https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Hungarikum – trgovine, ki madžarske okuse pripeljejo v Prekmurje

Lendava, 16.12.2016 ob 11:00  

Danes vam v okviru Pomurskih novic predstavljamo podjetje Prekmurec d.o.o. s trgovsko mrežo Hungarikum.


Pot podjetja Prekmurec d.o.o. se je pričela pred desetimi leti. Takrat se je Janez Magyar odločil ponovno zapluti v trgovske vode. Potem ko si je izkušnje 13 let nabiral kot poslovodja Univerzala, Mercatorja v Dolgi vasi in po nekajletnem vodenju kletarstva Kmetijskega gospodarstva Lendava, je v Gaberju prevzel franšizo Mercator.

Hungarikum kot sinonim za madžarske proizvode

Izbira imena Prekmurec ni bila naključna. Enako ime je za kmetijsko zadrugo v preteklosti uporabljal njegov dedek Franc Vnuk, ki je bil prvi ustanovitelj kmetijske zadruge v Jugoslaviji. Ime Prekmurec še danes krasi pročelje trgovine v Gaberju, nekdanjo tablo z napisom iz zadruge pa Janez hrani še danes. Trgovine, zdaj jih ima Magyar že tri, so poznane pod imenom Hungarikum. Pod tem imenom se skrivajo storitve, izdelki in pridelki, ki so narejeni na Madžarskem.

Formula za uspeh med poplavo nemških in italijanskih trgovskih verig

Potem ko je opazoval prihod tujih trgovskih verig in diskontov, se mu je porodila ideja, kako postati konkurenčen med ponudbo nemških, avstrijskih in italijanskih poceni izdelkov, ki so prihajali v Pomurje. Ker so številni Slovenci še vedno hodili po madžarsko »robo« čez mejo, se je odločil te izdelke ponuditi tudi v Sloveniji. Povezal se je z madžarskim partnerjem in tako so leta 2012 odprli prvo trgovino Hungarikum, kjer so kupcem na voljo priljubljeni madžarski in drugi proizvodi. V trgovini najdejo svoje mesto tudi manjši lokalni pridelovalci in ponudniki, med drugim vinogradniki, oljarji, ekološki pridelovalci, mlekarji in drugi, na prodajnih policah pa je možno dobiti tudi nekatere izdelke iz Hrvaške. Kot franšizi Mercatorja, v Hungarikovih trgovinah najdemo tudi izdelke te blagovne znamke in njihove akcije, kupci pa lahko tu prav tako zbirajo in koristijo Mercatorjeve pike.

Izdelki ugodnejši kot na Madžarskem

Bližina dobaviteljev in s tem svežina izdelkov ter konkurenčna cena sta tista, ki prepričata kupce, da se vedno znova vračajo. Veliko veljavo ima tudi to, da kupci v trgovini najdejo tiste proizvode, ki jih prepoznajo kot kakovostne iz Madžarske. Prednost je tudi ta, pojasnjuje Magyar, da te izdelke lahko ponudijo po nizkih cenah, celo ugodneje kot na Madžarskem, saj je davek v Sloveniji občutno nižji kot pri naši vzhodni sosedi, kjer je davek kar 27 odstotkov (v Sloveniji 9,5 odstotkov). Kot nam pove Magyar, je največ povpraševanja po madžarskih testeninah, mokah, peninah, pivu, mlečnih izdelkih, pri tem predvsem sirih, po madžarskih mesninah, začimbah, pekovskih izdelkih in številnih drugih proizvodih, ki jih je v Sloveniji možno dobiti le v Hungarikovih trgovinah. Ponudbi vedno znova dodajajo tudi nove izdelke, saj Madžarska ponuja bogato izbiro.

Kmalu naj bi zaživela tudi spletna trgovina

Zaradi ponudbe in ugodnih cen, se v njihove trgovine vračajo kupci iz celotnega Pomurja, Madžarske in Hrvaške. Določene proizvode pošiljajo posameznim kupcem po Sloveniji, zaradi česar razmišljajo tudi o prodaji prek spleta, ki naj bi zaživela že prihodnje leto.

Ideja o širitvi mreže v Pomurju ostaja

Nedavno so iskali tudi lokacije v Pomurju, kjer bi odprli nove trgovine, v ožjem izboru so bili Dobrovnik in Murska Sobota, vendar so se nato v podjetju odločili, da najprej pokrijejo Lendavo, kjer so jeseni letos odprli že drugo prodajalno na Kranjčevi ulici. Slednja je občutno večja in ima tudi delikatesno linijo. Tudi ta prostor so tako kot prodajalno v Gaberju odkupili od Mercatorja, za prvo lendavsko trgovino pa plačujejo mesečno najemnino.

Kot pravi Magyar, je ideja o širitvi v druge kraje v Pomurju še vedno prisotna. Trenutno je na treh lokacijah zaposlenih skupno 20 ljudi, med njimi je, kot nam pojasni Magyar, kar nekaj družinskih članov. Vsi zaposleni pa, predvsem zaradi stika s strankami in zaradi porekla izdelkov, ki jih prodajajo, morajo poleg slovenščine govoriti tudi madžarsko. Vse izdelke v skladišču opremijo tudi s slovenskimi deklaracijami, kar terja veliko dodatnega dela, stroškov in pozornosti, pojasnjuje lastnik o izzivih in težavah, s katerimi se srečujejo. Dodatno delo je tudi poročanje slovenskim organom o tem kaj, koliko in po kakšni nabavni ceni uvozijo v Slovenijo, kljub temu, da sicer v EU velja prosti pretok blaga. Storšek, ki se mu ne morejo izogniti, je tudi strošek transporta, saj številne izdelke dobavljajo iz Budimpešte in drugih oddaljenih delov Madžarske.

Redno plačilo partnerjem, zadovoljni kupci in zaposleni

Kljub oviram, ki jim morajo premagovati na svoji poslovni poti, pa sledijo začrtani poti. Kot pravi Magyar, skrbijo za dober odnos s partnerji, saj račune plačujejo takoj po prejetju in ne čakajo na zakonsko določene roke. Pošten odnos s partnerji ter zadovoljni kupci in zaposleni so tisto, kar mu pri delu daje največ zadovoljstva, pravi, ko ga povprašamo še o doslej prejetih nagradah in priznanjih.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.