https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenci nad 50 let bolj zdravi od povprečja, a manj medgeneracijsko solidarni od povprečja

09.10.2016 ob 13:00  

Po podatkih raziskave o zdravju, procesu staranja in upokojevanju v Evropi (SHARE) so Slovenci, starejši od 50 let, nekoliko bolj zdravi od povprečja držav, vključenih v študijo. Pri nas je medgeneracijske solidarnosti manj kot v povprečju držav SHARE, a tam, kjer obstaja, je bolj intenzivna. Slabše pa se uvrščamo po ekonomski blaginji starejših.

Podatki raziskave, ki se izvaja v 20 evropskih državah in Izraelu, vanjo pa je vključenih tudi 3000 Slovencev, starejših od 50 let, kažejo, da 45 odstotkov Slovencev po tej starosti boleha za dvema ali več kroničnih bolezni, medtem ko jih je 24 odstotkov brez kroničnih bolezni. S tem se Slovenija uvršča med države z bolj zdravim prebivalstvom starejših, je po poročanju STA ob predstavitvi rezultatov v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje povedala operativna vodja projekta raziskave v Sloveniji Sonja Uršič.

Slovenci v zadnjem letu v povprečju 5,5-krat pri zdravniku, 41 odstotkov tudi pri zobozdravniku

Omejitve pri opravljanju temeljnih opravil ima pri nas devet odstotkov vključenih v raziskavo, težave pri podpornih dnevnih opravilih pa 15 odstotkov. Oboje je manj kot v povprečju SHARE. V zadnjem letu so slovenski anketiranci v povprečju 5,5-krat obiskali zdravnika, zobozdravnika pa jih je obiskalo 41 odstotkov. Tudi pri teh kazalnikih se Slovenija uvršča nižje od povprečja SHARE. Poleg tega je v Sloveniji relativno malo oseb, ki so se v zadnjih 12 mesecih zaradi denarja morale odreči obisku zdravnika.

Foto: vitafit.si

Fizično neaktivnih je 12 odstotkov slovenskih udeležencev raziskave, kar je enako povprečje kot v vseh državah SHARE. Najpogostejše z zdravjem povezano tvegano vedenje pa je kajenje. Pri nas kadi oz. je v življenju redno kadilo 38 odstotkov vprašanih, v vseh državah SHARE pa 46 odstotkov. Je pa med Slovenci nad 50 let več debelih, kot je povprečje SHARE. Podatki o medgeneracijski solidarnosti kažejo, da pomoč osebe zunaj gospodinjstva pri nas prejema 24 odstotkov žensk in 17 odstotkov moških. Takšno pomoč pa osebi, zunaj njihovega gospodinjstva, pri čemer pomoč vnukom ni vključena, nudi 30 odstotkov žensk in 28 odstotkov moških.

To pomeni, da starejši več opore nudijo, kot prejmejo. Ko pa pomoč prejemajo, je ta pomoč pogostejša oz. bolj intenzivna. Se pa Slovenija uvršča v nadpovprečje v indeksu prikrajšanosti oseb, starejših od 50 let. Pri tem indeksu smo na 4. mestu med državami SHARE. Po rezultatih, kako shajajo s svojim mesečnim dohodkom, se Slovenija približuje vzhodnoevropskim in južnoevropskim državam, kar je tudi deloma odraz tega, da se v Sloveniji relativno zgodaj upokojujemo, je še dejala Uršičeva.

    Fotogalerija