https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Sodišča bodo odločala o rejništvu in skrbništvu nad otroki

15.12.2016 ob 13:00  

Vlada je na včerajšnji seji sprejela predlog družinskega zakonika. Cilj zakona je izboljšanje položaja otrok v družinskih razmerjih.


Iz vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da je cilj zakonika izboljšanje položaja otrok bodisi pred postopkom pri sodišču, med samim postopkom in tudi po končanem postopku. Zapisali so, da "s tem želimo zagotoviti učinkovitejše izvajanje načela varovanja koristi otroka, ki je temeljno načelo našega družinskega prava."

Prenos pristojnosti odločanja na sodišče bo končan v začetku leta 2019, kar pomeni, da bo potekal postopoma. O nujnih ukrepih, kadar bo otrok tako ogrožen, da ne bo mogel več ostati v matični družini, bodo odločali Centri za socialno delo. Tak ukrep bo veljal le šest dni. Sodišča pa bodo odločala o trajnejših ukrepih, tudi o rejništvu in skrbništvu.

FOTO: vecer.com

Novi zakonik bo razširil opredelitev družine, ki bo tako življenjska skupnost otroka z obema ali enim staršem ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima do njega obveznosti in pravice. Razširjene pa bodo tudi možnosti sklenitve zakonske zveze, saj bo županom podeljeno pooblastilo za sklepanje zakonskih zvez, zakonca pa se lahko prosto dogovorita za pogodbeni premoženjski režim, poroča RTV Slovenija.

Enostavnejša tudi razveza
Razveza bo v določenih primerih enostavnejša. Zakonska zveza se lahko razveže pred notarjem v obliki notarske listine, če zakonca nimata skupnih mladoletnih otrok in se o najpomembnejših vprašanjih glede premoženja in stanovanja dogovorita.

Starši bodo lahko vnaprej izrazili voljo, kdo naj skrbi za otroka v primeru njihove smrti, če to ne bo v nasprotju s koristjo otroka.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.