https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V uporabo slovesno predanih skupaj 43 motornih vozil policije

16.11.2016 ob 10:00  

Vozni park slovenske policije je bogatejši za 30 novih motornih koles, osem službenih vozil za oglede krajev prometnih nesreč ter pet civilnih vozil z vgrajenim videonadzornim sistemom Provida. Slovesni prevzem je bil včeraj, 15. novembra 2016, udeležil pa se ga je tudi generalni direktor policije Marjan Fank.

Motorna kolesa

V uporabo so jih prejeli policisti prometniki in policisti Centra za varnost in zaščito v Upravi za policijske specialnosti, in sicer gre za 30 novih motornih koles BMW R 1200 RT SF.

Delo na področju nadzora in urejanja prometa policija lahko izvaja na visoki ravni le ob predpostavki, da ima na voljo ustrezna prevozna sredstva, med katera spadajo tudi motorna kolesa. Z motornimi kolesi so policisti veliko bolj mobilni, saj predvsem v večjih zgostitvah prometa z osebnimi vozili veliko težje pridejo na določeno točko. Motorna kolesa so nepogrešljiva tudi pri spremstvih varovanih oseb in izvajanju spremstev različnih kolesarskih in drugih prireditev. Z uporabo motornih koles hkrati lahko zagotavljajo večjo pokritost policistov na terenu, saj lahko delujejo nekoliko bolj razpršeno.

Motorna kolesa so bila v policiji zadnjič nabavljena v letu 2008, ko so policisti prevzeli v uporabo 14 motornih koles Yamaha FJR1300. Pred tem so v letu 2007 nabavili motorna kolesa Honda NT 700, v letu 2006 pa so bila dobavljena vozila BMW RT 1150.

Motorna kolesa, ki jih uporabljajo policisti, potrebujejo posebno opremo, hkrati pa morajo zagotavljati najvišje standarde varnosti in funkcionalnosti. BMW je edini evropski proizvajalec motornih koles, ki serijsko proizvaja specialna motorna kolesa. S serijsko proizvodnjo so namreč vsi deli na specialnem vozilu prilagojeni za večje obremenitve kot pri civilnih motorjih, kar bistveno vpliva na varnost policistov, zato lahko izrazijo zadovoljstvo, da so preko javnega razpisa uspeli pridobiti omenjena motorna kolesa.

BMW R 1200 RT ima vgrajen zračno-tekočinsko hlajeni BMW-jev bokserski motor s še več navora in z največjo močjo 125 konjskih moči. V bogati serijski opremi vsebuje tudi potovalni računalnik in ogrevane ročice. Novi BMW R 1200 RT SF (policijska različica) ima dodatno prilagojeno ergonomijo stikal za upravljanje policijskih luči, sirene in radijske zveze, in sicer tako, da lahko policist motorist vedno varno upravlja motorno kolo in ne odmika rok od krmila. Motor ima vgrajen tudi najnovejši ABS sistem in sistem proti zdrsu zadnjega kolesa, z izbiro načina delovanja RAIN ali ROAD pa še dodatno spreminja karakteristike delovanja motorja in varnostnih sistemov.

V slabših vremenskih razmerah, npr. v dežju, je v načinu delovanja RAIN podajanje moči motorja še bolj zvezno, sistem proti zdrsu zadnjega kolesa pa je še bolj občutljiv. Dodatno pa je za varnost in udobje policista poskrbljeno z električno nastavljivim vetrobranom po višini in gretjem ročic.

S prenovitvijo voznega parka motornih koles je slovenska policija poskrbela za bistveno izboljšano varnost policistov motoristov, kar pomeni tudi večjo varnost drugih prometnih udeležencev. Obenem nova motorna kolesa prispevajo tudi k varstvu okolja, saj vsi novi motocikli izpolnjujejo normative EUR4, ki bodo stopili v veljavo leta 2017.

Vozila za oglede krajev prometnih nesreč

Za delo prometne policije je ustrezen vozni park ključnega pomena, zato v letošnjem letu postajam prometne policije predajajo v uporabo tudi vozila, ki so ustrezno predelana za izvajanje ogledov krajev prometnih nesreč. V letošnji dobavi bo vsaka postaja prometne policije dobila v uporabo eno tovrstno vozilo. V uporabo je bilo predanih šest vozil VW Caddy Maxi in dve vozili VW T6 Furgon. Tovrstna vozila so bila v policiji zadnjič nabavljena v letu 2010, ko je bilo dobavljenih pet vozil VW Transporter.

