https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Juhuhu, krompirjeve počitnice so tu!

28.10.2016 ob 14:00  

Pred nami je nekaj pomembnih dni: iz sobote na nedeljo ne pozabimo prestaviti ure na zimski čas, v ponedeljek je praznik dan reformacije, prav tako je praznik v torek, saj praznujemo dan mrtvih. Vmes so še praznovanja noči čarovnic. Za šolarje pa je prav gotovo najpomembnejši podatek, da so pred njimi jesenske oziroma krompirjeve počitnice, ki se pravzaprav začenjajo že danes popoldan.

Jesenske počitnice, za katere se je uveljavil tudi izraz »krompirjeve«, se uradno začnejo v ponedeljek, 31. oktobra. Otroci se bodo v šolo vrnili v ponedeljek, 7. novembra. Marsikateri šolarji pa dandanes sploh več ne vedo, zakaj se jesenske počitnice imenujejo tudi krompirjeve počitnice. Odgovor na to je enostaven: v preteklosti so čas počitnic prilagajali kmečkim opravilom. Tako učenci dejansko niso počivali, ampak so bili prosti zato, da so lahko doma pomagali. V času krompirjevih počitnic so, na primer, pobirali krompir. Krompirjeve počitnice so svoje ime dobile iz nemško govorečih dežel, kjer so bili otroci kmetov kakšen teden ali dva oproščeni šole, da so lahko v domači vasi pomagali pri spravljanju pridelka.

Foto: 24ur.com

V času počitnic se številne družine podajo kam na lepše. Žal pa je dandanes tudi kruta realnost, da je dandanes vse preveč družin tudi takšnih, ki niti za krompir nimajo-če si smem dovoliti to primerjavo. Tako se počitnic eni otroci veselijo, drugi pa na žalost ne. Kajti žal je vedno več takšnih otrok, ki zaradi revščine topel obrok dobijo le še v šoli. Tega pa med počitnicami ne bo.

Seveda pa počitnice povzročajo glavobole tudi vsem tistim staršem, ki si dopusta ne morejo privoščiti ali pa ga preprosto nimajo več. Ker morajo v službo, ostaja skrb, kam z otrokom, ki še ne more biti sam doma. Pogosto je rešitev »babica servis«, spet druga rešitev je, da se organizira skupinsko varstvo pri starših, ki imajo dopust. Za vse tiste pa, ki tudi to ne pride v poštev, pa naj bo v pomoč obvestilo, da nekatere organizacije, institucije in šole v Pomurju imajo organizirane dejavnosti za otroke. A ne glede na to, kje otroci preživijo počitnice, ključno je, da preživijo čas z družino, z vrstniki, da delajo stvari, ki jih delajo otroci…..morda se lotijo izrezovanja buč.

Foto: lisa.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.10.2016 ob 16:07 gost gost

      Pa še nekaj ste pozabili napisati, ali pa niste vedeli. Krompirjeve počitnice so novodobna pridobitev. Nekoč, pa treba je le vprašati stare starše, teh počitnic ni bilo. Bile so zimske in letne počitnice in seveda prazniki, kot za vse. Zdaj pa imajo učenci vsaka dva meseca enotedenske počitnice. To bi bilo potrebno dodati, če se že govori o šolskih počitnicah.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.10.2016 ob 12:21 gost

      Ne pozabimo tukaj dodati vseh učiteljev in profesorjev ki imajo zelo nizke dohodke in skoraj zastonj prehrano tudi oni imajo počitnice

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.