https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurski materinski dom je veliko več kot le streha nad glavo

25.10.2016 ob 8:00  

Škofijska karitas Murska Sobota je novembra 2015 sprejela odločitev, da začne izvajati program materinskega doma. Pomurski Materinski dom je začel s svojim delovanjem v začetku leta 2016 na lokaciji Sv. Jurij ob Ščavnici. Do zdaj se je nanje bodisi z vprašanji ali konkretno željo po preselitvi obrnilo več kot 100 žensk.


Ženskam in mamicam v stiski poleg nastanitve ponujajo podporo pri vsakodnevnem življenju. Strokovni kader skrbi za to, da se uporabnicam vrača dostojanstvo, samozaupanje in samozavest. Daje jim moč za spopad z življenjem, nauči jih v polnem pomenu besede, daje jim varen prostor za pogovor, za razmislek, za umik, za odložitev vseh čustvenih bremen, ki jih nosijo s seboj morda že od otroštva. Materinski dom je nova priložnost in pomembna postaja na poti v dostojanstveno in samostojno življenje.

V materinskem domu trenutno biva devet mamic s 13 otroki. Direktorica Vlasta Glavač je za rtvslo.si povedala, da so bili tudi primeri, »ko ženske niso zmogle vztrajati pri svoji odločitvi za spremembo življenja in so se vračale nazaj v stare tirnice, kjer pa se razmere niso bistveno spremenile«. »Žal so bili tudi primeri, ko smo morali zaradi kršitve pravil izreči ukrep prepovedi bivanja v domu. Zelo pomembno je namreč, da se matere same, prostovoljno odločijo za spremembo, da se želijo usposobiti za samostojnejše življenje. Pred sprejemom se s potencialno uporabnico srečamo na informativnem pogovoru, kjer preverimo, ali je to res njena prostovoljna izbira in ali je pripravljena sprejeti način življenja v materinskem domu. Razlogi za sprejem pa so zelo različni. Predvsem je bistveno, da je pri mamici ali ženski, ki prihaja k nam, prisotna neka stiska. Od materialne, psihične, osebnostne, stanovanjske do finančne. Torej, kadar koli mamica začuti, da je v stiski, da potrebuje umik v prostor, kjer ji lahko zagotovimo varnost, mir, podporo, lahko pride k nam. In upam, da se bodo ženske, mamice v stiski poslej lažje odločile za ta korak, ko imamo materinski dom končno tudi v Pomurju. Veste, marsikatera mamica bi naredila ta korak že prej, a niso želele oditi v drugo regijo.«


Foto: materinskidom.si

Podaljšano bivanje le v izjemnih primerih
Bivanje v materinskem domu pa je omejeno. »Praviloma eno leto. S tem da je mogoče izredno podaljšanje za tri mesece. Na primer v primerih, ko je mamica že tik pred tem, da uresniči neke cilje ali si še mora kaj urediti glede stanovanja. Moram pa reči, da so začetki za vsako mamico zelo težki. Ko sprejme odločitev, da zapusti svoj dotedanji dom, kraj … se ji življenje popolnoma spremeni. Zato se resnično trudimo, da so sprejemi topli, domači, da imajo občutek sprejetosti, varnosti in da dobijo oporo, ki jo v teh težkih časih zagotovo potrebujejo. Sicer smo v domu štiri zaposlene, ki z vsako mamico pripravimo osebni načrt pomoči in pripravljamo različne delavnice za krepitev samozavesti in za ravnanje v različnih kriznih situacijah. Namreč naš cilj je, da jih čim bolj pripravimo za samostojno življenje zunaj doma,« še pove Glavačeva.

Stroški delovanja materinskega doma bodo letno znašali okoli 125.000 evrov, pravi tajnik škofijske Karitas Jožef Kociper in dodaja, da je 86 tisočakov zagotovilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, preostalo pa naj bi občine in darovalci. »Velika večina občin je tudi podpisala pogodbe in nakazala denar, z nekaj občinami pa se še dogovarjamo,« še pravi Kociper. Morda se bodo za svoj prispevek lažje odločile ob dejstvu, da nobena občina ni odporna proti stiskam mater, in ob podatku, da je že kakšen mesec v materinskem domu zasedena sleherna soba.

    Fotogalerija