https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Komisija ocenila, da nacionalni program ukrepov za Rome ne prinaša konkretnih rešitev za izboljšanje njihovega položaja

25.10.2016 ob 9:00  

Osnutek nacionalnega programa ukrepov za Rome za obdobje 2016-2021 po oceni komisije vlade za zaščito romske skupnosti ne prinaša konkretnih rešitev za izboljšanje položaja romske skupnosti, predvsem pri bivalnih razmerah, zaposlovanju in izobraževanju. Sklenili so, da bodo dokument poslali v javno obravnavo in ponovno medresorsko usklajevanje.

Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh je v izjavi za javnost po seji povedal, da so pri pregledu osnutka nacionalnega programa ukrepov za Rome 2016-2021 ugotovili, da tudi v dodatnem času, ki so ga ministrstvom dali za konkretizacijo in nadgradnjo ukrepov, ni bilo veliko oz. nič narejenega. »Slišali smo tudi nekatere konkretne predloge od romske skupnosti, kar bomo v nadaljevanju upoštevali. V razpravi pa se je pokazalo, da bodo morala ministrstva ponovno pogledati svoje ukrepe in jih tudi ovrednotiti z vidika sredstev državnega proračuna,« je dejal in dodal, da je bil sprejet sklep, da se osnutek pošlje v javno obravnavo, da bodo civilna družba in romske organizacije lahko podali svoje pripombe in predloge, poroča STA. Na uradu bodo po Baluhovih navedbah zbrali vse predloge romske skupnosti in morda še enkrat organizirali usklajevanje z vsemi pristojnimi ministrstvi, v zaključni fazi bo šel znova na sejo komisije. Baluh vsem članom komisije sicer priporoča, da dokument zares preberejo, ker je imel občutek, da ga niso prebrali, ker so nekateri izrazili »nekatera stališča, ki so včasih tudi osebnostna«.

Romi v osnutku programa ukrepov predlagajo ustrezno štipendijsko politiko tudi za romske študente (podpora z določenimi kvotami tako pri štipendijah kot tudi pri namestitvah v študentskih domovih). Prav tako so izpostavili aktivno politiko zaposlovanja, pri kateri bi morali bolj konkretizirati finančna sredstva in zaposlovanje pripadnikov romske skupnosti. Ponovno je na dan prišla bivanjska problematika, pri čemer so ugotovili, da je zelo težko razumeti, da država nima vzvoda, da bi lokalni skupnosti oz. občini naložila določene aktivnosti za ureditev naselij ali delov naselij, kjer večinsko živijo Romi.

Tako je predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije Darko Rudaš med drugim predlagal moratorij na razpolaganje z nepremičninami, kjer živijo Romi. Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc pa se je zavzel za konkretizacijo ukrepov. Na svetu romske skupnosti so se po besedah predsednice Janje Rošer odločili, da bodo zbrali vse predloge in še enkrat na to temo sklicali razpravo predvidoma konec novembra. Na sejo bodo povabili predstavnike pristojnih ministrstev in urada za narodnosti, da jim še enkrat konkretno predstavijo ukrepe. Ugotavljajo namreč, da predlogov sveta v osnutku niso upoštevali.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Z vsebino predlagane novele zakona o romski skupnosti, ki ga je v četrtek predstavila Združena levica, pa še niso seznanjeni.

    Fotogalerija