https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Movember- z brki v boj proti raku na prostati

12.11.2016 ob 9:00  

November je mesec, ki je proglašen kot mesec movember, z namenom ozaveščanja o raku prostate. Movember - mesec, v katerem si moški množično puščajo brke in na ta način poskušajo osveščati o moških zdravstvenih težavah, predvsem raku prostate in testisov. Zaradi raka prostate po nepotrebnem umre več kot 350 Slovencev na leto, 1300 letno jih na novo zboli. Celotna zadeva je z leti prerasla v globalno gibanje.

Mesec november je proglašen kot mesec movember z namenom, da se osvesti moške o raku prostate. Gibanje Movember sicer izhaja iz Avstralije. Od njegovega začetka pred dobrimi desetimi leti do danes se je vanj včlanilo skoraj pet milijonov ljudi. S puščanjem brk želijo opozoriti ne le na raka prostate, ampak tudi na druge bolezni, ki prizadenejo zgolj ali predvsem moške. Gibanje je do sedaj zbralo že skoraj 500 milijonov evrov, s čimer je podprlo več kot 800 projektov. V Sloveniji bodo letos zbirali denar za pripomočke, ki jih potrebujejo na onkologiji.

Zaradi raka na prostati po nepotrebnem umre preveč Slovencev, več kot 350 na leto, 1300 letno jih zboli. Incidenca raka prostate v Sloveniji je bila 2013 131 na 100.000, kar pomeni 1300 novih primerov raka prostate letno in predstavlja 19,5 odstotka vseh na novo odkritih karcinomov. Z leti se incidenca povečuje, novih primerov raka se poveča za 8 odstotkov na leto (rak širokega črevesja 5 odstotkov). Prevalenca raka prostate pa je 8500, toliko je živih oseb, ki imajo raka v določenem letu v Sloveniji.

 

Foto: ko-rak.si

Pet najpogostejših vrst raka pri nas: kožni (brez melanoma), prostate, raki debelega črevesa in danke, dojke in pljuč obsegajo skoraj 60 % vseh novih primerov rakavih bolezni

Najpogostejši raki so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač. Ogroženost z njimi je treba zmanjšati z ukrepi primarne preventive. Pri moških je bil z 20 odstotkov vseh rakov na prvem mestu rak prostate, sledili so mu kožni rak (brez melanoma), pljučni rak in rak debelega črevesa in danke. Pri ženskah je bil na prvem mestu nemelanomski kožni rak, petino vseh rakov pa predstavlja rak dojk. Sledijo mu rak debelega črevesa in danke ter pljučni rak.

Vzroki za povečanje incidence raka na prostati so: staranje prebivalstva, PSA test, odkrivanje rakov prostate, ki »ne bi škodili« bolniku (vendar ni testa, ki bi povedal, kateri bolnik ima takega… vsak ima lahko zelo nevarnega ter uvajanje agresivnejšega zdravljenja visoko rizičnih bolnikov.)

Letno umre 387 bolnikov zaradi raka prostate, kar predstavlja 11 odstotkov med vsemi smrtmi zaradi raka in je na drugem mestu pri moških. Večina karcinomov prostate je omejenih na prostato – dobrih 70 odstotkov, dobrih 20 odstotkov je lokalno napredovalih, 5 odstotkov pa je ob odkritju metastatskih.  Zdravljenje raka prostate je odvisno od stadija oz. razširjenosti raka, od histološke oblike raka pri biopsiji ter od starosti in splošnega stanja bolnika.

Foto: boljsisvet.si

Več kot polovico bolnikov se operira, 13 odstotkov obseva, 35 odstotkov bolnikov pa prejme zdravljenje z zdravili. Med pogostimi urološkimi raki so še rak na sečnem mehurju, ledvici in testisu. Zaradi raka na mehurju v Sloveniji letno umre 180 ljudi, zboli jih 272 novih ljudi. Bolezen je v porastu iz 192  (pred 2006) na 210 (pred 2011). Zaradi raka ledvice na leto umre 150 ljudi, zboli jih 272 novih. Bolezen je v porastu iz 174 (pred 2006) na 222 (pred 2011). Zaradi raka testisov zboli na leto 150 moških, ob dobrem zdravljenju jih kljub vsemu na leto umre 6 bolnikov. Zato zdravniki moškim po 45. letu priporočajo testiranje. Kajti bolezen prizadene moške po 45. letu in strmo narašča med 60. in 70. letom. Zato naj mesec november-movember moške opomni, da ne bo odveč, če preverijo svoje zdravje, se posvetujejo s svojim urologom in se testirajo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.