https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Z oktobrom delodajalcem na voljo elektronski način vlaganja refundacijskih zahtevkov zaradi bolniških odsotnosti

07.10.2016 ob 9:05  

Delodajalci lahko po novem elektronsko vlagajo refundacijske zahtevke za nadomestila plač zaradi začasne zadržanosti od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. To jim z oktobrom omogoča državni informacijski sistem eVem, so sporočili iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Kot navajajo na ZZZS, uporaba sistema eVEM omogoča delodajalcem lažje, enostavnejše, hitrejše in tudi cenejše poslovanje z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Delodajalcem zato priporočajo, da že sedaj pričnejo uporabljati elektronski način vlaganja refundacijskih zahtevkov. Elektronsko vlaganje refundacijskih zahtevkov je od 1. oktobra letos za delodajalce prostovoljno in predstavlja eno izmed dodanih možnosti za vlaganje teh zahtevkov. Vlagatelji tako lahko po novem izbirajo, ali bodo uporabljali sistem eVEM ali pa bodo zahtevke še naprej vlagali po navadni pošti, torej v papirnati obliki, poroča STA.

Prek sistema eVEM je za zdaj omogočeno vlaganje refundacijskih zahtevkov, torej zahtevkov za izplačilo nadomestila za zaposlene pri delodajalcu, ne pa tudi za samostojne zavezance. To pomeni, da lahko samostojni podjetnik vloži refundacijski zahtevek le za svoje zaposlene delavce. Če pa je bil samostojni podjetnik sam v bolniškem staležu, pa bo moral enako kot do sedaj poslati na ZZZS obrazec bolniški list, ki ga na hrbtni strani izpolni finančna uprava. Refundacijski zahtevki se vlagajo prek spletnega portala eVEM z neposrednim vnosom podatkov prek aplikacije, ki jo uporabniki pridobijo na portalu, ali pa preko spletnega vmesnika, ki omogoča zapis podatkov iz uporabnikovega sistema plač na zahtevek za refundacijo in njegovo elektronsko pošiljanje prek sistema eVEM na ZZZS.

Foto: slovenskenovice.si

Na fizično dostopnih eVem točkah se zahtevki ne oddajajo. Uporabnik za uporabo sistema eVEM potrebuje računalnik s podprtim internetnim brskalnikom, dostop do interneta, digitalno potrdilo, optični čitalec ter pooblastilo za vlaganje refundacijskega zahtevka. Z novo elektronsko storitvijo delodajalcem zagotavljajo brezpapirno poslovanje, hitrejše postopke, avtomatske kontrole in zmanjšanje števila administrativnih napak, s tem pa tudi nižje stroške poslovanja.

ZZZS je lani izplačal 589.367 obračunov, katere je vložilo 33.545 različnih delodajalcev za 159.367 različnih delavcev, ki so bili v bolniškem staležu v breme ZZZS. Izdatki ZZZS za ta namen so znašali 248,4 milijona evrov. Sicer pa je nosilec sistema eVEM in njegovega razvoja ministrstvo za javno upravo, s katerim je ZZZS sodeloval pri razvoju nove elektronske storitve ZZZS v okviru sistema eVEM, so še sporočili iz ZZZS.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.