https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Po letih propadanja slavnostno odprli prenovljeni Batthyanyjev dvorec z Zdravstvenim centrom

Tišina, 06.09.2016 ob 12:00  

Minuli konec tedna je Občina Tišina ob občinskem prazniku namenu predala novozgrajeni Zdravstveni center, ki je našel mesto v prenovljenem Batthyanyjev dvorcu, ki je sredi Tišine leta in leta propadal.

 

Občina Tišina in zdravnik Köveš preko javno-zasebnega partnerstva uspela dvorec rešiti propada

Dvorec je bil zgrajen leta 1820, obdajal pa ga je tudi park mogočnimi hrasti in eksotičnimi drevesi, ki so jih lastniki zemljišča dobili v dar. Grajska stavba je bila v lasti znane madžarske plemiške rodovine Batthyany, ki je imela svoje posesti v večjem delu Prekmurja. Dvorec ima status nepremične kulturne dediščine v Republiki Sloveniji. Zadnjih nekaj desetletij pa je vidno propadal.

S pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu med Občino Tišina in zasebnikom, 17. marca 2014, se je za propadajoči dvorec pričela nova zgodba s projektom »Rekonstrukcija Batthyany-jevega dvorca – Živa v parku d.o.o.«, ki ga zastopa dr. med. Dean Kőveš spec. spl. med. Kot zasebni investitor je 19. februarja lani pridobil gradbeno dovoljenje za ureditev zdravstvenega centra.

Poleg zdravstvenih storitev tudi poročna dvorana in lekarna

V dvorcu se nahaja nova poročna dvorana, protokolarni prostori občine in lekarna. V Zdravstvenem centru pa poleg ambulante družinske medicine tudi fizioterapija, v prihodnje pa želijo da tudi pediater in zobozdravnik. Za slednja in za še enega splošnega zdravnika so ministrstvo za zdravje zaprosili za pridobitev dodatnih koncesij, vendar so zanekrat  dobili negativne odgovore.

Izjemno uspešen in dolgoročno pomemben primer zasebno-javnega partnerstva

Marjan Šiftar iz Ustanove dr. Šiftarejev fundacije je prenovljeni dvorec označil za »odličen in uspešen primer kompleksnega, premišljenega in odgovornega ravnanja občine za  ohranjanje zaščitenega kulturnega spomenika in njegovo premišljeno nadgradnjo; za hkratno ohranjanje kulturne dediščine in bogatitev tudi turistične podobe in privlačnosti kraja  ter povečevanje kvalitete  za občane in tudi druge še kako pomembne zdravstvene oskrbe. Gre za izjemno uspešen in dolgoročno pomemben primer zasebno-javnega partnerstva, kakršnih ni ravno dosti  ne v naših prekmursko-pomurskih krajih in tudi ne širše«.

Prenovljeni dvorec in Zdravstveni center sta slavnostno predala namenu zasebnik dr. med. Dean Köveš in župan Občine Tišina Franc Horvat.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.09.2016 ob 13:21 gost gost

      To ni več podobno dvorcu, ampak kasarni. Škoda.

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.09.2016 ob 11:33 domačin gost

      Eni si preveč vsega že lastijo .

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.09.2016 ob 9:37 bajca gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.