https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Klovni strašijo tudi v Sloveniji, nadlegujejo tudi na spletu

05.11.2016 ob 10:00  

Noč čarovnic je za nami, pa se posvetimo še eni strašljivi tematiki, ki se je zelo razširila po vsem svetu, o strašljivih klovnih. Ti se pojavljajo tudi v Sloveniji, policija je do sedaj prejela približno 30 prijav.

Pred dnevi so o strašljivih klovnih, ki strašijo mimoidoče, predvsem najmlajše, poročali v tujini. A posamezniki so se z istim početjem začeli pojavljati tudi v Sloveniji. Takšno dejanje ima znake prekrška ali kaznivega dejanja. Prijave o strašljivih klovnih so razpršene po vsej Sloveniji. Doslej so jih našteli več kot 30, največkrat so jih opazili v okolici šol. Med njimi so tudi prijave, ko klovni niso vznemirjali ljudi, a so prijavitelji iz previdnosti obvestili policijo, so po poročanju 24ur.com povedali na Generalni policijski upravi. Znake kaznivega ravnanja so prepoznali v osmih primerih. Policija prijavam posveča veliko pozornost, opozarja pa tudi, da nekateri s profilnimi slikami klovnov na družbenih omrežjih neposredno komunicirajo z otroki.

Foto: regionalobala.si

Policisti so se odzvali na vsako prijavo. V nekaterih primerih so ugotovili, da so prijavitelji videli le masko, ki ni bila uporabljena z namenom vznemirjanja. Tovrstnim prijavam v policiji po navedbah GPU posvečajo posebno pozornost, saj se zavedajo, da se lahko tovrstno nezrelo in neprimerno vedenje sprevrže v tragedijo. Ugotovili so več pojavnih oblik tovrstnega vznemirjanja ljudi, največkrat pa je šlo za prekrške, za katere je zagrožena globa v višini 104 ali 250 evrov. Za kaznivo dejanje gre ob poškodbah ali povzročitvi materialne škode.

Kaj svetuje policija?

Policija svetuje staršem, da se z otroki in mladostniki pogovarjajo o pojavu t. i. strašljivih klovnov na otroku in mladostniku razumljiv način. Če se otroci soočijo s klovnom na neprijeten način, naj takoj poiščejo pomoč pri odrasli osebi ali se zatečejo na varen kraj, kot so na primer trgovina, policijska postaja ali šola. Obenem policisti opozarjajo, da so pretirani odzivi v primeru soočanja s klovni lahko škodljivi in lahko predstavljajo elemente kaznivega ravnanja, saj se za masko lahko skriva otrok ali mladoletna oseba, ki se ne zaveda vseh posledic svojega vedenja.

Foto: najdi.si

Nekateri strašijo s profilnimi slikami na Facebooku 

Na policiji tudi svetujejo staršem, da se z otroki in mladostniki pogovorijo o pomenu varne uporabe interneta in razumevanju vsebin na družbenih omrežjih. Zaznavajo namreč tudi primere, ko posamezniki na družabnih omrežjih uporabljajo profil s sliko klovna in se nato povezujejo oz. prosijo za prijateljstvo z otroki. Nekateri z otroki tudi neposredno komunicirajo. Če vsebina komunikacije prizadene spolno nedotakljivost otrok, lahko govorimo o kaznivem dejanju, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora, še pojasnjujejo na GPU. Zaupanje med starši in otroki zato mora biti tolikšno, da se otroci lahko brez večjih zadržkov izpovedo tudi tedaj, ko prejmejo zanje neprijetno sporočilo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.11.2016 ob 19:33 gost

      zdrabiti klovna, ga 15 let zapreti, pa da vidmo nove junake. Seveda, tistega ki bi naj strašil. Kaka enostavna procedura, ni treba pametovati!!!!!!!!!

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.11.2016 ob 21:17 lomilec pošasti gost

      To niso klovni, ker klovn je znan, kot dobrohotno bitje, ki uganja norčije in spravlja ljudi v dobro voljo in smeh. Neupravičeno se tem pošastim pridene beseda klovn. TO SO POŠASTI !!! Če srečam katerega, da straši otroke, potem sam sebe več ne bo prepoznal. To pošast zlomim skupaj, kot staro šibje!

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.11.2016 ob 22:12 gost

      tako je lomilec pošasti, zgrabi ga, nas pozovi, da bo videl kak se ostane brez nosu.

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.11.2016 ob 22:41 gost

      Ko bodo enega nalomili kot je take treba, bodo malo premislili kaj delajo. In upam da katerega ujamejo čim prej. Prebit ga do neprepoznavnosti, govedo. To niso normalni ljudje.

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.11.2016 ob 12:35 česnek gost

      lomilec pošasti @@@ Tisti tan v DZ in vladni palači so tudi slabi klovni niso dobrohotni .

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.11.2016 ob 12:38 burgola gost

      Vas močne zgornje ki komentirate in ste tak močni bi vas rad vido kak pa koga bi vij nalomili .Mislim da se svoje sence bojite in vse povsod vidite hudobne klovne .

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.11.2016 ob 15:35 gost

      Burgola, ne seri, naj se pokaže v naši okolici, pa boš videl, kje pade prvi "klovnček", majku mu pijsano. Tak ka de pumparce möu na drevji!!!

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.11.2016 ob 18:24 gost

      Burgola vljudno vabljen (preoblečen v norca) v Beltince, ne pozabi ščitnika za zobe.

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.11.2016 ob 19:41 gost

      Kakšni glupi komentarji škoda gruča

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.11.2016 ob 20:29 klovn pretepač gost

      _ (18:24 ) Oj ubožec ka se pa mlatiš ?Na čem pa si ka se tü tak hršiš revček ? Te tvoje ščitnike bi te v čobe vdaro ,či te kaj zanimle .Saroš pun dreka .Si že opustil mamino dudo ?

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.11.2016 ob 9:21 šraklin gost

      _ @@@ 18:24 ...... Vekših norcev ni kak na markastom posebej v Beltincaj .Ha,haaaaaaaaaaaaa markeče ECEKI .Vij lahko tebete in poterete samo tistega ka ga v šankrejti pustite .Človeka vijdite ka ma šal pa kapo in takoj kličete policijo ka ste klovna vidili .Res ste MARKEČI pravi konji

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.11.2016 ob 17:49 burgola gost

      Trbej v Beltiince priti oblečen v ECEKA ? 18:24

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      08.11.2016 ob 9:07 prkmurec gost

      Jaz sem videl polno klovnov včeraj na interpelaciji v LJ, nekaj jih je bilo tudi z Prekmurja. Tem če bi na oder poslal OSLA pa bi MIro Cerar rekel da je to slon, bi vsi združeno glasovali, da na odru stoji slon. Porabili bi 14 ur, da bi ga opisovali , sodišč pa itak ni treba spoštovat, naj odločajo kaj hočejo, glavno da je na odru slon.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.