https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Stiskanje jabolk iz visokodebelnih sadovnjakov v Krajinskem parku Goričko

23.09.2016 ob 13:00  

Javni zavod Krajinski park Goričko je v čezmejnem projektu z Madžarsko, Visokodebelni biseri ali Upkač, ki se je končal 30. septembra 2014, pridobil mobilno stiskalnico za stiskanje soka iz jabolk. Projektne aktivnosti nadaljujejo tudi letos, zato vabijo lastnike, da negujejo in ohranjajo sadovnjake v prihodnje, ter si za nagrado narave privoščijo sok iz lastnih jabolk za domačo rabo.

Uporaba stiskalnice je namenjena sočenju jabolk, ki so zrasla na jablanah starih sortin v sadovnjakih, kjer gnezdijo ptice v duplih. Med njimi so najbolj poznane smrdokavre ali upkaši in veliki skovik, ki ga domačini poimenujejo s čukom. V zavodu se zavedajo, da je samo primerna raba sadovnjakov tista, ki bo dolgoročno zagotovila obstoj omenjenih ptic, ki so v življenjskem prostoru Goričkega vse redkejše in že močno ogrožene.

Narava letos ni bila naklonjena, saj je pomladna pozeba »vzela« večino pridelka jabolk. Ob tem dejstvu so se zato, da zmanjšajo stroške v zavodu odločili, da bo letošnje stiskanje jabolk potekalo samo dva dni in to na sedežu uprave Krajinskega parka, pred gradom, Grad 191, 9264 Grad. In sicer: v petek, 30. september 2016 in v soboto, 15. oktober 2016.

Foto: evrosad.si

S stiskalnico bo strokovno upravljal Štefan Gjergjek iz eko kmetije, ki ima dopolnilno dejavnost za predelavo sadja in zelenjave. Stroški na liter stisnjenega soka so 0,30 € + DDV (22%). Prijave zbira Lidija Sukič Bernjak na telefon: 031 354 187 oz. na e-pošto; lidija.sukic@goricko.info. Urnik stiskanja bo dogovorjen z vsakim posameznikom, ki bo pripeljal jabolka in sporočil tudi količino.

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.