Foto: policija.si

PROVIDA

V sklopu letošnjih nabav vozil za prometno policijo bodo v uporabo predali tudi pet vozil VW Passat, v katera bodo naknadno vgrajeni videonadzorni sistemi PROVIDA. Policija je dve tovrstni vozili prevzela v uporabo v lanskem letu, 7 vozil je bilo prevzetih v uporabo v začetku leta 2013, ves ostali vozni park pa je na tem področju starejši in zato potreben obnove.

Že dobavljena vozila za vgradnjo radarskih sistemov

V letošnjem letu je bilo postajam prometne policije že dodeljeno v uporabo pet vozil VW Caddy, v katera se trenutno vgrajujejo radarski sistemi (nabavljeni so bili namreč tudi trije radarski sistemi za vgradnjo v vozilo in dva merilnika hitrosti, ki sta vgrajena v premično ohišje).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.11.2016 ob 10:06 gost

      Kakšne avtoje in motore, naj rajše zdignejo plače policajem. Sakše more še neka delate po službe, ka lejko preživej familijo.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.11.2016 ob 10:09 tigi gost

      V službi si počinejo, ka te lejko po službi doma delajo ;-)

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.11.2016 ob 20:33 gost

        Policaje so zakon, če jih poznaš nemaš problema. Ges san za dvig plače in še naj služijo z popoldnskim s.p. jem in naj baugše živijo in majo baugše avtoje od šefov in ove se naj pojejo od zaviste.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.11.2016 ob 11:27 gost

      Boljši vozni park !? Naj pazijo bole , nej ka nišče za nikoj ne odgovarja, kadar se preseravle na tereni z vozili ! Ka si pa te v gospodarstvi nemrejo bilo kdaj nabavljati novega voznega parka ?! Z davkopla. denarjem pa banda dela kar hoče !

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.11.2016 ob 12:00 gost

      Moje mnenje je, dvig plače policistom, ker si njihove nadrejene podelijo z lahkoto plačilne razrede, dočim policist težko napreduje še posebej , če je policist trn v peti nadrejenim. Prav tako se strinjam, da, bi tudi jaz v tej službi počival za ta denar. Sindikate pa tako ali tako svoje riti spravijo na bolje in izgubijo občutek za slabše plačane.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.11.2016 ob 12:18 gost

      vem za policaje, ki opravljajo pridobitno dejavnost po svojem šihtu,tudi, sedaj, ko so po 50-em letu v pokoju, vsi samo nikšega hudiča dregajo, drugi pa ne more mrdnuti, pa še ni star 50 let. Ali povezave, prijateljstvo z drugimi kontrolnimi ustanovami, ali kaj?.Zdaj pa pijtanje, ge več zasluži, ali sploh v službi kaj počne, ker kot je vidno, so nekateri v drugem poklicu bolj agilni

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.11.2016 ob 13:40 gost

      Realna slika je takšna, da policaj zaradi slabe plače more imeti še popoldansko obrt, inšpektorjem in direktorjem za razliko od policajev tega ne trbej zaradi razlike v plači.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.11.2016 ob 13:41 gost

      Policaji imajo za svoje delo, že tako ali tako previsoke plače.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.11.2016 ob 15:54 miha gost

      Policija je dobila sredstva za kasiranje. Zadnjič, ko je bil praznik 31.10. so bili skriti v mestu zjutraj ob 9. uri, ko so se pošteni ljudje peljali v trgovine. Kontrolirali so pas in telefon. Bili so na mestu, kjer sploh ni kritična točka in nobene nesreče. Vozila so se vozila počasi, ker se na teh mestih v mestu sploh hitro niso mogla. ČISTO KASIRANJE ! Provida - če kdo pelje po avtocesti 150 z dobrim avtomobilom sloh ni problem. Divjaki v naseljih med bloki so problem.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.11.2016 ob 18:20 gost

        Če pogledneš što njim je predpostavlene v Sobote, ti ide lejko na bruhanje in mijsleš ka so vsi takšne.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.11.2016 ob 17:44 gost

      policaj dobi z dodatki 1000eur, delavec za strojem 750. In ta delavec v gospodarstvu nekaj proda, policaj guli siromake.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.11.2016 ob 18:10 Strelec gost

