https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Pevke ljudskih pesmi KTD Moščanci obeležile 5. obletnico delovanja

Vaneča, 20.11.2016 ob 7:00  

Pevke ljudskih pesmi KTD Moščanci so se letos odločile obeležiti njihovo peto obletnico delovanja v dnevnem baru Mikola Slavica na Vaneči. Poseben večer je je potekal pod imenom »Ko žena v oštarijo prijde«.

Kulturno-turistično društvo Moščanci je bilo ustanovljeno že leta 1996. Vsebina njihovega delovanja je predvsem kultura s poudarkom na ohranjanju plesne kulturne dediščine Goričkega. Temu so v zadnjih letih dodali še ljudsko petje s Pevsko skupino KTD Moščanci, ki dopolnjuje plesni program folklorne skupine. Čas hitro teče in tudi Pevke ljudskih pesmi KTD Moščanci so te dni na Vaneči obeležile že peto obletnico delovanja. Na prijetnem pevsko obarvanem večeru so se jim pridružili ljubitelji pristne goričke in prekmurske pesmi.

Pevke so različne starosti. Mladi dekliški glasovi in zreli ženski glasovi ob prepevanju zvenijo skupaj zelo dobro in dajo pesmim poseben »ton«. Poslužujejo se različnih zapisov: Josip Dravec, dr. Zmaga Kumer in zvočnih zapisov SAZU, tudi pesmi, ki se še najdejo na terenu. Skupina je dobro ocenjena na Območnih srečanjih JSKD. Predstavlja se na različnih prireditvah po Sloveniji in s svojo interpretacijo, ki jo odlikujeta predvsem »igrivost« in veliko »energije« ob prepevanju ljudskih pesmi iz Prekmurja, privabi veliko poslušalcev, ki z zanimanjem spremljajo in poslušajo program. Prav ta igrivost in pozitivna energija, sta tisto, kar skupino naredi zanimivo za poslušalce in jim prisluhnejo morda tudi takšni, ki se sicer za ljudsko pesem ne bi zanimali. Vsako leto organizirajo poseben večer pod imenom »Ko žena v oštarijo prijde…«, v katerem so obiskovalci lahko uživali tudi tega večera. Vsak večer, ki ga skupaj z ostalimi člani KTD Moščanci organizirajo v eni od tradicionalnih Prekmurskih gostiln ima posebno temo in posebne goste, ki sodelujejo v programu. Vsaka prireditev, ponudi poslušalcem drugačno in zanimivo vsebino in je neponovljiv in enkraten dogodek.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.