https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Rast Kofole na Češkem, Slovaškem in v regiji Adriatic za 9,4 %

08.11.2016 ob 14:00  

Čeprav letošnje poletje ni prineslo tako dobrih pogojev za prodajo brezalkoholnih pijač kot lansko, je skupini Kofola uspelo za 9,4 % povečati prodajo na Češkem, Slovaškem in v Sloveniji. Sklenili so tudi pogodbo za nakup hrvaškega Studenca, kar predstavlja naslednji pomemben korak razvoja skupine v regiji Adriatic. V Kofoli predvidevajo, da bodo celoletni poslovni rezultati enaki lanskim, zato bodo v decembru delničarjem izplačali dividende v višini 156 milijonov CZK.

Poljski trg za Kofolo predstavlja velik izziv, zato je skupina tam zelo aktivna in načrtuje veliko tržno strategijo. Položaj na Poljskem je pomembno vplival tudi na skupne poslovne rezultate skupine - prihodki so upadli za 2,4 %, kazalec EBITDA pa za 13,9 %. V Kofoli predvidevajo, da bodo celoletni poslovni rezultati enaki lanskim, zato bodo v decembru delničarjem izplačali dividende v višini 156 milijonov CZK.

»Po pričakovanjih smo dosegli EBITDA v višini 31,5 milijonov evrov,« je o poslovanju družbe dejal Daniel Buryš, finančni direktor. »Predvidevamo, da bo celoletni rezultat na ravni lanskega, torej 40,7 milijonov evrov z možnim odklonom 5 %.« To je eden od razlogov, zakaj bo Kofola delničarjem izplačala dividende v skupni vrednosti 156 milijonov CZK. »Rast in stabilni prihodki iz dividend so tisto, kar želimo zagotoviti našim investitorjem zdaj in v prihodnje,« dodaja Daniel Buryš.

Na Češkem in Slovaškem je skupina povečala prodajo za 5 %, čeprav poletje ni prineslo toliko vročih dni, kot jih je bilo poleti 2015. Rast gre pripisati vodilni blagovni znamki portfelja - znamki Kofola, pa tudi znamki Rauch. Opazen pozitiven vpliv na prodajo je imela tudi blagovna znamka Vinea, ki je – v primerjavi z lanskim letom – zrasla za 9 %. Blagovna znamka UGO je zabeležila 60% rast in tako ostaja znamka z največjo rastjo v portfelju Kofole. V mreži je zdaj že 70 UGO barov, kot naslednji razvojni korak te znamke pa se načrtujejo franšize.

Zadnja leta je Kofola najbolj aktivna na Poljskem. »Poljski trg ostaja precej razdrobljen, veliko število konkurenčnih ponudnikov pa pomeni velikanski pritisk za marže. Cenovna občutljivost in zahteve po kakovosti na strani potrošnikov so v velikem nasprotju s tem, česar smo vajeni na drugih trgih,« je o položaju na poljskem trgu povedal Jiří Vlasák, generalni direktor družbe HOOP Polska in dodal: »V spremembah, skozi katere gre poljski trg, vidimo jasno priložnost. Vendar proces transformacije podjetja s seboj prinaša precejšnje stroške, bodisi v obliki investicij v koncentracijo proizvodnje, v obliki zmanjšanja proizvodnih količin zaradi sprememb v cenovni politiki s poudarkom na višji marži ključnih proizvodov ali v obliki stroškov za marketinško kampanjo blagovne znamke Hoop Cola ob koncu leta.«

Foto:Kofola

Ob pomembnem zniževanju stroškov in optimizaciji marž je Kofola letos na Poljskem investirala v izboljšanje ponudbe proizvodov ter v trženjsko podporo. S spremembami v skladu z novo strategijo bodo nadaljevali tudi prihodnje leto. 

V regiji Adriatic je Kofola poslovala dobro in prodajo povečala za 12,4 %. Septembra so sklenili tudi pogodbo za nakup hrvaškega proizvajalca mineralne vode Studenac z bogato zgodovino in močno čustveno navezanostjo potrošnikov na blagovno znamko, kar so prednosti, s katerimi zna Kofola odlično upravljati. Celoten postopek nakupa bo predvidoma zaključen do konca letošnjega leta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.11.2016 ob 17:24 gost

      Tuje investicije in lastništvo je formula za uspeh.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.