https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes je mednarodni dan prostovoljstva

05.12.2016 ob 10:11  

Danes, 5. decembra obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva, ki opozarja na velik prispevek prostovoljcev in vabi vse med prostovoljce. Prostovoljci so namreč nosilci optimizma.


Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov 17. decembra 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva.

 

 

FOTO: zavod-up.si

Mednarodni dan prostovoljstva omogoča, da vsem prostovoljkam in prostovoljcem tako posameznim kot tistim, ki v organizacijah vključujejo prostovoljce in prostovoljke pokažejo javnosti, kaj so prispevali s prostovoljskim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja. Ti cilji so izkoreniniti skrajno revščino, zagotoviti enakost med spoloma in omogočiti večji vpliv žensk, doseči univerzalno osnovnošolsko izobrazbo, izboljšati zdravje mater, zmanjšati smrtnost otrok, boriti se proti HIV/AIDS, malariji in drugim boleznim, razviti globalno partnerstvo za razvoj in zagotoviti okoljsko trajnost

FOTO: jzr.si

Brez prostovoljcev bi bilo življenje v Sloveniji bistveno osiromašeno in vsakodnevno. Težje bi bilo življenje ljudi, ki se spopadajo z velikimi stiskami. Bilo pa bi tudi bistveno manj kulturnih in športnih dogodkov. Vendarle prostovoljstvo v družbi še vedno nima prave veljave in se prepogosto razume kot samoumevno. Nanj se spomni ob večjih humanitarnih krizah, ko so prostovoljci prvi, ki se aktivirajo na terenu. So zapisali na Slovenski filantropiji.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.