https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Poslanci DZ potrdili vpis pravice do pitne vode v ustavo

18.11.2016 ob 9:00  

Poslanci DZ so včeraj s 64 glasovi za in nobenim proti potrdili vpis pravice do pitne vode v ustavo. Za sprejem ustavnega zakona je bila potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej najmanj 60 glasov. Slovenija s tem poleg Slovaške postaja druga država EU, ki zagotavlja pravico do vode na najvišji ravni.

V skladu z ustavnim zakonom bo v ustavo vnesen nov 70.a člen, ki določa, da ima vsakdo pravico do pitne vode, da so vodni viri javno dobro v upravljanju države ter da vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev in v tem delu niso tržno blago. V ustavi bo odslej zapisano tudi, da oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država preko samoupravnih lokalnih skupnosti neposredno in neprofitno.

Foto: slovenskenovice.si

V razpravi v DZ je podporo vpisu pravice do pitne vode v ustavo napovedala večina poslanskih skupin, kritični so bili le v SDS in NSi. Branko Grims (SDS) je med drugim poudaril, da je bila voda v ustavi že do sedaj primerno zaščitena. »Vse, kar se danes dogaja, je v resnici samo piar, samo videz za javnost, pesek v oči, nič drugega,« je dejal in dodal, da nas še tako dobra formulacija »ne more zaščititi pred vehementno politiko, ki krši ustavo po dolgem in počez«. Matej Tonin (NSi) pa je poudaril, da v NSi podpirajo prve tri odstavke besedila, ne pa zadnjega. »S tem boste ukinili vaške vodovode,« je očital, navaja STA. Prav tako se mu ne zdi ustrezno, da ustavna določba nikakor ne predvideva varovanja vodnih virov.

Premier Miro Cerar je v DZ poudaril, da to, da lahko v Sloveniji skorajda povsod pijemo vodo iz pipe, ni samoumevno. »Gre za velik slovenski privilegij, ki ga moramo ohraniti ne samo za nas, ampak tudi za naše prihajajoče generacije,« je dejal.

Ustavni zakon sicer določa, da mora DZ v 18 mesecih z novimi ustavnimi določbami uskladiti še preostalo zakonodajo. DZ bo ustavni zakon predvidoma razglasil osmi dan po njegovem sprejemu. Prva pobuda za vpis pravice do pitne vode v slovensko ustavo sega v leto 2013, vendar so takratni poskus prekinile predčasne volitve. Nato je podoben predlog aprila lani v državni zbor oddala skupina poslancev iz poslanskih skupin ZaAB, DeSUS, SD in ZL s prvopodpisano Alenko Bratušek.

Foto: veselasola.si

Vpis pravice do pitne vode v ustavo je deseta sprememba najvišjega pravnega akta od njegovega sprejema. Doslej je bila namreč ustava spremenjena devetkrat, nazadnje pred tremi leti z novostmi glede referendumske ureditve in fiskalnim pravilom.

Po napovedih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) bo sicer v prihodnosti pomanjkanje vode resen svetovni problem. Organizacija ugotavlja, da se bo povpraševanje po vodi do leta 2050 povečalo za 55 odstotkov, posledično pa naj bi skoraj polovica svetovnega prebivalstva živela v pomanjkanju vode. V OECD so obenem predvideli tudi znatno poslabšanje kakovosti vode do leta 2050.

    Fotogalerija