https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pop TV in Kanal A kmalu plačljiva?

10.11.2016 ob 9:00  

Pop TV in Kanal A ne bosta več zastonj, predvideni strošek je pet evrov na mesec, navajajo nekateri mediji.

Toliko nadomestila Pro plus, ki oddaja omenjena programa, za vsakega uporabnika zahteva od kabelskih in IP operaterjev, je zurnal24.si izvedel neuradno. »Poslovnih namer in njihovih podrobnosti v fazi oblikovanja strategije ne razkrivamo,« je vse, kar so na njihova vprašanja odgovorili v Pro plusu. Kot so že poročali te dni, namerava Pro plus ukiniti prizemno oddajanje Pop TV in Kanala A, kar pomeni, da programov ne bo mogoče več brezplačno gledati z anteno. Da ne bodo plačevali za nekaj, kar je v zraku na voljo brezplačno, je bil sicer doslej najmočnejši argument kabelskih operaterjev, odvisno od pogodbe so operaterji že zdaj plačevali za programa v visoki kakovosti (HD) in časovne funkcije, a je šlo za bistveno nižje zneske, plačevali pa so tudi za programe Brio, Kino in Oto.

Foto: pravljicna.si

Pro plus bo od kabelskih operaterjev zdaj zahteval približno pet evrov na mesec za vsakega uporabnika, v paketu pa so poleg Pop TV in Kanala A še Brio, Oto ter Kino. Če bo ta znesek obveljal, si lahko od naročnikov kabelske televizije obetajo dobra dva milijona evrov na mesec, to je približno 30 milijonov evrov na leto. Za primerjavo, skupina Pro plus je lani imela 49 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje.

Sledile bodo podražitve paketov

»Nihče od operaterjev, niti Telekom niti Amis niti T-2 nima toliko rezerve, da bi lahko ta znesek plačal iz svoje marže, zagotovo bo sledila podražitev za uporabnike,« jim je povedal poznavalec, ki ni želel biti imenovan.  Najbolj sta menda na udaru Telemach in Telekom Slovenije, ki se jima pogodba s Pro plusom po njihovih informacijah izteče že konec leta. »Odnosov s poslovnimi partnerji ne razkrivamo, saj predstavljajo poslovno skrivnost družbe. Prav tako vnaprej ne razkrivamo svojih poslovnih aktivnosti,« so dejali v Telekomu, podobno so odgovorili v Simobilu, ki ima v lasti Amis. »Glede na to, da so pogovori z medijsko hišo Pro Plus še vedno v teku, vas vljudno prosimo za razumevanje, saj na vaša vprašanja ne moremo odgovoriti. Do konca pogovorov namreč ne moremo komentirati nadaljnjega sodelovanja in morebitnih posledic za uporabnike naših storitev,« pa so povedali v Telemachu, kjer dodajajo še, da bodo uporabniki o morebitnih spremembah pravočasno obveščeni. Operaterji, ki jim pogodba konec leta ne poteče (na primer T-2), pa s sklenitvijo nove pogodbe najbrž ne bodo hiteli.

Verjetno bodo bolj nastradali naročniki malih sistemov

Njihovi viri ocenjujejo, da se bodo veliki s Pro plusom dogovorili za kompenzacijo v obliki oglaševanja, medtem ko bodo manjši kabelski operaterji in njihovi uporabniki celoten znesek morali poravnati v denarju, a po njihovih informacijah vsaj v Telemachu nad takšno rešitvijo niso navdušeni, saj bi pomenila  ogromen skok stroškov za oglaševanje.

Preveliki, da bi jih ugasnili

Pop TV je najbolj gledan televizijski program v Sloveniji, zato si bodo kabelski operaterji težko privoščili, da ga ne bi imeli v ponudbi, po njihovih informacijah pa vidijo dve možnosti. Ali Pro plus zniža ceno za paket programov ali pa omogoči diferenciacijo, na primer Pop TV in Kanal A za neko ceno v osnovni shemi, drugi programi pa v višji programski shemi.


