https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Mladi iz šestih držav v Rakičanu za več strpnosti do migrantov

Rakičan, 4.11.2016  

Danes se v Rakičanu pričenja mladinska izmenjava »I dont see any borders. Do you?« Projekt bo v Rakičanu povezal več kot 40 mladih iz Slovenije, Slovaške, Romunije, Nemčije, Grčije in Madžarske, ki bodo pobližje spoznavali begunsko problematiko.


Kot pravijo organizatorji projekta, RIS Dvorec Rakičan, je projekt »I dont see any borders. Do you?« nastal zaradi begunske krize, v kateri se je znašla Evropa: »Ljudje iz Bližnjega vzhoda zapuščajo svoje domove v upanju po boljšem življenju. V osrčju te situacije so znašli Evropejci, ki ne vedo, kako naj se odzovejo in kako naj ravnajo. Eni pomagajo beguncem, drugi se jih bojijo, enih jih v osebnih vozilih vozijo v sosednje države, spet drugi jim odpirajo vrata svojih domov.«

V projektu so vključene države, ki so se v lanskoletni begunski krizi znašle na poteh, ki so jih begunci izbirali za prihod v želeno državo, Nemčijo. Kot pravijo organizatorji, s projektom želijo, da se mladi udeleženci iz držav, ki so neposredno vpete v begunsko krizo, srečajo in drug drugega poučimo o situaciji, v kateri je na tisoče ljudi: »Želimo si, da bomo razširili svoja obzorja, da se bomo naučili, zakaj je prišlo do tega, da bomo spoznali razlike med različnimi skupinami beguncev oziroma migrantov in da bomo bolje razumeli situacijo, v kateri so se znašli ljudje, ki so primorani zapustiti dom, imetje in svojo državo ter se z enim nahrbtnikom podati v neznano državo. Na tak način želimo spodbuditi strpnost in solidarnost med ljudmi.«

Na desetdnevni izmenjavi se bodo udeleženci skozi različne aktivnosti dotikali tematik, povezanih z begunci, ob tem pa bodo spoznavali kulture drugih sodelujočih držav in postajali bolj zavedni o skupni Evropi, ki ji vsi pripadamo, presegali stereotipe ter širili toleranco do drugih narodnosti, običajev, jezikov  in religije.

Izmenjava poteka pod okriljem programov Erasmus+, Mladi v akciji. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.