https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

So pomurski otroci in šolarji dovolj osveščeni o zdravi prehrani?

25.11.2016  

Tudi v letu 2016 je Društvo prijateljev agrarne ekonomike (DPAE) posvečalo veliko pozornost spodbujanju in dvigovanju osveščenosti na področju varne hrane in prehranske samooskrbe med mladimi, zato je že četrto leto zapored v mesecu septembru izvedlo anketiranje po pomurskih osnovnih/srednjih šolah, in sicer na temo o vsakodnevnem življenju in prehranjevanju otrok in dijakov na pomurskih osnovnih in srednjih šolah.


V anketi, so letos prvič spraševali po mnenju dijake prvih letnikov pomurskih srednjih šol. Število vseh učencev, ki so rešili anketo v letu 2016, je bilo 342, število vseh dijakov pa 315. Skupaj so tako v letu 2016 anketirali kar 657 otrok/dijakov. Rezultati ankete bodo služili DPAE in anketiranim osnovnim ter srednjim šolam, kot ocena o vsakodnevnem življenju in prehranjevanju otrok/dijakov v naši regiji, ter kakšne smernice uvesti v prihodnje, da bo kmetijstvo bolj cenjeno in prepoznavno v pomurskih osnovnih in srednjih šolah. Vse pomurske osnovne in srednje šole, ki so sodelovale v anketiranju, bodo prejele brošuro o rezultatih anketiranja.

V nadaljevanju sledi povzetek najpomembnejših anketnih odgovorov devetošolcev in dijakov prvih letnikov.

Na vprašanje »Ali veš kaj pomeni kratica GSO?« je napačno odgovorilo 65 % učencev, pravilno je podalo odgovor 35 % učencev. Učence so tudi povprašali »Kje nakupujejo največ hrane?« 96 % učencev je odgovorilo, da nakupujejo hrano v trgovini, le 2 % učencev je odgovorilo, da nakupujejo hrano na tržnici, prav tako je 2 % učencev odgovorilo, da nakupujejo hrano pri kmetu. Najpogostejši odgovori na vprašanje »Kaj je vaš najljubši obrok in kdo ga najbolje pripravi?« so bili: pica, testenine, lazanja, palačinke, paprikaš in meso. Prav tako so bili najpogostejši odgovori učencev, da jim najbolje pripravi obrok: mama, babica in oče.

Dijake so povprašali »Kaj je po vašem mnenju ekološko kmetijstvo?«. Delno je pravilen odgovor podalo 50 % dijakov, napačno je odgovorilo 38 % dijakov, le 12 % dijakov je pravilno odgovorilo na to vprašanje. Sledilo je vprašanje: »V kolikor se v vašem gospodinjstvu ukvarjate s kmetijstvom, koliko zemlje obdelujete?«. Kar 68 % dijakov ni odgovorilo na to vprašanje oziroma so odgovorili z »ne vem«, 17 % dijakov je odgovorili, da obdelujejo zemljo, 12 % dijakov je odgovorilo, da nimajo zemlje, 3 % dijakov je odgovorili, da imajo zelo malo zemlje.

»Katero vrsto hrane si znaš sam pripraviti?«. Najpogostejši odgovori dijakov na to vprašanje so bili: testenine, jajca, pico, hitro hrano, palačinke, carski praženec, hrenovke, namazan kruh in sendvič.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.