Foto: slovenske novice

Združenje podpira možnost izbire

V Združenju kabelskih operaterjev Slovenije pravijo, da se Pro plus »v zvezi s sklenitvijo pogodb za prenos programov pogaja direktno s kabelskimi operaterji«, so pa kabelski operaterji organe združenja zaprosili za mnenje o ponudbi Pro Plusa, ki je podprlo njihove zahteve po možnostih izbire, katere programe želijo prenašati.  Na vprašanje, ali je mogoče, da kabelski operaterji Pop TV in Kanal A vržejo iz programskih shem, pa na združenju odgovarjajo: »O tem bodo odločali kabelski operaterji, upoštevajoč še veljavne pogodbene za prenašanje programov Pro plus in pogoje, ki oziroma če jih bodo dogovorili s Pro plusom.«

Enoten nastop proti Pro plusu bi bil najbrž kartelno dogovarjanje

Če bi vsi operaterji enotno nastopili v pogajanjih s Pro plusom in jim zagrozili, da jih bodo vrgli iz programske sheme, bi jih najbrž obtožili kartelnega dogovarjanja. Toda ali ne gre morda tudi pri potezi Pro plusa za zlorabo prevladujočega položaja?

Agencija za varstvo konkurence je v odločbi z dne 24. aprila 2013, ki je pravnomočna, ugotovila, da je Pro plus od leta 2003 zlorabljal položaj na trgu televizijskega oglaševanja.

Kot so pojasnili, se do položaja podjetja na trgu televizijskih programov niso posebej opredeljevali. Na vprašanje, v kakšnem primeru bi zadevo preverili, pa so odgovorili, da postopek začenjajo po uradni dolžnosti, kadar je izkazana verjetnost kršitve določb zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ali Pogodbe o delovanju EU, še navaja zurnal24.si.

Skladno z zakonom lahko agencija za okoliščine, iz katerih izhaja verjetnost kršitve, izve bodisi sama, bodisi jo o tem obvestijo različni prijavitelji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.11.2016 ob 11:49 gost

      Placljiva? Mislin ka bi uni mogli nan placati ka bi gledali, ka tak nikaj pametnoga ne predvajajo

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.11.2016 ob 13:28 pfg+ gost

      Pa nemo gledali, pa ka - isto so probali z tistimi njujvimi pop OTO, KINO itd. pa jin tudi nej uspelo ka nišče nej ščel za to sranje plačati. Isto kak nišče nebi palčal za gledanje RTV SLO sranja če nebi zakonsko bilo obvezno.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.11.2016 ob 13:36 stane gost

      tv ljubljana plačamo več pa en ku... vidimo

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.11.2016 ob 16:26 Channel... gost

      Tako je tako se dela dajte samo ukinit. Te vaše zadeve saj končno ne bomo več gledal prokletih REKLAM...Komaj čakam...ju hu hu pa potem naj še pride na vrsto izterjevalski rtv pa bom najbolj srečen na svetu...hura hura...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.11.2016 ob 16:54 St. gost

      PREKLOPI NA SIP - Pri nas gledamo SLO 1 in 2 ter ptujski SIP, ki prikazuje ljudsko ustvarjalnost Podravja; hkrati pa pogrešamo tak program o prireditvah v Pomurju. Bo kak drug podjetnež (in ne Idea ali AS) izkoristil trno nišo? Če še kdo drug gkeda SIP, naj se oglasi!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.11.2016 ob 14:58 NE TV gost

      Kaj je to POP TV? Dol mi visi TV. SLO TV ne plačujem! Gledam ga tudi ne. Kaj drugega še manj. Vse naj zakodirajo in si vsak plača tisto, kar želi gledati. Tisti, ki bodo še naprej živeli od reklam bodo imeli neplačljive. TV je zasvojenost.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.11.2016 ob 17:23 vik gost

      porazno

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.11.2016 ob 17:24 cc gost

      http://www.sultanovic.net/forum/12-1309-5

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.11.2016 ob 19:20 STONES gost

      POSRANCI PRO PLUS

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.11.2016 ob 15:21 gost

      Pred kratkim je bila nadgradnja omrežja in sprememba analognih shem na območju Prekmurja, vendar vse skupaj je isto sr.anje. Plačevati za Začetni paket 19,50€/mes. je brezveze, saj še osnovne stvari niso vključene!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.12.2016 ob 23:03 gost

      Či de trbelo 10 centov doplačati, nega šans ka bi njin ge tou plačo. Šalabajzerski program naj sami glejdajo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.