      Če mislijo da imajo majhno plačo,si pa naj poiščejo delo v tujini.Recimo naj grejo v box markt tam dobijo Avstrijsko plačo,pa do videli da je bolje bit policist kot pa garat za večjo plačo v tujini...Pa ne se izgovarjat kakšnim nevarnostim in stresu so izpostavljeni...Tudi mi ki nismo policisti smo izpostavljeni vsak dan nevarnosti. Ampak nekatere dolati slej druge pa prej...Tisti ki pa imajo radi pravico preko državnih sodstev pa pokličejo vas policaje da imate,kako se že izgovarjajo jebodajalci,ni važno če je min plačilo glavno da imamo delo ...S tem se boste težko sprijaznili ampak tako je.Saj smo OVCE...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.11.2016 ob 18:32 Delovodja gost

      Saj ni res,pa je!!!Pravkar sem se vrnil iz tujine Nizozemska,pa smo sedeli v kaficu,pa sta prišla policaja in si kupila džoint oz marihoano,ker seveda tega nisem vajen sem bil presenečen če že ne šokiran.Pa me je trgovec ogovoril da je to realnost v tej državi,kot če bi si kupil cigarete...No pa sem pomislil da so samo oni tud ljudje,in si privoščijo kar je za njih prav...

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      16.11.2016 ob 19:51 gost

      Delovodja, vidiš kak je tou v modernon pa v naprednon svejti. Pri nas pa se lidje rajši do smrti zapijajo s špricerami, pijvon pa palinko.... tisti ka pa džoint kadi je pa itak propalica, hašišar, narkoman.... alkoholiki so pa zakon. Vidiš tak je pa tou pri nas. Aja, stric Delovodja..... v kakšon kafiči si tij tou sedo? Marihuano lejko na Nizozemskon kupiš samo v od oblasti registriranih coffeshopih in nigi drugje. V teh coffeshopaj pa več ali menje ne stržejo pijače. Tu pa tan majo kakše avtomate za pijačo, šanka za točiti pa nega nigi. Samo džointi se tan odavlejo. V normalnon kafiči pa nemreš kupiti marihuane. Tak ka nan zdaj malo bole podrobno razloži kak si tij vido teva dva policaja?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      16.11.2016 ob 21:12 Tim gost

      Kao policaji dobijo 1000e? Od kje pa potem nove hise marcedes amg bmw in tak naprej? Razlozite mi? Jaz bi jih poslal na pongrad da vidijo kak se sploj dela... ne ka spijo v avtoji pa gnjavijo okrog...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      16.11.2016 ob 21:44 Vito gost

      Gost 18.32 A si že kdaj vodo ali slišal da lastnik poleg svojega lokala lahko še ima drug lokal kjer prodaja samo tobačne izdelke,pa se lahko lepo zunaj usedes in poleg kave ali kake druge pijače pokadis cigareto,seveda če si kadilec.Vidiš čist preprosto je vse vkup to.Seveda sem hvala bogu ne kadilec.Nekateri sodelavci so pa kadilci,kot sta bila teva policaja...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      16.11.2016 ob 21:56 gost

      Što dela še privat doma v prostem času, ima v službe policaja za to mizerno plačilo pravico počivate!! Plače policajov so sramotno nizke.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      17.11.2016 ob 14:37 pištek gost

      Še ena zelo pomembna stvar je, če si policaj ali nisi. V policiji niso tako slabe plače, kot bi eni radi pokazali. Sem videl plačilno listo od prijatelja policaja in je krepko presegal tiste v gospodarstvu. In sedaj še pomembnejša stvar. Policaj ima zagotovljeno službo in tako svojo socialno varnost! Ve, da bo 6. v mesecu plača na TRR. Regres je vedno in pravočasno. Tudi kar tako ga nihče ne bo odpustil. Ni problema, če je na bolniški! Glede na vse to dobi tudi na banki kredit za določene dobrine, ki si jih želi kupiti. Veliko delavcev v gospodarstvu ne ve, če jim bo šef na datum dal plačilo. Nekateri ne vedo, kaj je regres! Ne vedo, kako dolgo bodo zaposleni, ker vemo, da podjetja lahko hitro propadejo in je človek v trenutki na cesti. Tudi, ko so bolni ne razmišljajo o bolniški, ker šef takoj grozi z odpustitvijo. Veliko ljudi je , ki jim banka ni odobrila kredita, ker imajo rizično zaposlitev.. Brez veze dalje naštevat. policaji itak ne razumejo. Podobno, kot ostali v JU/JS ne.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      17.11.2016 ob 16:28 gost

