https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Največ čezmerno prehranjenih osnovnošolskih otrok je v Pomurju

02.12.2016 ob 8:00  

V povprečju je največ čezmerno prehranjenih osnovnošolskih otrok prav v Pomurju, kar pa ni povezano le z zdravo prehrano, ampak tudi z gibanjem. V Sloveniji je čezmerno prehranjenih 25 odstotkov otrok. V Pomurju jih je v povprečju 30, ponekod tudi 40 odstotkov otrok.

Kazalniki zdravja v občinah vzhodne Slovenije so slabši kot v zahodni in osrednji Sloveniji. To se je pokazalo pri projektu Zdravje v občinah, ki ga je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje Slovenije (NIJZ). Na razlike v zdravju vplivajo socialno – ekonomski dejavniki, kot so zaposlenost, dohodek, izobrazba, življenjski slog, kulturna in etnična pripadnost.

Kazalniki, ki govorijo o zdravju otrok, so še posebej skrb vzbujajoči. V povprečju je namreč največ čezmerno prehranjenih osnovnošolskih otrok prav v Pomurju, kar pa ni povezano le z zdravo prehrano, ampak tudi z gibanjem. V Sloveniji je čezmerno prehranjenih 25 odstotkov otrok. V Pomurju jih je v povprečju 30, ponekod tudi čez 40 odstotkov otrok.

FOTO: zdravje.si

Pomurske občine z najvišjim odstotkom prekomerno prehranjenih otrok so Dobrovnik (49,4), Šalovci (47,9), Kuzma (40,2), Cankova (39,9), Hodoš (39,9), Moravske Toplice (39,9), Rogašovci (37,3), Odranci (35,3) in Gornji Petrovci (34,8). Slovensko povprečje znaša 24,6 odstotkov. Tatjana Krajnc Nikolić, predstojnica območne enote NIJZ je povedala, da »debelost ni lepotni problem, debelost je eden od vodilnih dejavnikov tveganja za različne zdravstvene probleme in za kronične bolezni, kot je sladkorna bolezen, ki je v zadnjih 20 letih eksplodirala, povzroča pa mnoge zdravstvene probleme. Naša prioriteta bo raziskati, kaj je vplivalo na tako visok delež prekomerno prehranjenih otrok.« Krajnc Nikolićeva je opozorila na to, kako pomembno je, da otroci že v zgodnjem otroštvu pridobijo in razvijejo zdrave življenjske navade.  

FOTO: nijz.si

Pri kazalniku za telesni fitnes otrok, ki je del ocene gibalne učinkovitosti otrok v pozitivnem smislu izstopajo Velika Polana, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. V negativnem smislu pa izstopajo obmejne goričke občine. Pomurski otroci so tudi med najbolj gibalno ogroženimi in najmanj gibalno zmogljivimi, so ugotovili na Fakulteti za šport v Ljubljani. Vzrok lahko iščemo tudi v tem, ker je veliko rekreativnih dejavnosti plačljivih in za marsikoga nedostopno.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.