https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Jožef Horvat pozval ministra Počivalška, da Pomurju zagotovi z zakonom določena finančna sredstva

20.10.2016 ob 7:00  

V okviru poslanskih vprašanj je Jožef Horvat podpredsednik NSi in pomurski poslanec ponovno opozoril na namerno kršenje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji. Svoj apel, da se zakonsko predpisana finančna sredstva Pomurju vendarle zagotovi, je naslovil na ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška.

Poslanec NSi Jožef Horvat je uvodoma pojasnil, da je vlada pri načrtovanju proračuna za leto 2017 Pomurje prikrajšala za 3,4 milijona evrov. »To je velik problem in to kaže na to, da se zakon ne bo izvedel in poslanci ne smemo dovoliti, da bi prišlo do kršitve zakona. Po Zakonu o razvojni podpori Pomurski regiji znaša vrednost celotnega programa spodbujanja konkurenčnosti Pomurske regije 33 milijonov evrov. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je od leta 2010 pa do konca leta 2015 zagotovilo 22.824.000 evrov. To je torej realizacija. Nerealizirana sredstva pa znašajo 10.175.000 evrov in po zakonu morajo biti realizirana v letu 2016 in letu 2017. V proračunu Republike Slovenije za leto 2016 je za izvajanje zakona načrtovanih 4.448.000 evrov, v predlogu sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2017 pa 4.153.000 evrov. Iz tega izhaja, da je v proračunih za 1.137.000 milijona evrov premalo denarja, kar pomeni, da vlada s tem krši zakon o razvojni podpori Pomurski regiji že v fazi načrtovanja proračunskih sredstev,« je pojasnil Horvat in ministra vprašal, kaj bo storil, da bi preprečil kršitev določb omenjenega zakona o Pomurju.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Zdravko Počivalšek je Horvatu odgovoril, da najprej želi poudariti, da je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že v preteklosti izvedlo številne aktivnosti za maksimalno možno izvedbo ukrepov zakona. To ne velja le za program spodbujanja konkurenčnosti pomurske regije ampak tudi za druge ukrepe v okviru zakona. Dodal je, da se na ministrstvu zavedajo pomembnosti realizacije programa spodbujanja konkurenčnosti, zato so leta 2015 podali predlog podaljšanja izvedbe zakona za dve leti. Predlog je bil sprejet, predlagali pa so ga zato, ker ni bilo dovolj sredstev zagotovljenih v tistem zakonskem roku za izvedbo tega zakona.

Nadaljeval je, da si na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo prizadevajo za zagotovitev višjega črpanja sredstev v okviru ukrepa vzpostavitve regijskega gospodarskega središča, ki ga Horvat omenja. Na podlagi javnega razpisa za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, razvojni centri slovenskega gospodarstva iz leta 2010 so bili podprti trije projekti iz pomurske regije, v višini skoraj 27 milijonov evrov, v letu 2013 pa so s ciljem doseči višjo realizacijo tega ukrepa iz evropskih sredstev objavili javni razpis za spodbujanje raziskovalno-razvojnih projektov za vsa problemska območja v višini 4,3 milijona evrov s tem, da je eden od teh treh projektov pri razvojnih centrih slovenskega gospodarstva, je klavrno končal. Z zelo, zelo slabimi rezultati. Na ta razpis so se lahko prijavljala tudi podjetja iz območja veljavnosti pomurskega zakona, odobrene so bile 4 vloge v katerih so kot partnerji nastopala podjetja iz pomurske regije. Takšnih podjetij je bilo 7, skupna odobrena vrednost pa 300 tisoč evrov oziroma 386 tisoč.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo v zadnjem letu ob stečaju bivše regionalne razvojne agencije pospešujejo postopke za vpis nove razvojne agencije v evidenco na regionalnih razvojnih agencij s ciljem preprečiti večje zastoje pri izvajanju zakona. Sam stečaj regijske razvojne agencije je pomenil tudi en pomemben vpliv na zmanjšanje porabe sredstev v letu 2016.

Foto: zurnal24.si

Počivalšek mu je nadalje zagotovil, da bodo še naprej v maksimalni meri podpirali uresničevanje ukrepov iz programa spodbujanja konkurenčnosti pomurske regije. Sredstva so o pripravi sprememb proračuna za leto 2017 zagotovili v višini, kot jo predvideva veljavni program spodbujanja konkurenčnosti pomurske regije, to je 4 milijone 153 tisoč 751 evrov. Zavedati pa se moramo, da je absorpcijska sposobnost pomurskih podjetij vendarle omejena. Navkljub prizadevanjem ob sprejemanju zakonov v letu 2009, da bo predvidena vsakoletna absorpcija 5,5 milijona evrov se je izkazalo, da je letna absorpcijska moč v letih 2012-2014 presegla štiri milijone evrov, v vseh drugih letih pa je bila nižja.

