https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Martin Raj ponovno imenovan za zastopnika pacientovih pravic v Pomurju

12.12.2016 ob 9:00  

Vlada je minuli teden za zastopnika pacientovih pravic v Pomurju za pet let znova imenovala Martina Raja. Ta za novi mandat napoveduje, da bo namenjal pozornost še večji promociji bolnikovih pravic ter sprotnemu reševanju konkretnih nepravilnosti in opozarjanju nanje.

Raj je za STA pojasnil, da je že v preteklem mandatu s pripombami na predloge zakonov in podzakonskih predpisov sodeloval v zakonodajnem postopku in javnih razpravah, nazadnje prav pri zakonu o pacientovih pravicah, ki je v vladni proceduri, kjer so zastopniki predlagali spremembe za izboljšanje stanja na tem področju. V prejšnjem mandatu je ugotavljal, da je tematika bolnikovih pravic, ki jo je uveljavil zakon o pacientovih pravicah iz leta 2008, precej slabo poznana, zato je zainteresiranim društvom, medijem in izvajalcem zdravstvenih storitev podrobneje predstavljal zakon ter pravice in obveznosti.

V skladu s tem ga je na začetku mandata letno obiskalo okoli 400, na koncu pa že približno 500 bolnikov. »Razlogi so bili različni, od tega, da se ne morejo naročiti na pregled, do smrtnih primerov, ko so svojci menili, da je smrt nastopila zaradi neustreznega zdravljenja. Največ zadev se na splošno nanaša na problematiko čakalnih vrst, kjer smo v naši regiji zaznali tudi svojevrsten rekord, kar 9,5-letno čakalno dobo pri ortodontskih storitvah za mladino, ki pa se je tudi zaradi vlaganja pritožb in opozarjanja na to ekstremnost že bistveno popravila, a še vedno ni v okvirih ustrezne čakalne dobe,« je pojasnil Raj.

Foto: web.vecer.com

Po njegovih izkušnjah problematika v Pomurju ne odstopa bistveno od drugih regij, opazil pa je posebnost, ko so ga številni bolniki seznanili s težavo, a obenem povedali, da ne želijo izpostavljanja njihovih osebnih podatkov, pa tudi pooblastila za začetek postopka, ki je pogoj, mu niso želeli dati, saj so se bali, da bi kdaj potrebovali zdravniško pomoč in ne bi bili primerno obravnavani. Svoje delo Raj ocenjuje kot uspešno, v prihodnje pa si želi sprememb predvsem pri sistemskih rešitvah, čakalnih dobah, neupravičenem preusmerjanju bolnikov iz javnega v zasebno zdravstvo, neuporabi določenih naprav ali zdravil, kjer bodo potrebne korenite spremembe, sicer bo nastal kolaps, še navaja STA.

Raja so za zastopnika pacientovih pravic na območju murskosoboški območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje predlagali lendavski občinski svet in še enajst predlagateljev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.