https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Začela se je akcija Bodi viden - bodi previden

03.10.2016 ob 13:00  

Javna agencija za varnost prometa danes začenja dvotedensko nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost peščev Bodi viden - bodi previden. V sklopu akcije bodo posebno pozornost namenili večji osveščenosti pešcev, še posebej starejših in šolarjev, pa tudi voznikov glede pravilnega ravnanja v cestnem prometu.

Kot so sporočili iz agencije, bodo zaradi vse krajšega dneva posebno pozornost namenili tudi uporabi odsevnih teles, saj so pešci in tudi rekreativni tekači izpostavljeni večjim tveganjem prometnih nesreč in zmanjšani vidljivosti.

Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih ter vzgojnih aktivnosti agencije za varnost prometa (AVP). Delež umrlih pešcev se je lani iz 14 v letu 2014 povečal na 16, kar predstavlja 13 odstotkov vseh smrtnih žrtev prometnih nesreč, letos pa je na slovenskih cestah umrlo že 17 pešcev, od tega pet na avtocesti. V zadnjih letih je po podatkih agencije naraslo število najhujših nesreč v naselju, kjer je lani umrlo 12 ljudi, štirje pa izven naselja, med drugim tudi na prehodih za pešce, kjer so letos umrli trije pešci. Ob tem posebej poudarjajo, da je bila med umrlimi pešci pri štirih ugotovljena tudi visoka stopnja alkohola, navaja STA.

Foto: lokalec.si

Glavni vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce so neupoštevanje in odvzem prednosti, v veliki meri tudi nepravilnost pešca pri prečkanju vozišča ter neprilagojena oziroma prehitra vožnja voznikov. Največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesensko-zimskih mesecih, še posebej izstopa november. Med smrtnimi žrtvami nadpovprečno izstopajo starejši, saj je bilo lani kar deset smrtnih žrtev starejših od 64 let, letos pa že osem. Agencija ob tem za večjo vidnost in varnost poudarja nujno uporabo odsevnih teles in svetlejših oblačil ter uporabo prometnih površin, ki so namenjene pešcem.

V agenciji za varnost prometa so v skladu s cilji nacionalnega programa in obdobnega načrta za leti 2015 in 2016 okrepili preventivne aktivnosti ter uvedli dodatne ukrepe za umirjanje prometa, hkrati pa želijo z ostalimi deležniki pešcem zagotoviti prijaznejšo infrastrukturo, tako s hodniki za pešce kot tudi z urejanjem prehodov in avtobusnih postajališč. Poleg preventivno-vzgojnih izobraževanj bo v času akcije potekal okrepljen nadzor s strani policije in mestnih oziroma občinskih redarstev, ki bodo spremljali pravilno ravnanje voznikov in pešcev v cestnem prometu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.