https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Babičev mlin - mlin, ki ohranja tradicijo

Veržej, 1.12.2016  

V projektu Pomurske novice smo se odpravili v Veržej, kjer smo obiskali še enega izmed zadnjih delujočih mlinov v Sloveniji.

Babičev mlin je posebnost, ki kljubuje tradiciji in današnjemu času. Ob našem obisku smo tudi srečali skupino šolarjev, ki so veselo poskakovali ob tej kultnurni in naravni znamenitosti. Na reki Muri je bilo konec 18. stoletja 69 plavajočih mlinov, leta 1925 pa naj bi bilo 93 plavajočih mlinov. Edini panonski plavajoči mlin danes je Babičev mlin na reki Muri v Veržeju. Gre za edinstven tehnični spomenik neprecenljive etnografske vrednosti.

Lastnik prvega mlina, ki je bil postavljen leta 1890 je bil dedek Vladimirja Babiča- Mirča. Mlin je bil plavajoč in se je vedno prilagajal nivoju vode. Plavajoči mlini so bili značilni za ravninske pokrajine, ki so bile sorazmerne gosto naseljene, prebivalci pa so pridelovali žito in pšenico. Plavajoč mlin je bil neodvisen od muhaste narave. Žal je bil podtaknjen požar in je mlin pogorel do tal. Leta 1915 je bil zgrajen drugi mlin, katerega lastnik je bil Jožef Babič, oče Mirča. Stene in čolni so bili iz lesa, streha pa je bila pokrita s posebno vrsto lubja. Tudi ta mlin je pogorel do tal.

Leta 1925 je Jožef Babič zgradil ponovno nov mlin. Mlinarska hiša se je preselila na breg Mure, vodno pogonsko kolo pa je bilo pritrnjeno na dveh lesenih plavajočih čolnih, za prenos pogonske sile pa so se pa so se uporabljali različni jermeni. Mlin, ki stoji še danes, je lesen, postavljen na štirih stebrih ob bregu reke Mure, vodno kolo pa je danes pritrnjeno na dveh plavajočih čolnih, ki sta danes iz železa.

V letu 1990 je narasla Mura odnesla pogonsko kolo, vendar je družina Babič postavila novo pogonsko kolo, ki še danes diha z reko. V mlinu ponujajo različne vrste moke: belo, rženo, krušno, ajdovo in koruzno, ajdovo in proseno kašo ter druge mlevske izdelke. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2016 ob 7:40 gost

      Bravo Karmen in Mirč!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.12.2016 ob 9:56 gost

      BABIČEV MLIN JE TRADICIJA, avtor članka pa o kljubovanju tadiciji, razgledanost da te kap.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.12.2016 ob 11:01 Toporišič gost

      Kot je že Gost zapisal. Babičev mlin je tradicija! Babičev mlin kljubuje času. Saj, zato pa je pri nas toliko funkcionalno nepismenih, ker so jim taki zmazki edino branje.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.12.2016 ob 11:54 gost

      A v tem mlinu poteka meljava za ljudsko prehrano? Higiena? Metlo je kdo vzel v roke? Inšpektorja še ni bilo na obisk?

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.12.2016 ob 12:46 gost

      Lahko bi kaj povedali tudi o " gostoljublju " domačinov. Pred kratkim sem videl posnetek na telefonu, kako je domačin " ošamaril " gosta, ker je snemal mlin. Toliko o " tradiciji " .

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2016 ob 17:58 gost

        A ti bi zraven gledal, ko bi ti "gostje", kljub opozorilom z rokami segali v moko, jo mešali, trosili naokrog? A bi mirno gledal, da bi nevzgojeni otroci divjali po mlinu (seveda starši to z odobravanjem gledajo)? A ti komurkoli dovoliš, da brez vprašanja pride k tebi in snema kdaj in kar hoče? NE NA PAMET!!!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.12.2016 ob 12:46 mela gost

      Kljubuje tradiciji.... pa je tou za diletantov ka tej članke pišejo? Ka pa je s tebov zgornji gost naroube? Vej pa tou je mlin, originalni, tak kak je negda biu.... ka serete z nekšo higieno pa inšpekcijami. Tou vij nouvodobni lidgej ka ste na sakši drek alergični zaradi toga ka so vas starši vzgajali v sterilnon okolji in ste nigdar kaj takšoga nej vidli, vij ste pa občutljivi. Od toga kak je v ton mlini je še nišče nej crkno, ka pa nemremo praviti za tisto "sterilno" hrano pridelano v "sterilnih" obrataj, kero gejo "sterilni" lidje. Bravo tistin ka tou delajo v ton mlini. Še na mnoga lejta!

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.12.2016 ob 14:54 gost

      Če imaš posnetek ga prosim objavi, da vsi vidimo kdo je koga udaril in zakaj.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.12.2016 ob 15:40 gost

      Da se je tak delalo, ni bilo inšpekcij, ker jihni trebalo, KER JE ČLOVEK BIL OSAMOZAVEŠČEN, danes ti podvalijo izdelke samo zaradi profita, ekonomija in POŽREŠNI KAPITALIZEM. Takrat je človek človeka spoštoval, danes človek človeka zastruplja, kot je že prejšnji pisec omenil - nazadnje BOMO JEDLI STERILNO VATO, pizda mu materina!!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.12.2016 ob 17:51 pink panter13 gost

      Jaz bi gospoda Babiča samo pohvalil, ker več kod pred tridesetimi leti smo vozila pšenico tja mlet in je že bil gospod star in siv (verjetno od moke) pa da še danes vztraja. Vsa ČAST MLINAR BABIČ

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      02.12.2016 ob 0:24 ribič gost

      O gostoljubnosti bi se res dalo razpravljati. Večkrat pridejo kakšni popotniki, ki si samo mlin ogledajo. Ponavadi od zunaj. Postojijo ob Muri in gredo. Sam sem videl, da jim je "domačin" namenil grde poglede in, ko so se odpeljali še nekaj krepkih besed za popotnico. Seveda niso pri njemu nič kupili. Neupravičeno si lasti območje okrog mlina, ki sploh ni njegovo in za po vrh še z železno ograjo onemogoča dostop do Mure. Po zakonu je obrežje Mure dostopno vsem in ne more biti last posameznika. Državni organi bodo kmalu ukrepali. Dovolj je bilo oviranja poti do Mure !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      02.12.2016 ob 12:06 gost

      To kar je napisal ribič je popolnoma res. To sem tudi sam doživel, saj sem moral avto takoj umakniti za železno ograjo. A je zemljišče njegovo ali ne, ne vem ampak zdelo se mi je čudno. Zato tja več ne hodim.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      03.12.2016 ob 16:25 Stewen+ gost

      BABIČEV MLIN NI MURSKI MLIN - Res je: to je Babičev mlin in v to, kakne izkušnje ima kdo s posestnikon, me ne zanima, Rad bi pa slišal, kaj menite o naslovu tega komentarja, Torej, da ne gre za murski mlin, ampak za MLIN OB MURI, kajti tam (v stavbi na obržju) so mlinski kamni, valji..., na sami reki pa so le "kumpi" (čolna), kolo, ki ga obrača tekoča voda, in "sajla", vpeta v kolesi na pogonskem (murskem) delu in v samem mlinu, kjer poganja "postrojenje". - Pravi, "indašnji" mlin pa imamo le v Ižakovcih. Je pa konstrukcija Babičevega mlina posrečena: morebitna nenadoma narasla voda ne bo odnesla celega mlina, ampak samo njegov pogoski del.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.