https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Murski Soboti zaključujejo uspešen projekt »Da, za zdravje«

03.11.2016 ob 11:00  

V Murski Soboti končujejo projekt Da, za zdravje, katerega glavni cilj je večja informiranost in ozaveščenost prebivalcev o tveganju za kronične nenalezljive bolezni ter spodbujanje bolj zdravega načina življenja. V okviru projekta so pripravili razstavo, s katero bodo gostovali po vsej Sloveniji, zanimanje zanjo pa naj bi bilo veliko.

Nosilec projekta je Pomursko društvo za boj proti raku v partnerstvu z območnim združenjem Rdečega križa Slovenije (RKS) Murska Sobota, z njim pa so podprli tudi nacionalne programe za obvladovanje raka. Kot je po poročanju STA na novinarski konferenci povedala sekretarka območnega združenja RKS Albina Knapp, so bile vse projekte aktivnosti namenjene odraslim v sklopu promocije zdravja. »Projekt je na inovativen način komuniciral s ciljno javnostjo prek interaktivne potujoče razstave, kar pomeni, da se ob njej vedno nekaj dogaja, bodisi meritve dejavnikov tveganja, kot so merjenje telesne teže, holesterola, krvnega tlaka, sladkorja, ali pa predstavitve telesnih aktivnosti, zdravega načina kuhanja in predlogov za izboljšanje oziroma ohranitev zdravja,« je povedala Knappova.

Predsednica soboškega območnega združenja RKS Branislava Belović pa je dodala, da razstava uspešno potuje po Sloveniji, po oceni si jo je ogledalo že nekaj tisoč ljudi, na ogled pa bo v vseh regijah, pri čemer se spremljevalne aktivnosti prilagajajo okolju. »Dodana vrednost projekta je, da so območna združenja in zdravstveni domovi razstavo zaznali kot uporabno in si naročili svoje komplete, tako da je zdaj pomnožena v več kompletov in lahko nadaljuje svoje poslanstvo,« je poudarila Belovićeva.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Razstavo dopolnjuje nova številka novic Živimo zdravo, v kateri je trajno zdravstveno vzgojno gradivo z bogato vsebino s področja zdravega življenjskega sloga, ki med drugim moške nagovarja k zgodnjemu prepoznavanju rakov, o cepljenju, magneziju kot zelo pomembnem elementu za zdravje, zdravi prehrani, pri čemer je v ospredju zmanjševanje soli in njeno nadomeščanje z začimbami, dodani pa so tudi izvirni recepti. Zadnja stran časopisa je vabilo krvodajalcem in opozorilo, da lahko le zdrav krvodajalec daje kri, zato je pomembno, da živi zdravo. Kot je še povedala Belovićeva, so razstavo kot inovativen pristop predstavili na letošnjem kongresu inovativne medicine, kjer je bila lepo sprejeta, za velik uspeh pa štejejo tudi povabilo na mednarodni kongresu nutricionistov na Hrvaškem prihodnji teden.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.