https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Vlada policiji dodelila več pooblastil: elektrošokerje, avtomatsko branje registrskih tablic

29.10.2016 ob 11:00  

Vlada je kljub pomislekom nevladnih in drugih organizacij sprejela nov predlog zakona o pooblastilih policije. Od elektrošokerjev do avtomatskega branja registrskih tablic.

»Pri pripravi zakona smo vodili zelo širok krog pogovorov,« je po poročanju zurnal24.si o pomislekih o dodelitvi novih pooblastil policistom po seji vlade navedla notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in nadaljeval, da zakon prinaša predvsem posodobitev prisilnih sredstev, saj mora tudi policija »v korak s časom«. Po besedah ministrice so pri tem sledili načelu, da z najmanjšimi posegi v človekove pravice zagotovijo varnost. Notranje ministrstvo je sicer spremembe usklajevalo že dlje časa, saj so nekaterim bistvenim novostim, ki jih izpostavljamo v nadaljevanju, nasprotovale tako nevladne organizacije, varuhinja človekovih pravic in informacijska pooblaščenka.

Med pendrekom in pištolo po novem paralizatorji

Kot vse kaže bo vlada Mira Cerarja uzakonila električne paralizatorje, ki so jih sicer policijski specialci poskusno uporabljali že pred leti, vendar se takratna ministrica Katarina Kresal zanje ni odločila. Napravo, ki človeka ohromi, saj mu skozi telo požene tok z napetostjo petdeset tisoč voltov, bi policisti uvedli zaradi vse pogostejših napadov nanje. Kot navajajo na notranjem ministrstvu bi s tako imenovanim taserjem zapolnili vrzel med pendrekom in pištolo. »Omogočal bo varno ukrepanje, ko se bo posameznik aktivno upiral ali grozil s strelnim orožjem,« je javnost skušala pomiriti tudi notranja ministrica. Policist bo moral biti za uporabo paralizatorja tudi usposobljen.

Foto: Emos d.o.o.

Avtomatska prepoznava tablic vozil v prometu

Med ukrepe, ki posegajo na področje temeljnih človekovih pravic do zasebnosti in varstva osebnih podatkov in na katere je informacijska pooblaščenka še posebej opozarjala, spada tudi avtomatsko preverjanje registrskih tablic pri nadzoru cestnega prometa. Policija s tem sistemom brez ustavljanja vozila ugotavlja, če je v registru ukradenih vozil, če ima nameščene ukradene registrske tablice, če je vozilu potekla registracija ali zavarovanje, če je lastnik med iskanimi osebami ali brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Ministrica Györkös Žnidar je zagotovila, da se bodo podatki takoj zbrisali in policija ne bo hranila evidence. »Gre za prilagoditev temu, da se promet preusmerja na avtoceste, kjer običajen nadzor ni mogoč.«

Foto: slovenskenovice.si

Zbiranje podatkov o letalskih potnikih

Obdelava podatkov o letalskih potnikih pa naj bi bila po navedbah ministrice nujna predvsem v boju s teroristi. Podatke o potnikih bo policija pridobivala od letalskih prevoznikov in jih po potrebi posredovala tudi drugim državam. Obdelava podatkov o potnikih se bo po zagotovilih predlagateljev zakona izvajala z namenom preprečevanja, odkrivanja, preiskovanja ali pregona terorističnih in drugih hudih kaznivih dejanj, in sicer za odkritje in prijetje storilcev in sostorilcev navedenih kaznivih dejanj, razkritje kriminalnih mrež in povezave med njihovimi člani in dokazovanje krivde za storitev navedenih kaznivih dejanj

Kdaj je dovoljena uporaba brezpilotnikov?

»Ne gre za nova pooblastila, ampak le za natančnejšo opredelitev,« je izpostavila notranja ministrica o zakonski ureditvi uporabe brezpilotnikov.  Šlo naj bi le za bolj določno opredeljene načine uporabe teh tehničnih sredstev oziroma nosilce, na katere so ta tehnična sredstva lahko nameščena (predvsem tehnična sredstva za fotografiranje ter video in avdio snemanje). Pooblastila, kdaj smejo policisti zaradi zbiranja podatkov uporabiti brezpilotne zrakoplove, pa ostajajo enaka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2016 ob 11:00 tifon gost

      Šoker bi najprle trbelo probati na toj žutoj Gjkežici tan ospodi ge je pöcek .

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.11.2016 ob 14:15 Orwell gost

      Samodejno zaznavo in identifikacijo registrskih tablic imajo nekatere države že zelo dolgo. Ljudje tega sploh ne čutijo in tudi nikomur ne škoduje. Seveda kaznuje tistega, ki nima registriranega vozila. Vsem nam mora biti v interesu, da se take ljudi spravi s cest. Pri paralizatorju gre za onesposobitev napadalca. Paralizator ima zelo omejen krog delovanja in je zato še vedno klasična pištola potrebna v določenih situacijah. Proti poštenim ljudem ne bo nihče uporabljal strelnega orožja. Snemanje pa je tak zgodba za sebe. Danes lahko praktično vsak nabavi opremo, ki se jo prenaša ali prevaža, da je sploh nihče ne opazi in snema vse okrog sebe. Tudi snemanje skozi zidove s pomočjo toplotnih kamer je dane že dostopno navadnim ljudem. Zvečer se zapelješ s kamero po mestu in vidiš v kakšnih položajih so ljudje v hišah. Da bi ljudje vedeli kaj vse je bilo na strehi avtomobila od Googla v tisti krogli in kakšna oprema je bila v avtu bi jih kap.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.