https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Pomurski umetnik odkriva skrite dele ženskega telesa

25.10.2016 ob 12:00  

Te dni v v mariborski galeriji kreativnih na ogled nenavadna razstava, katere avtor je fotograf in umetnik  Prekmurec Bojan Sobočan. Razstava Skrito – odkrito je posebna zato, ker prikazuje odlitke ženskih intimnih delov, vagin. Na ogled jih je postavljenih 14.

Zakaj ime razstave »Skrito – odkrito«?

Ime razstave ni naključje in je bilo skrbno izbrano. Že samo ime govori o namenu razstave, s katero sem želel obiskovalcu oz. opazovalcu omogočiti vpogled tja, kar je ponavadi očem skrito. Ali pa je dovoljeno le izbranim osebam. Človek je po naravi zelo radovedno bitje in zato ga še toliko bolj privlači prav tisto, kar mu je skrito in nedosegljivo.

Kje si našel modele in ali jih je bilo težko nagovoriti k sodelovanju?

Modele sem iskal znotraj mojega prijateljskega kroga, kjer sem tudi dobil prve modele, da sem lahko začel delati projekt in da sem lahko naredil prve odlitke. Vedno je najtežje začeti v fazi, ko imaš idejo in še nič konkretnega v roki. Kasneje pa sem razširil krog na prijateljice od prijateljev in prijateljic ter tudi na naključne osebe, ki sem jih povabil k sodelovanju bodisi osebno ali preko FB ali kako drugače. Seveda je iskanje modelov terjalo največ časa in vzelo največ energije. Ampak, ker sem vztrajal in verjel, da mi bo uspelo, sem tudi uspel privabiti dovolj modelov k sodelovanju za izvedbo projekta in razstave.

Je bila starostna omejitev za modele?

Ja, vsekakor starostna meja je bila, in sicer so morale biti vse osebe, ki so sodelovale, obvezno polnoletne.

Zakaj prav 14 modelov? Ima številka kakšen pomen ali pa gre le za število modelov, ki so se prijavili?

Številka 14 odlitkov na prvi razstavi nima posebnega pomena. Že v osnovi sem si zadal cilj, da za pripravo razstave potrebujem vsaj 10 odlitkov oz. modelov. Ker pa je v Galeriji Kreativnih, kjer je na razpolago šest vitrin, kamor smo namestili po dva odlitka. Za to je bilo potrebno vsaj dvanajst odlitkov. Potem pa sem še dodal dva manjša in malo drugačne oblike. Mi je pa še ostal kakšen odlitek doma, ki še ni bil razstavljen.

Kakšen je postopek izdelave modelov?

Postopek izdelave odlitka je dokaj enostaven, hiter ter neboleč. Za izdelavo odlitka se uporablja posebna silikonska zmes, ki je namenjena in testirana za uporabo na koži. Ker se zmes hitro trdi, je potrebno tudi biti hiter pri izdelavi. V kolikor si prepočasen, se lahko zgodi, da se zmes strdi še preden jo v celoti naneseš na model. Potem pa silikonsko zmes še dodatno utrdim, da obdrži obliko telesa. Odstranjevanje odlitka je neboleče, za to pa mora biti oseba depilirana. V nasprotnem primeru bi bilo zelo boleče.

Se je javil tudi kakšen moški, da bi sodeloval v podobnem projektu, kjer bi odkrivali moške skrite dele?

Za enkrat se ni javil še nobeden. Načrtno sem v prvi fazi iskal in želel predstaviti ženske odlitke. Vsekakor pa je možno tudi izdelati moški odlitek.

Zakaj prav vagine?

Zato, ker sem hotel narediti nekaj drugačnega in nekaj novega, nekaj česar do sedaj v našem okolju še ni ustvaril nihče. Zraven tega pa mi je to bil izziv, saj na začetku nisem bil prepričan ali je možno, da bi mi uspelo izvesti projekt.

Lahko v prihodnje pričakujemo tudi odlitke ženskih prsi?

Vsekakor se bo projekt nadaljeval in zagotovo bo še v okviru tega nastalo kaj zanimivega. Vse je odvisno od tega, ali najdeš prave ljudi, s katerimi lahko izpelješ zadevo in virov za izvedbo.

Razstavo si je v Mariboru v Galeriji kreativnih možno ogledati še do konca meseca oktobra. Bo razstava na ogled tudi v Pomurju?

Določene želje v tej smeri so bile že izražene tako, da v bližnji prihodnosti bi se to znalo zgoditi. Vsekakor pa vabim vse, ki bi želeli bodisi sodelovati, bodisi gostiti razstavo, da se oglasijo. Sem vedno odprt in pripravljen za sodelovanje in ustvarjanje.

    Fotogalerija