https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Slovenci smo prvaki v prižiganju sveč

Murska Sobota, 02.11.2016 ob 7:50  

Na leto prižgemo v Slovenji med 15 in 20 milijoni sveč. Pred desetimi ali petnajstimi leti, v času pred krizo smo v Sloveniji prižgali celo med 20 in 25 milijoni sveč na leto, polovico od tega v mesecu septembru in oktobru.

 

Vse več institucij poziva k različnim akcijam za manj sveč na grobovih. Tako lahko posamezniki namesto nakupa rož in sveč sredstva namenijo dobrodelnosti. Namen teh akcij je, da osveščajo ljudi o prekomernem kršenju grobov ob 1. novembru. Pobudo vsako leto podpira okoljsko ministrstvo z akcijo Bi prižgali letos svečo manj.

Odpadne nagrobne sveče v Sloveniji obsegajo okoli 3 odstotke vseh komunalnih odpadkov, ki zaradi lastnosti niso primerni za odlaganje ali energetsko predelavo. Kot poročajo pri Interserohu, enemu od podjetij, ki je zadolženo za upravljanje z odpadnimi svečami, je 90 % sestavnih materialov odpadnih nagrobnih sveč možno reciklirati.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.11.2016 ob 11:03 77 gost

      zakaj jih pa delajo,če jih nebi delali potem nebi bil na samem vrhu,naj prej proizvjalcu prepovejte da jih naj več ne izdeluje.Nekoč so bile sveče navadne in so izgorele in je ostal samo loj ali pa tudi ne.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.11.2016 ob 13:25 BDP gost

      Eni bi spet bili radi pametni! Neke institucije. Da je mera polna še ministrstvo. To kaže, da ljudje na ministrstvu nimajo pojma o pojmu okrog ekonomije! Tako, kot vsaka poraba so tudi sveče prihodki za vse, ki so kakorkoli vpleteni v proizvodno verigo. Tudi odstranjevanje odpadkov je pri nas že nekaj let dober posel. Ker se odpadki zbirajo ločeno in tako je tudi s svečami se stvari reciklirajo in spet gre za posel nekoga v tej reciklažni verigi. Tako, da je brez predmetno govoriti o tem, da se zmanjša poraba sveč. Potem bi lahko marsikaj, kar ni nujno potrebno za življenje zmanjšali. Posledično bi bilo manj prihodkov, manj zaposlenih in manj plačanih davkov, manj denarja v obtoku in nižji BDP. Že nekaj let se v Evropski centralni banki trudijo, da bi se poraba v EU še povečala, ker so ogromne milijarde denarja, ki se ne obrača. Z večanjem porabe, hitrejšim obračanjem denarja, višjim BDP se zmanjšuje tudi brezposelnost in se dviga blagostanje ljudi. To očitno naši politiki ne razumejo. In še mnogi drugi tudi ne. Zato naš voz tiči v blatu!

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.11.2016 ob 13:34 Marmur gost

      Po eni strani imaš "gost 77" prav, vendar bi bila popolna ukinitev proizvodnje sveč vprašljiva. Spremeniti bi se morali predvsem mi, ljudje, ki te sveče množično kupujemo in jih nosimo na grobove. Ena, dve ali tri sveče na posameznem grobu najbrž ne bi bile moteče. Zdaj pa vidimo kupe plastike. Če bi samo del tega denarja namenili zdravstvu ali v druge dobrodelne namene, bi storili veliko koristnejše dejanje. Mislim, da bi se morala glede tega angažirati širša družbena skupnost. Mogoče pa bi zmanjšali število sveč tudi tako, da bi jih močno obdavčili, jih s tem podražili, tako da bi jih ljudje manj kupovali. prihodke od davka pa namenili zdravstvu ali za kaj drugega koristnega.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.11.2016 ob 10:57 tnt gost

      KDA NORCI IMAJO PEJNEZE TE KRAMARI TRŽIJO

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.