https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Predlogi za branje: od Velike čarovnije do Globin, ki so nas rodile

Murska Sobota, 27.10.2016 ob 13:00  

V okviru projekta Pomurske novice vam v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota v branje tokrat priporočamo sledeče knjige ...


Elizabeth GILBERT: VELIKA ČAROVNIJA

Tudi avtorica velikih uspešnic Jej, moli, ljubi in Pečat stvarjenja, Elizabeth Gilbert, piše, da jo je bilo nekoč strah slediti svojim sanjam. Ampak če ne poslušamo svojega notranjega – kreativnega – glasu, smo opeharjeni za največjo srečo in občutek izpolnjenosti. Zato poiščimo navdih. Opustimo vlogo žrtve. Soočimo se s svojimi strahovi. Prisluhnimo notranjemu glasu. Drznimo si. Poiščimo ravnovesje med duhovnostjo in praktičnostjo. Živimo ustvarjalno in si ustvarimo življenje svojih sanj.

 

Aurelie VALOGNES: STARA MAMA V KOPRIVAH

Pravi bralni užitek na francoski način. To je zgodba o odkrivanju veselja do življenja,  tudi če gre včasih kaplja čez rob, ker nikoli ni prepozno. Poriniti staro mamo v koprive je novejša francoska fraza, ki pomeni pretiravati, prignati nekaj na rob in še čez. Ko se ti zazdi, da te potiska v koprive, te v resnici morda že vleče iz njih. Koprive so nenazadnje zdravilne.

 

Kristin HANNAH: SLAVČEK

Roman govori o dveh odtujenih sestrah tik pred II. svetovno vojno, med vojno in kratek čas po njej. Starejša sestra Viann živi na francoskem podeželju s svojim možem Antoinom in hčerko. Njeno srečno družinsko življenje se zaradi vojne povsem razblini, saj v vojnem kaosu ostaneta s hčerko sami in ujeti sredi nemških okupatorjev. Viannina mlajša sestra Isabelle je že od rojstva uporniška in svojeglava. Zanjo je prihajajoča vojna priložnost, da se izkaže kot sposobna in pogumna ženska, ne pa le kot mlado dekle zrelo za zakon. Močno si želi pridružiti se odporniškemu gibanju, vendar je do tja daljša pot, kot je sprva mislila. Dve sestri se morata namreč ponovno srečati, se zazreti vase in ozdraviti svoj odnos.

 

Boris KARLOVŠEK: TAJNI POLICIJSKI SODELAVEC

Ne zgodi se pogosto, da javno spregovori človek, ki trdi, da je bil policijski »špicelj«. Kako poteka sodelovanje med policijo in tajnimi sodelavci, celjski pravnik Boris Karlovšek opisuje v knjigi Tajni policijski sodelavec. Knjiga govori o izmišljenem liku pravnika Boruta Kosa in njegovem delu za policijo. »V 95 odstotkih so opisani resnični dogodki, zamenjana so le imena oseb, podjetij in krajev.«

 

Dušan ŠAROTAR: OSTANI Z MANO, DUŠA MOJA / OSTANI Z MENOV, DÜŠA MOJA

Dogajanje zgodbe je postavljeno v čas kmalu po drugi svetovni vojni, ko je svet porušen in narod zaznamovan z izgubami. Številne mladosti oropane duše iščejo svoj prostor pod soncem, tudi na ladjah čezoceankah na poti v novi svet. Ena izmed teh sta tudi Ela in Julius, oba Žida iz prekmurskega okolja, ki se spoznata na ladji in si dasta edino, kar imata: zgodbi svojih življenj in človeško bližino. Vprašanje pa je, ali je tako veliko izgubo sploh mogoče nadomestiti…

 

Alenka, REBULA-TUTA: GLOBINE, KI SO NAS RODILE

Citat iz knjige: »Vsakokrat, ko se občutljiv odrasli človek zazre v oči majhnega otroka, začuti, da se tiho premaknejo globine, v katerih spi spomin.«

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.10.2016 ob 18:30 Čokoladica gost

      Končno se vijdi ka so začali malo migati.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.