https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Ta veseli dan kulture v Galeriji Murska Sobota

Murska Sobota, 04.12.2016 ob 8:00  

V soboto, 3. decembra, na Ta veseli dan kulture so bila vrata Galerije Murska Sobota na stežaj odprta. Obiskovalci so lahko uživali ob brezplačnem ogledu razstave s kustosom dela Mojce Sekulič Fo pod naslovom "Mišek kralj in triindvajset zgodb." in Saše Bezjak z naslovom "Dotiki." Potekala pa je tudi likovna delavnica za vse generacije.


Saša Bezjak je akademska slikarka in magistra kiparstva. Kot izredno plodovita ustvarjalka se bilje v različnih smereh likovnega ustvarjanja: ustvarja risbe in slike, želja do neposrednega stika z materialom jo je popeljala v kiparstvo. Na razstavi se predstavlja z risbami, ki so v različnih ciklih nastajale zadnjih 10 let. Saša riše impulzivno, suvereno, z malo potezami zariše osnovno idejo, impulz, refleksijo, misel. Glavni ustvarjalni impulz pri umetnici pogosto izvira iz družinskega ter prijateljskega kroga in njene vloge v njih. Irma Brodnik je zapisala, da je pomensko ogrodje njenih risb človeška figura, predvsem akt z vsemi osnovnimi atributi. Pogosto svoje like postavlja v dialoško razmerje.

Mojca Sekulič Fo je izjemno pronicljiva ter vešča ilustratorka, ki pa svoje ilustracije le izjemoma in po naročilu slika po literarnih predlogah. Mojca ne izdeluje svojih ilustracij izključno na papirju, temveč jih izdeluje po principu klasične slike, ki jo naslika na platno ali na les. Pri tem tudi velikosti njenih ilustracij močno variirajo in nikakor niso podrejene tradicionalnemu majhnemu formatu ilustracij, saj se njene ilustracije razvijajo v zelo dinamičnih preskokih velikosti slikovnega nosilca, pri čemer najdemo tako miniaturne, kakor tudi izjemno velike formate. Svet, ki ga uporablja je nežen in optimističen. Njen likovni svet je svet dogodivščin, medsebojnega druženja in spoznavanja. V tem krotkem in dobrodušnem svetu se različne živali: sloni, miške, levi, mačke, žirafe, konji, žabe, kiti in različne ptice ter človeška bitja odpravijo na potepe, pri katerih jih pot vodi skozi povsem neznane galaksije. Kot je zapisal Robert Inhof se v Sekuličevih ilustracijah srečamo s svetom, v katerem ni zla in v katerem se nihče niti ne pretvarja oziroma ne igra zlega lika.  

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.