https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

RIS Rakičan gosti mednarodno izmenjavo »I dont see any borders. Do you?«

11.11.2016 ob 9:30  

Med 4. in 13. novembrom v RIS Dvorcu Rakičan poteka mladinska izmenjava »I dont see any borders. Do you?« Projekt je v Rakičanu povezal več kot 40 mladih iz Slovenije, Slovaške, Romunije, Nemčije, Grčije in Madžarske, ki pobližje spoznavajo begunsko problematiko.


Kot pravijo organizatorji projekta, RIS Dvorec Rakičan, je projekt »I dont see any borders. Do you?« nastal zaradi begunske krize, v kateri se je znašla Evropa: »Ljudje iz Bližnjega vzhoda zapuščajo svoje domove v upanju po boljšem življenju. V osrčju te situacije so se znašli Evropejci, ki ne vedo, kako naj se odzovejo in kako naj ravnajo. Eni pomagajo beguncem, drugi se jih bojijo, enih jih v osebnih vozilih vozijo v sosednje države, drugi v strahu pred njimi zaklepajo vrata svojih domov.«

V projektu so vključene države, ki so se v lanskoletni begunski krizi znašle na poteh, ki so jih begunci izbirali za prihod v želene države. Kot pravijo organizatorji, s projektom želijo, da se mladi udeleženci iz držav, ki so neposredno vpete v begunsko krizo, srečajo in drug drugega poučijo o situaciji, v kateri je na tisoče ljudi. »Želimo si, da bomo razširili svoja obzorja, da se bomo naučili, zakaj je prišlo do tega, da bomo spoznali razlike med različnimi skupinami beguncev oziroma migrantov in da bomo bolje razumeli situacijo, v kateri so se znašli ljudje, ki so primorani zapustiti dom, imetje in svojo državo ter se z enim nahrbtnikom podati v neznano državo. Na tak način želimo spodbuditi strpnost in solidarnost med ljudmi,« je povedala koordinatorka projekta Tadeja Horvat.

Na desetdnevni izmenjavi se udeleženci skozi različne aktivnosti dotikajo tematik, povezanih z begunci: o težavah, s katerimi so se ob prihodu beguncev soočali v različnih državah, pobližje spoznavajo krizo v Siriji, pridobivajo informacije o islamu, o Islamski državi, raziskujejo ozadje krize v Siriji in iščejo rešitve, kako lahko vsi prispevajo k razbijanju stereotipov do beguncev in s tem toleranci ter sprejetosti v svoji skupnosti.

Tekom izmenjave so jih obiskali predstavniki Ministrstva za notranje zadeve, ki so jim pobližje predstavili migrantsko situacijo v Sloveniji, obiskali pa so tudi azilni dom v Ljubljani, kjer so videli, kako je za migrante poskrbljeno pri nas.

Poleg tematik, neposredno povezanih s temo projekta, pa na izmenjavi potekajo različne aktivnosti, prek katerih udeleženci spoznavajo kulture drugih sodelujočih držav in postajajo bolj zavedni o skupni Evropi, ki ji vsi pripadamo, presegajo stereotipe ter širijo toleranco do drugih narodnosti, običajev, jezikov in religije.

Izmenjava poteka pod okriljem Erasmusplus in Mladi v akciji.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.11.2016 ob 9:51 gost

      Nekateri še res niso spregledali, prej ko bodo, boljše za vse nas.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.11.2016 ob 11:01 ajooo gost

      sedma slika... kristoš bože :))

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.11.2016 ob 11:41 sedma sila gost

      Včasih v Kumrovci zaj pa v Rakičani.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.