočjo Kulturnega kotička, ki ga objavljamo na Pomurec.com, vam bo to lažje.

Hkrati vas vabimo, da Kulturni kotiček popestrite z vašimi predlogi. Kaj se splača prebrati, kaj obiskati, koga poslušati ali gledati? Zapišite vaše ideje in predloge spodaj v komentar ali nam jih pošljite na mail urednistvo@pomurec.com

Veseli bomo vsakega predloga, ki bo kulturno navdihnil naše bralce. 

Naš tokratni kulturni izbor:

 

Kaj brati? 

Meta OSREDKAR – UMOR V ŠMIHELSKI VASI

 

Umor v Šmihelski vasi je duhovito napisan kriminalni roman, ki z bizarnimi podrobnostmi o smrti mladega župnika (s tremi audiji v garaži in solarijem v spalnici) bega tako bralca kot inšpektorja Kosa. Kriminalka, ki nasmeji, je nenavadna, na trenutke neverjetno bizarna, ki jo lahko bralec prebere na mah in se ob tem še dodobra nasmeji. 

 

Desa MUCK – ODRED ALI KAKO OSREČITI DRUGE PROTI NJIHOVI VOLJI

 

Na odprtem oddelku psihiatrične klinike se na skupinski psihoterapiji sreča druščina: ostarela igralka, propadli podjetnik, lezbijka, bosanska pribežnica, alkoholik in goreča nestrpnica. V želji, da obračunajo z nastalimi krivicami na oddelku, združijo svoje moči  v  t. i. Ljubezenskem odredu. Reševanje razmer se lotijo na svojstven način. Po prvem uspehu jim zrastejo krila in z njimi tudi ambicije po nadaljnjih akcijah izven bolnice. Bolniki brez pravega občutka za realnost se vse bolj zapletajo v svoje namišljene predstave in pridejo celo v navzkriž z organi pravice. Druščini z ustanovitvijo Stranke preprosto poštenih na svojo stran uspe pridobiti množico podpornikov. Knjiga na humoren, zabaven način zrcali resnico naše realnosti in bralca postavlja pred vprašanje: Kdo je v resnici nor?

 

Daniel GLATTAUER – ZA VEDNO TVOJ 

Roman je ljubezenski triler, avtorjev tretji roman v slovenskem jeziku. Judith je osamljena prodajalka svetil, on pa arhitekt. Ko se njune poti prvič križajo, vse kaže na to, da sta se našli dve sorodni duši. Po nekaj tednih romance se znajdemo v srhljivem zapletu, ki nas ne bo spustil do velikega razkritja.

 

Kaj obiskati?

11. Fronta sodobnega plesa

 

Navdušujoča mera talenta je omogočila, da je letošnji festivalski pogled usmerjen na telo, ki presega samo sebe. Na telo, ki je brez besed zmožno oblikovati misli in jih s premiki združiti v poezijo. Naj gre za navdušujočo virtuoznost, osupljive ideje, mlado prodornost ali neizmerno tankočutnost, pri vseh teh pristopih so letošnji nastopajoči nepopustljivi in občudovanja vredni.

Tudi letos bo konec poletja v Murski Soboti zaznamovan z izjemnimi plesnimi predstavami in dogodki. Toliko talenta … To morate videti! Zato vabljeni, da si med 1. in 3. septembrom ogledate prireditve 11. izdaje festivala Front@. Več informacij na: www.flota.si

 

 

Strokovno vodstvo po razstavi Naključja IV 

V četrtek, 1. septembra ob 10. in 17. uri, vabljeni na brezplačni vodstvi po razstavi NAKLJUČJA IV, kjer vam bomo predstavili sodelujoče umetnike in njihova dela. Po razstavi bo vodila kustodinja Irma Brodnjak.

