https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Težave v soboški bolnišnici zaradi pomanjkanja zdravnikov

Murska Sobota, 12.11.2016 ob 8:00  

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so za prihodnji teden odpovedali vse nenujne posege, te bolnike pa bodo uvrstili na posebno listo čakajočih. V bolnišnici dela 77 zdravnikov specialistov. Za optimalno delo bi jih potrebovali dodatnih 34.

Ob včerajšnji predstavitvi razmer v bolnišnici so predstavniki Fidesa opozorili, da so v preteklih letih združevali dežurstva zaradi racionalizacije. Namesto na desetih so le še na petih oddelkih dežurstva. Zdravnikov primanjkuje povsod, najbolj pri anesteziologih, kjer dela le šest specialistov, potrebovali pa bi jih 16.

Predsednik Fidesa za Pomurje Borislav Vrbanec je povedal, da " trenutno v bolnišnici primanjkuje 34 specialistov, da bi delo potekalo varno in dostojno za zdravnika in bolnika. Prekipelo nam je, želimo standarde, normative, ki veljajo za zahodno Evropo, od ministrstva pa, da to potrdi. Vemo, da se to ne bo zgodilo na hitro, a pričakujemo strategijo in politiko zaposlovanja in reševanja težav."

V tem tednu je bilo na kirurškem oddelku preloženih 10 nenujnih operacij. Tiste bolnike, ki niso prišli na vrsto dopoldne, so pregledovali popoldne. Več težav pričakujejo v prihodnjem tednu. V dogovoru z upravo bodo odpovedali vse nenujne posege, kar pomeni približno 35 posegov. Vodstvu pa zdravniki očitajo, ker je v novem urgentnem centru zaposlila 49 ljudi, a nobenega zdravnika.

Bojan Korošec, direktor bolnišnice se strinja, da bi potrebovali okoli 120 zdravnikov za optimalno delo. Stavkajočim odgovarja, da so za nove kadre poskrbeli že pred leti s štipendijsko politiko. Trenutno imajo okoli 20 štipendistov na medicinski fakulteti. "Vsako leto prosimo za nove specializante. Če bo zbornica potrdila zadnjo prošnjo, bi jih imeli prek 100, kar bi bilo dovolj. Problem je zdržati do takrat, vendar je težava, ker v Sloveniji specialistov praktično ni mogoče dobiti, od drugod dobimo kvečjemu enega ali dva letno," pravi Korošec. Dodaja pa, da to nadomeščajo s povečanim številom ur.

"Danes iz ur plačujemo približno 20 specialistov več, kot jih imamo, tako da glede na število ur delamo z okoli 95 specializanti," je povedal Korošec. Po predvidevanjih bodo v treh letih zaposlili 35 specialistov in se, če ne bo nepredvidenih odhodov, približali ocenjeni potrebi, je dodal strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabnar. Do leta 2023 načrtujejo skoraj 120 novih specializantov, tako da bi bilo zaposlenih 150 zdravnikov in bi pokrili potrebo po 40-urnem delovnem tednu, je še povedal Grabar.

Kot poroča STA, je Korošec na očitek o zaposlitvah v urgentnem centru odgovoril, da bi z veseljem zaposlili zdravnike, a jih ni. Zaposlovali pa so na delovna mesta, ki jih je predvidelo ministrstvo in so tudi plačana.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.