      Policaj ima v svojem 8 urnem delavniku tudi . da doseže določeno normo izdanih plačilnih nalogov. Zlata jajca za to so uporaba telefona med vožnjo , neuporaba varnostnega pasu.. in to lahko kasirajo samo v mestih, kjer je večji promet. Če se boš peljal nepripet od M.Sobote do Gederovec moreš imeti gromozansko smolo, da te zaustavijo. Če bo voznik nepripet po M.Soboti vozil, bo imel gromozansko srečo, če ga ne zaustavijo in to je razlika zakaj so v mestih skriti. Za dosego dnevne norme so zato mesta najboljša. Strinjamo se verjetno, da bi policaj moral biti boljše plačan kot 700 eurov. Ne more iti v gostilno, ne more na veselico,.. ker je kot policaj tudi vedno izpostavljen.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      17.11.2016 ob 16:56 gost

      Vsak poklic treba ceni in ne samo kritizirat policiste, ki delajo zelo nevarno delo in nikoli ne vedo, kaj se lahko zgodi. Imas tudi slabe delavce, ki mislijo, da vedo delati, polj pa naredijo vec skode, kot pa koristi. Dobit danes npr. dobrega malarja je znanstvena fantastika, ker ze vsaki nekaj poca, pa sploh nima znanja.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      17.11.2016 ob 17:04 gost

      Tij štenkaški gost zgoraj, če bi se lidje vezali z varnostnin pason kak veleva zakon, če bi nej telefonejrali in pisali sms-e in s ten ogrožali sejbe pa druge, če bi vozili po omejitvaj.... bi policaji nej meli zak kasejrati. Tak ka ste si tisti ka vas pokasejrajo čistak sami krivi pa se ne delajte zdaj pametne pa ne iščite izgorov v ton ka majo kao policaji komando ka delajo normo glede kazni.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2016 ob 17:56 gost

        Točno tak ..jaz pravim, da je še vedno premalo policije na cestah..vsak drugi šofer ima mobitel v roki med vožnjo.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2016 ob 18:09 gost

        Ges poznan policaje, ka med vožnjo telefonejrajo, se vozijo pijane gda so nej v slujžbaj pa začuda nišče ne stave! Malo čujdno..

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      18.11.2016 ob 7:19 opazovalec gost

      Za policaje so šli navadno najbolj tupasti. Država jih zastonj šola in oblači. Nobeden policaj s srednjo šolo nima izpod 1.ooo eurov plače. Z petdesetim letom gredo v penzijo. Tam kjer jih treba jih nikoli ni. Večina jih je zraven pri vsaki svinjariji in kriminalu Od tega jim je tudi standard , ki ga z 1000 eur mesečno, ne bi mogli imeti.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      18.11.2016 ob 10:05 gost

      Kakav vođa, takve ovce..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      18.11.2016 ob 10:08 gost ps gost

      Opazovalec, slabo opazuješ. Danes imajo policisti, kar je pravilen izraz ,že primerno izobrazbo, fakultetno, ki je ti sigurno nimaš in ne more biiti sprejet vsak, ki hoče, ampak se preverja znanje in sposobnost. Če pa pišejo globe in ustvarjajo red, je pa to njihov posel in , še bolj strogi bi morali biti glede na kulturo vožnje voznikov , predvsem mlajših, ki je katastrofalna.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2016 ob 20:51 gost

        Kateri ima izobrazbo, pa itak samo drek meša in dela zgago po policije. Narode nemreš lagate, ker imajo svojo sliko ustvarjeno.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      18.11.2016 ob 20:36 gost gost

      Ja ja še res tako so izobraženi , da jim še pes pobegne .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      18.11.2016 ob 20:41 gost gost

      Na tem motornem kolesu ne vidim nobene specialne opreme spet pesek voči.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      19.11.2016 ob 13:23 gost

      Policaji so vedno izpostavljeni, pa ne vem, kaj vse ne pišete. Noben pa ni napisal, da je policaj BREZSKRBEN v prometu, da lahko v civilu(ni v službi) tudi vozi pod vplivom alkohola itd. A ni tako? Poleg tega je brezskrbna vsa njegova rodbina, ko gredo z martinovanj. 40% policajev se bavi z vinogradništvom, a ni čudno, ni pa problemov nikdar, da bi ostali brez izpitov. Kaj za vraga le pijejo v "kleteh" ob zvokih klopotcev?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.11.2016 ob 15:20 pucončar gost

        Če bi povedo o našon nekdanjom sovaščane , zdaj na vodilnom položaje v Sobote, te se z tvojo izjavo moren strinjate, ka lejko delajo , ka ščejo.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.