https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Murska Sobota proslavila visok jubilej Društva gluhih in naglušnih Pomurja

Murska Sobota, 19.09.2016 ob 11:00  

V Gledališču Park je potekala slavnostna kulturna prireditev za 65. obletnico Društva gluhih in naglušnih Pomurja.

Gledališče Park je bil tokrat gostitelj tistih posameznikov, ki imajo težave z sluhom. Vendar si tudi oni zaslužijo priznanje, zato je v Murski Soboti potekala slavnostna kulturna prireditev ob 65. obletnici delovanja Društva gluhih in naglušnih Pomurja. Ob tem so gluhi in naglušni slavili še svoj praznik, saj je bil v teh dneh tudi mednarodni teden gluhih.

Društvo se je zbranemu občinstvu predstavilo skozi posneti video spominov, kjer so se predstavili posamezniki, ki so bili med najbolj pomembnimi dejavniki uspešnega delovanja društva. V kulturnem programu so nastopili še novo ustanovljena gledališka skupina Štrk, ki se je predstavila s predstavami Avtobus, Dopust in Kokošnjak. Za glasbeni del je poskrbela Dorina Gujt, ki je med drugim tudi zapela pesem o Murski Soboti - Moja Sobota.

V svojem govoru se je predsednik Društva gluhih in naglušnih Pomurja Ignac Jakopina povedal, da društvo vključuje 499 članov. Ob tem je izjavil, da spoštujejo delo predhodnikov. Družba mora imeti do gluhih ničelno toleranco diskriminacije. Ob tem bodo vztrajni, opozarjali na težave in se bodo borile, dokler ne bo njihov status izenačen, je zaključil Jakopina.

Predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Mladen Veršič izpostavil, da danes slavi mednarodni dan gluhih 70 miljonov ljudi po svetu. Tudi sam je izpostavil, da zveza in člani ne bodo pridni, delavni, borbeni za svoj status v družbi, ne bodo dosegli enakopravnosti z preostalimi invalidskimi organizacijami, ki so jo tako želijo.

Župan MO Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je izpostavil veselje, ki ga je doživel ob pogledu na množico obiskovalcev, ki so si ogledali znamenitosti Murske Sobote. Vesel je, da je Murska Sobota doživela visok jubilej in povedal, da bo občina vedno pomagala najšibkejšim članom družbe, kamor spadajo zaradi svojih težav tudi gluhi in naglušni.

Svoje misli je z zbranim občinstvom delila tudi poslanka Državnega zbora Marija Bačič, da je svet za gluhe in naglušne neznan, nem, tuj, vsi si želimo biti sprejeti. Skupnost pa mora odvrčti predsodke, diskriminacijo in strah, ki so glavna ovira za priznanje enokopravnosti gluhih in naglušnih v družbi, je zaključila Bačičeva.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.