Glede na navedeno ocenjujejo, da je višina sredstev, ki so jo predlagali za proračunsko leto 2017, to je 4 milijone 173 tisoč realna. Višina sredstev, ki jo Horvat predlaga, 7,5 milijonov pa ocenjujejo, da ni realno izvedljiva. Če bi bila možnost črpanja v letu 2017 podcenjena, še vedno ne bi našli problema, na katerega opozarjate, je zaključil.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.10.2016 ob 9:45 dödöl gost

      Joj ka se Horvatek gor prosi če ga nišče na šmergla .Pomurje in Pomurci smo samo dobri te gda se bližajo volitve in nam pridejo prodavat meglo ovce pa verjamejo v boljši jutri

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.10.2016 ob 11:35 SILVER gost

        Točno tako!Ped volitvami prihaja vsa golazen v POMURJE IN OBLJUBLJAJO VSE MOGOČE ,,,...!!SE NAŽREJO ,NAPIJEJO ,PA DOMOV ODNESEJO VSE MOGOČE DOBROTE ,A PO VOLITVAH ,PA POZABIJO !!!TUDI TA ČLOVEK LAZI PO GOSTILNAH ,PRED VOLITVAMI ,A PO VOLITVAH GA V NJIH NI....SAJ SE BOJI ,KA BI GA KDO KAJ VPRAŠAL ,KAJ POČNE ZA TAKO VELIKO PLAČO....

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.10.2016 ob 10:52 gost

      nej pozivati pa odgovarjati, tak ste kak svetovni voditelji. Oni majo konference o premirju, se nažirajo in špilaju turiste, lidji se pa streljajo, tak, ka mrtvih ne folgajo preštevati. Jebo vas obljube in govorjičenje, dejanja so pomembna. Sicer pa še malo, pa bodo spet volitve, tak ka za plačo se ne sekiraj, če pa ne boš izvoljen ti pa kakši pajdaš ob penziji tudi ponudi kako delo. Vi eni z strici iz ozadja, svetovalci itak lahko delate do groba, TAK ZAKON STE SI TUDI SPREJELI, kajti vaše delo pa res ni delo. Itak imate vsak svojega svetovalca, vi pa samo pritiskate gumbe, da ali ne!. Tak ka davkoplačevalci poleg 90 poslancev plačujemo še 90 svetovalcev, jebemti politiko i šalabajzerje.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.10.2016 ob 14:57 Stewen gost

      CUŠPAJS - Vse do pred kratkim nisem vedel, kaj je to (gorički) cušpajz. Osebno mislim, da je denar, ki ga dobiva Pomurje od države, prav tako cušpajs - vržen v "lonec", iz katerega potem jemljejo razni "jebi vetri", ki delajo takšne in drugačne projekte, od katerih pa jih tako malo zaživi, se pa se bolj razbohotijo sestavljalci. Morda sem pod vplivom 100 milijonov, ki jih je dala nekdanja vlada Pahorja, a so (milijoni) pošli, vmes je bilo tudi nekaj ovadb, a še nobene obsodbe. - To, da Horvat zahteva več denarja, se mi zdi nemoralno, saj "zgledi" kažejo, da ne bo koristno uporabljen. No, za to, da prideš v medije, pa se je treba "izpostaviti".

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.10.2016 ob 16:20 jovo gost

      Točno Stewen, vemo, da je denar prispel v Pomurje(Pahorjeva vlada), vemo, kdo je ta denar prevzel (strankarski veljak SD), NE VEMO PA , KAJ SE JE DOGAJALO NAPREJ. A se je oziroma se kdo s tem problemom sploh ubada? Kriminalisti in policija lahko naredijo svoje, kot že v nešteto primerih (vsaka jim čast), toda naprej v tožilstvu in sodstvu se pa to DOBRO DELO IZNIČI. Jebi ga, tam so že pa drugi strici!!!!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.10.2016 ob 16:53 gost

      Čaka se, da zadeve zastarajo...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.10.2016 ob 17:23 gost

      Vanek pa je tiho:

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.10.2016 ob 18:27 vanč gost

      Seveda je premalo denarja za take norije ki se izvajajo v Pomurju.He Pahora gejst zvati ostalo pa poberejo funkcjonari.Mislim vsa ta elita ki nič ne ustvari la vlečejo državni denar za svojo rit.Po moje treba ukinit subvencije kmetom.Dugo ukinit par občin in bo denar.JA KAJ PA TE HORVAT ZRIHTA HA HA..

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.10.2016 ob 11:07 Stewen gost

      MEJA: ČIGAVA BO HOTIZA? - Tudi nov hrvaški premier Andrej Plenkovič, čigar oče živi v Sloveniji, zavrača kakršnokoli razsodbo arbitražnega tribunala, češ, da oni (Ljepa naša) niso več stranka v procesu. Vzrok; "kontaminacija" - uhajanje podatkov preko slovenskih predstavnikov. Sicer ni lepo vohuniti za sosedi, kar sem komentiral tudi v Jutarnjem listu, a mi je bilo pojasnjeno, da to delajo "vsi". Prebivalci v obmejnih krajih smo bili veseli vsake "pricurjale" informacijem, še zlasti tiste,ki nam je bila v prid: Mura - mejna reka itd. Na to sta "namigovala" tako Erjavec kot Horvat. Kaj pa zdaj? Arbitraža se menda nadaljuje, ker da slovensko ravnanje ni huda kršitev sporazuma, sem pa jezen na vsepovprek, kajti ni nobenih informacij, ali bo razsodba, ki je H(o)rvati ne bodo priznali, "prišla" do božiča. Imam občutek, da gospodje sodniki zavlačujejo in - kasirajo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.10.2016 ob 12:56 vanč gost

      Glej Stewen@ to sta negdaj že reševala Senader in Janša in kaj se je zgodilo glede tvoje meje.Nič ker so vsi lažnivci veš tak je to.Glavno da tirajo in kasirajo za svojo rit.AJDE NE BLUZI NEKAJ BREZ VEZE.Raje idi na sprehod in me ne sajuj..

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.