https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Murska Soboto dobila »cono 30«

Murska Sobota, 14.10.2016 ob 7:00  

V Murski Soboti v okolici Zdravstvenega doma je že dober teden nov prometni režim in je dovoljena hitrost samo 30 km/h. Ob našem ogledu ni zgledalo tako, saj avtomobili niso vozili nič počasneje kot običajno.


Po zgledu večjih mest je tudi Murska Sobota uvedla tako imenovano "Cono 30", ki poteka po delu Grajske in Kopališke ulice, ki poteka mimo Zdravstvenega doma.

Mestna občina Murska Sobota se je za to potezo odločila predlog Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in tudi pobud svetnikov Mestne občine Murska Sobota po ustrezni prometni ureditvi na obravnavanem območju.

Razlogi, zakaj so se odločili za omejitev hitrosti na 30 km/h, pravijo, so trije:

·         zaradi pravokotnih parkirišč pri Zdravstvenem domu v Murski Soboti, kar predstavlja nevarnost za tiste, ki parkirajo v modri coni in se vključujejo v promet,

·         zaradi bližine otroškega igrišča v mestnem parku,

·         zaradi varnosti pešcev, ki prečkajo prehod za pešce proti Zdravstvenemu domu.

Tudi na Kopališki ulici, kjer so parkirišča in bližina kopališča v Mursko Sobota, se je tudi pred mostom na Kopališki ulici v smeri proti parku uvedla cona 30 km/h.

Odločili so se za milejši ukrep

Pri tem so se odločili samo za talne označbe in prometne znake, ne pa tudi hitrostnih ovir, kot je to običajno v območjih omejene hitrosti. Zanimalo nas je, zakaj so se odločili tako.

»Talne in znakovne označbe so bistveno boljše, saj so hitrostne grbine namenjene prisilnemu  zmanjševanju hitrosti in spadajo med ostrejše ukrepe za umirjanje prometa in so postavljene tam, kjer se želi voznika fizično prisiliti, da zmanjša hitrost vožnje. Prav tako povzročajo hrup stanovalcem v dnevnem in nočnem času,« nam je pojasnil Hugo Maučec, svetovalec za področje cestnega prometa ter komunalne prispevke na Mestni občini Murska Sobota.

Ob upoštevanju hitrosti bo manj žrtev

Zmanjševanje omejitve hitrosti naj bi prinesla številne koristi, v prvi vrsti naj bi se zmanjšalo število žrtev pešcev in kolesarjev. O tem, koliko prometnih nesreč se je zgodilo v tem »trikotniku«, nam z murskosoboške občine niso mogli postreči, so pa prepričani, da je odločitev prava. »V coni 30 km/h se znižuje število žrtev pešcev in kolesarjev. Uvedba cone 30 km/h je ena izmed bistvenih ukrepov nič žrtev v prometu. Ta ukrep izboljšuje mobilnost pešcev, kolesarjev, predvsem pa otrok, starejših ljudi in invalidov. Pri hitrosti 30 km/h se lahko voznik na nevarnost še pravočasno odzove,« nam je še povedal Maučec.

Ob našem ogledu nismo opazili bistvenega napredka, saj večina voznikov ni omejila svoje hitrosti, tako da bo očitno morala svoje opraviti policija in mestno redarstvo, da se bo miselnost voznikov na tem območju spremenila.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.