https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Cenejši stroški odvajanja ter čiščenja komunalne in padavinske vode v več naseljih soboške občine

24.11.2016 ob 11:00  

Strošek odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode se je v Rakičanu, Bakovcih, Krogu, Satahovcih, Veščici, Kupšincih, Markišavcih, Polani in Nemčavcih pocenil.

Prejšnji teden je javnost razburkala novica, da so se stroški odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode ter oskrbe s pitno vodo drastično povečali. Navedene trditve smo preverili in dejansko ugotovili, da se je strošek odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode v Rakičanu, Bakovcih, Krogu, Satahovcih, Veščici, Kupšincih, Markišavcih, Polani in Nemčavcih mesečno pocenil. Ob predpostavki, da je velikost strehe 100m2 in poraba pitne vode 18,00m3, znaša ta pocenitev 5,8€ mesečno oziroma 7,23 € če je velikost strehe 166m2 in poraba pitne vode 21,00m3.

Pocenitev je posledica dejstva, da novo sprejeti elaborat spoštuje zahtevo področne uredbe, ki zahteva ločen obračun za komunalne odpadne vode in padavinske odpadne vode. Rakičan, Bakovci, Krog, Satahovci, Veščica, Kupšinci, Markišavci, Polana in Nemčavci imajo ločeni kanalizacijski sistem, zato tudi pocenitev.

Nimata pa ločenega sistema Murska Sobota in Černelavci, zaradi česar je bilo potrebno dodatno zaračunati odvajanje in čiščenje padavinske odpadne vode. Zato je v Murski Soboti in Černelavcih skupen strošek odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode višji za 5,23€ in to navkljub dejstvu, da se je strošek odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode tudi za območje Murske Sobote in Černelavcev pocenil za 5,8€. Navedeni zneski so izračunani na predpostavki, da je velikost strehe 100m2 in poraba pitne vode 18,00m3. Strošek odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode je tako pravičneje razdeljen med uporabnike, saj strošek odvajanja in čiščenja padavinske vode plačajo zgolj tisti, ki odvajajo v javno kanalizacijsko omrežje in obremenjujejo čistilno napravo.

Za vse uporabnike znotraj Mestne občine Murska Sobota pa se je povečala cena oskrbe s pitno vodo.  S 1.1.2016 je izvajalec javne službe postalo Javno podjetje Vodovod sistema B, zato je mestni svet sprejel nov elaborat o oskrbi s pitno vodo. S sprejemom elaborata so se povečali stroški vodarine in sicer za 12 centov in strošek omrežnine za 17 centov, saj mestna občina omrežnino deloma subvencionira. Ob predpostavki, da gospodinjstvo porabi 10 m3 vode, je dodaten strošek na mesečni ravni v višini 1,37€.

Javno podjetje Komunala je na svoji spletni strani objavilo simulacijo prikaza finančnih posledic spremembe elaboratov oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja komunalne ter padavinske vode v Mestni občini Murska Sobota. Uporabnikom je dana možnost prikaza in simulacije izračuna cene oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja komunalne ter padavinske vode v Mestni občini Murska Sobota. Uporabniki lahko sami izračunajo ceno glede na dejansko poraba pitne vode in dejansko površino strehe objekta. Več o tem pa TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.11.2016 ob 11:47 gost

      mogoce meni moja matematika ne dela dobro, ampak san dobo za 16m3 vode pa tej vase famozne strehe 100m2 17eur drazje kak en mesec prlej?!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.11.2016 ob 13:45 pecek gost

      Smo mij dolžni plačevati deževnico ki se steka v kanalizacijo ? To je dražje za Kalamarovo plačo

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.11.2016 ob 14:02 gost

      No se vidi ka vas ex policaj plačuje, ka z naročenimi prispevki njegove norije krijete. Ge je zaj vrnjen nasmeh, kak se je pred volitvami obečavalo? Za ove povezane ja, ja majo nasmeh. Raja pa plačuvle vij pa mate koristi.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.11.2016 ob 14:41 gost

      To je samo vrh ledene gore,kaj bomo še plačevali v mestni občini M,Sobota,sedaj se vidijo PREDOBLJUBE župana Jevška kako nas je NATEGNO !

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.11.2016 ob 15:40 pišta gost

      To je spet brca v meglo in zavajanje ljudi. Spet si je en birokrat izmislil novi nateg, da se malo odpelje debata od vodovoda B sistema. Kaj pa padavinske vode, ki se stekajo v kanalizacijo iz javnih površin. Strehe ljudi sploh niso pomembne. Če ne bi bilo hiše bi dež padal na tla in preko ceste in odvodnjavanja bi voda tekla v kanalizacijo. To je še ena fora iz Butal. Koliki poznam slovenske birokrate bo to norost hitro kopirala še kakšna občina.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.11.2016 ob 16:32 sds gost

      Pička jin materna občinska

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.11.2016 ob 20:03 povezani gost

      Ščeli ste Jevška, zdaj ga pa plačuvlite!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.11.2016 ob 21:43 gost

      Leta 1993 je bila zahteva, da pri novogradnji speljem meteorno vodo v kanalizacijo namesto v ponikalnico!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.