https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

Top 10 velikih izumov

23.3.2011  

Objavljamo vam seznam 10 največjih izumov človeštva, med katere sodijo danes samoumnevne stvari in stvari, brez katerih bi si težko predstavljali življenje. Mednje sodijo vodovod, avto, računalnik, elektrika in zdravila, nekateri izumi pa so tudi človeku škodljivi, na primer pesticidi ali plastika.

10. Vodovod

 

Vodovod je pomemben izum človeštva, saj si ne moremo predstavljati hiše brez vodovoda. Predvsem zaradi njegove sposobnosti odstranjevanja (odplakovanja) odplak in »prinašanja« čiste vode v vsako gospodinjstvo. Brez vodovoda ne bi poznali stranišč, stanovanjskih objektov, vodovodnih inštalacij, stolpnic in pisarniških zgradb takih, kot jih poznamo danes.

9. Tisk

Je bil prvi od mnogih medijev, saj so informacije shranjevali, zbirali in na koncu tudi natisnili ter pripomogli k hitrejšemu pretoku informacij ter sami pismenosti človeštva. Prvi tiskarski stroj je izumil Johannes Gutenberg.

8. Avtomobil

Leta 1769 je francoski mehanik Nicolas Joseph Cugnot izumil prvo cestno vozilo na parni pogon. Leta 1885 je Karl Benz projektiral in zgradil prvi praktični avtomobil z motorjem na notranje izgorevanje. Istega leta je Gottlieb Daimler patentiral motor z notranjim izgorevanjem in zgradil prvo štirikolesno motorno vozilo.

7. Pesticidi

Že od 2500 leta pred našim štetjem ljudje uporabljamo pesticide za preprečevanje škode na svojih pridelkih. Prvi znani pesticid je žveplo v prahu, uporabljali so ga že Sumerci pred približno 4500 leti. V 15. stoletju so uporabljali razne strupene kemikalije, kot so arzen, živo srebro in svinec, za zatiranje škodljivcev. Leta 1939 je Paul Müller odkril zelo učinkovit insekticid DDT, vendar so leta 1960 ugotovili,da je nevaren, škodljiv za ribe, ptice in tudi za ljudi. Uporaba pesticidov se je od leta 1950 povečala za kar 50-krat in kar 2,5 mio ton industrijskih pesticidov porabimo vsako leto.

6. Parni stroj

Zelo pomemben izum Jamesa Watta, kateri je bil ključen pri industrijski revoluciji ter samem razvoju, je eden od najboljših idej vseh časov.

5. Računalnik

Leta 1837 je Charles Babbage prvi konceptualiziral in oblikoval mehanski računalnik, ki ga je poimenoval »analitični stroj«. Vendar pa ga zaradi omejenih finančnih sredstev ni nikoli zgradil.

4. Tranzistor

Tranzistor je temeljni gradnik vezja, ki ureja delovanje računalnikov, mobilnih telefonov in ostale sodobne elektronike. 16. decembra 1947 je uspelo Shockleyu, Bardeenu in Brattainu zgraditi prvi tranzistor.

3. Plastika

Prva plastika je temeljila na sintetičnem polimeru in je bila narejena iz fenola in formaldehida, izumil jo je Leo Henrik Baekeland leta 1909, izdelek je poimenoval bakelit.

2. Električna energija

Električna energija obstaja že od nekdaj. Sistem naprav potrebnih za pridobivanje teh sil in njihovo posredovanje posameznim objektom pa je prvi izumil Edison. Zelo pomemben izum je izum Nikole Tesle izmeničnega toka (AC), tehnologija pa je omogočila prenos električne energije na dolge razdalje.

1. Zdravila (cepljenje in antibiotiki)

Pred tremi stoletji so skoraj vsi umrli zaradi nalezljivih bolezni. Ko pa je izbruhnila kuga leta 1347, se je populacija v Evropi zmanjšala za kar polovico in to v približno dveh letih. Ko je bolezen črnih koz dosegla »novi svet«, Severno Ameriko, se je zmanjšalo avtohtono prebivalstvo za kar 90 %. Takrat so redki dočakali naravno smrt. Zato zdravila štejemo kot najpomembnejši izum človeštva.

Vir: www.listverse.com

Foto: www.sxc.hu

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.02.2014 ob 17:54 kristi gost

      Dobro mislim da sem tukaj našel največ o prvem računalniku

      20 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.05.2014 ob 7:45 LULČEK123 gost

      Gnilo

      13 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.03.2020 ob 18:22 jebi se gost

      14 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.05.2020 ob 16:17 lol gost

      lol

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.06.2020 ob 20:19 1789 gost

      drek

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.