https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Dobrovniku se je pelo in godlo v ljudskem melosu

01.11.2016 ob 11:00  

V Kulturni dvorani v Dobrovniku, se je odvijalo Regijsko srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Pomurja in Maribora z okolico.

Predzadnjo nedeljo v mesecu oktobru se je v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnost –JSKD, Območne izpostave Lendava, občine Dobrovnik in Kulturnega društva Petőfi Sándor Dobrovnik, odvijalo Regijsko srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Pomurja in Maribora z okolico z naslovom »Nocoj je ena luštna noč«.

Na šestih območnih srečanjih, ki so jih letos pripravile območne izpostave JSKD OI Gornja Radgona, Pesnica, Ruše, Murska Sobota, Ljutomer in Lendava se je predstavilo 60 skupin. Od tega je regijski raven doseglo 27 skupin. Za regijsko srečanje je bilo po kriterijih strokovnega spremljevalca Franca Keneja izbranih 12 skupin, ki so se predstavile na tokratnem regijske srečanju v Dobrovniku.

Regijsko srečanje ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž je pregledna poustvarjalnost izbranih pevskih in godčevskih skupin Pomurja in Maribora z okolico. Pod kriteriji državnim strokovnim spremljevalcu pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Klemna Dovča se je predstavilo osem pevskih skupin, en duet, dve godčevski skupini in ljudski  godec. Po pozdravnem nagovoru župana občine Dobrovnik Marjana Kardinala ter predsednice KD Petőfi Sándor Dobrovnik in predsednice MSNS občine Dobrovnik Ane Car so se predstavili domačini KD Petofi Sandor iz Dobrovnika, Bistriške frajle KUD Svoboda Bistrica ob Dravi, Pubeci s klejti KUD Svoboda Bistrica ob Dravi, Ljudska pevca KD Ferdo Godina Bistrica, Ljudske pevke KD Fran Seliškar Finžgar Žižki, Ljudski pevci KD Hotiza, Ljudske pevke Večernice Beltinci, Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci, Ljudske pevke KD Apače, Ljudski godec Tadej Murkovič, Pevke ljudskih pesmi Soside KD Mala Nedelja, Pevska skupina Folklorne skupine Kajer Bučečovci, ter Godci, društvo za kulturno vzgojo Krog.

Letošnje državno srečanje pevce ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž bo potekalo 19. novembra v Šmartnem ob Paki.

Besedilo: Marjan Slavič, foto: JSKD OI Gornja Radgona

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.