https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ne le mama, temveč dobra mama

25.03.2011 ob 10:29  

Materinski dan, neformalen praznik posvečen materam, ki se praznuje 25. marca, izvira iz ZDA. Praznujejo ga od leta 1910, v Evropo pa je navada prišla po drugi svetovni vojni, ob različnih datumih. Najprej se je praznovalo 15. maja, potem 25. marca, po drugi svetovni vojni se v Sloveniji nekaj časa ni praznovalo, danes pa se spet praznuje 25. marca, na isti dan kot Marijino vnebovzetje.

Starševstvo je odgovorna in najpomembnejša, a hkrati najlepša naloga v življenju. Za to nalogo se moraš dodobra pripraviti in se ne odločiti, kar čez noč, hkrati pa poslušati dobronamerne nasvete naših staršev, starih staršev, prijateljev. Otroku ni pomembno le, da ima starše, ampak, da ima starše, na katere se lahko vedno zanese in ga spoštujejo.

Mama je otroku najboljša prijateljica

Predvsem mama ima v življenju svojih otrok najpomembnejšo vlogo. Začne se že v sami nosečnosti, nadaljuje pri rojstvu in kasneje pri odraščanju. Mama mora znati otroku biti najboljša prijateljica, ga poslušati, spoštovati,  spodbujati in ga z nasveti pravilno voditi skozi življenje.

Komunikacija krepi vez med materjo in otrokom

Mama mora prisluhniti otrokovim pogledom, mnenju in vrednotam, hkrati pa jih spodbujati tako, da čutijo, da so edinstveni. Kadar se otrok hoče pogovoriti, mora mama posvetiti pozornost njemu in ne vsem drugim opravilom. S pogovorom vspodbujajte njihove sposobnosti in ljubezni do učenja.

Za otroka si zmeraj vzemite čas

Otrok naj vam nikoli ne bo odveč, ampak bodite vedno pripravljeni čas preživeti z njim. Skupaj se zabavajte, sprehajajte, kuhajte, se prepustite igri, umetnosti, ustvarjanju in klepetu. Čas, ki ga preživite skupaj je dragocen, tako za vas, mame, kot za vaše otroke.

Imejte svoja pravila in omejitve, vendar ne bodite prestrogi in ne prepopustljivi

Že ob začetku odraščanja morate otroku postaviti pravila in neke omejitve, vendar, če boste prestrogi, vas bodo otroci mogoče kasneje zaničevali. Ne smete pa biti spet preveč popustljivi, saj bo otrok to le izkoriščal. Postaviti morate jasna, pa vendar razumna pravila, o katerih se vnaprej pogovorite.

Mame morajo poskrbeti tudi zase

Kot vsak posameznik rabi svoj čas, tako tudi mame potrebujejo čas zase. Kljub otroku si še zmeraj vzemite čas za druženje in klepet s svojimi prijateljicami, ukvarjajte se s športom, se čim manj jezite, poskusite biti čim bolj sproščeni, imejte dovolj spanca in ne pozabite skrbeti tudi za svoje zdravje. Kot srečna in sproščena mama, boste otroku in svoji družini podarili več kot tista, ki je neprestano napeta in zgarana. 

Foto: sxc.hu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.