Razstavljajo: Igor Banfi (slikar), Dubravko Baumgartner (slikar), Dare Birsa (slikar), Anton Buzeti (karikaturist), Robert Černelč (slikar), Živa Drvarič (slikarka, fotografinja), Matej Gider (grafik), Katja Gönc (fotografinja), Črtomir Just (grafični oblikovalec), Robert Jurak (kipar), Nataša Kos (fotografinja), Matej Markovič (slikar), Katja Pal (slikarka), Jim B Pavlica (slikar in ilustrator), Mitja Stanek (kipar), Aleksander Vukan (slikar), Tatjana Vuković (fotografinja) in Eva Žula (grafičarka).

 

Evropski dnevi judovske kulture 2016 

Evropski dnevi judovske kulture (EDJK) so vseevropski projekt, ki že sedemnajsto leto zapored obiskovalcem prireditev, organiziranih v sklopu projekta, ponuja poglobljen vpogled v posamezne vidike judovske kulture in dediščine. EDJK bodo v Sloveniji potekali v Mariboru, Lendavi, Ljubljani, Murski Soboti in Negovi. Uvodni dogodek bo v petek, 2. septembra ob 19. uri v Sinagogi Lendava, na osrednji dan projekta, tj. v nedeljo, 4. septembra, pa si bodo obiskovalci lahko ogledali prireditve v Mariboru, Ljubljani in Negovi. Dogodki se bodo tega dne vrstili čez ves dan, v ponedeljek, 5. septembra, pa bosta ob 18. uri organizirani še predavanji v Murski Soboti, posvečeni prav osrednji temi letošnjih EDJK. 

Projekt EDJK bomo v Sloveniji zaključili v torek, 6. septembra, ko bodo v Sinagogi Maribor ob 18. uri odprli dokumentarno razstavo Judovski jeziki. Razstavo, ki jo je pripravila Narodna knjižnica Izraela, bo odprl častni pokrovitelj Evropskih dnevov judovske kulture 2016 v Sloveniji gospod Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije. Obisk in ogled vseh prireditev v sklopu EDJK, z izjemo gledališke predstave, sta brezplačna. Častni pokrovitelj Evropskih dnevov judovske kulture 2016 v Sloveniji je Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije.

 

Galerija-Muzej Lendava vabi razstavo z naslovom 

NAŠ MUZEJ

Razstava je na ogled v Muzeju meščanstva na Glavni ulici 52 v Lendavi. Na razstavi so predstavljeni predmeti ljubiteljev kulturne dediščine, ki so jih velikodušno podarili muzeju v letu 2016. Razstava je na ogled do 30. septembra 2016.

  

Prav tako je v Galeriji-Muzeju Lendava na ogled razstava grafik 

Joana Mirója

 

Na razstavi lahko občudujete 95 Mirójevih grafik in 15 plakatov iz zasebne zbirke Richarda H. Mayerja iz Nemčije. Enemu najpomembnejših španskih slikarjev, kiparjev in grafikov 20. stoletja ni bilo mogoče vsiliti nobenih vzorcev, s svojo umetnostjo je prekršil vse običaje. Z zanosom je govoril o umetniških delih, ki so nastala na papirju, saj je bil prepričan, da papir umetniku zagotavlja svobodo. Razstava je na ogled do 30. septembra 2016.

 

Kaj poslušati? 

Naš tokratni glasbeni izbor je odlična domača zasedba džeZZva, ki jo sestavljajo:

Dejan Berden, Iztok Rodež, Mojmir Wolf in Miran Celec. Oglejte si eno od njihovih pesmi, ki so jo predstavili tudi na nedavnem koncertu v Murski Soboti. 

 

Kje se sprostiti? 

Macho (Matej Mertük) in Mejke (Boštjan Sinic) sta znana prekmurska komedijanta, ki slavita po svojih edinstvenih skečih.  Na odru znata poskrbeti za obilico dobre volje in smeha. Nič kaj drugače ne bo tudi na prihajajočem Festivalu Umetnosti in Kulture (FUK), ki ga pripravljata v soboto, 17. 9. 2016 na Gradu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.