https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Gaberju dišalo po koruznih zlevankah

Gaberje, 30.10.2016 ob 8:00  

Kulturno društvo Zarja Gaberje je včeraj v vaškem domu pripravilo 2. Zlevankijado, tekmovanje za najboljšo koruzno zlevanko.

Letos so tekmovalci lahko tekmovali v pripravi dveh vrst zlevank, klasične in moderne. Na tekmovanje se je prijavilo 28 kandidatov in 44 zlevank. Klasičnih vzorcev je bilo 25, modernih pa 19. Tričlansko strokovno komisijo so sestavljale  Bernarda Raščan iz Velike Polane, Milena Toplak iz Kapce in Helena Ftičar iz Dolnjega Lakoša, ki so vsak vzorec pregledale, okusile in ocenile.

Najboljšo klasično zlevanko so pripravili:

1. mesto: Drago Režonja, Gaberje

2. mesto: Sandra Vöröš, Gaberje

3. mesto: Sindi Gerenčer, Gaberje

Najboljšo moderno zlevanko so pripravili:

1. mesto: Gönc Rudolf, Mostje

2. mesto: Farics Dorisz, Petišovci

3. mesto: Gönc Rudolf, Mostje

Priznanje za inovativni zlevanki sta dobila Dorisz Farics iz Petišovcev in Helene Antolin Tibaut iz Gaberja.

V kulturnem programu so nastopili madžarski ljudski pevci KD Petőfi Sándor Čentiba, ljudski pevci KD Hotiza, mlada folklorna skupina iz Madžarske, ki deluje pod okriljem TKD Močvirski tulipan Radmožanci, citrarska skupina Petőfi Sándor, zakonca Donko iz Gornje Bistrice in prekmurska folklorna skupina iz Lendave. 

Več fotografij v spodnji galeriji…

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.10.2016 ob 10:41 Stewen gost

      ZLEVANKE ALI VLEJVANKE? - NE VEM, ali so bile "zlevanke" iz moke letošnjega pridelka koruze, ali pa iz lanske moke, ki seveda ni mogla omamno dišati; VEM PA, da na Markovskem ne rečemo zlevanke, ampak VLEJVANKE, ker pač "maso" vlijemo (poudarek na e). Možno pa je, da v Gaberju niso pekli po domačem, ampak goričkem receptu, kjer imajo ZLEvanke. -- Bodi tako ali drugeče: tako koruzne pogače, kakor tudi koruzni kruh, pa koruzni žganci ... so danes zelo cenjeni tudi pri bogati gospodi, v moji mladosti pa je bila to hrana siromakov. -- Pa še to! Lani se je nek komentator iz Gaberja pritoževal, da ni dobil"zlevank". Jih je bilo letos dovolj za vse?

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.10.2016 ob 15:37 Semenka gost

        Stewen dobro delo delaš, če si že tak fejst stari. Pijši, šče več pijši, tou pomaga možganun, ka se fajn obnavlaju.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.10.2016 ob 18:09 Marmur gost

        Ni res, da bi povsod na Markovskem rekli "vlejvanke". Mi namreč govorimo "zlejvanke". Ja, pa še o tvoji čestitki Hotizi, ki je premagala Ljutomer. Zadnjič, ko je izgubila, si zahteval odstop vodstva (Gjergeša). Kaj pa sedaj?

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.10.2016 ob 16:19 Stewen gost

      ČESTITAMO! - HOTIZA : LJUTOMER 3 : !

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.