https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Z majem javnim uslužbencem višje plače

20.12.2016 ob 7:05  

Vlada in sindikati javnega sektorja so na pogajanjih dosegli dogovor, ki naj bi ga te dni tudi že parafirali. Prve višje plače na računih bodo izplačane z majem.

Kot je te dni povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar sta z dogovorom zadovoljni obe strani. Skupni učinek dogovora na javno-finančne izdatke vseh blagajn v prihodnjem letu bo po njegovih besedah približno 56 milijonov evrov. Za državo, je poudaril, prinaša obvladljive finančne posledice, hkrati pa je usmerjen tako, da po eni strani več in prej daje tistim, ki so v slabšem socialnem položaju, poroča zurnal24.si.

Jasna časovnica

V dogovoru so po ministrovih besedah predvideni roki za odpravo anomalij pri vrednotenju delovnih mest, kar sicer v plačnem sistemu stalno povzroča trenja.

Celoten znesek v ta namen je na letni ravni dogovorjen v višini 70 milijonov evrov. A v prihodnjem letu še ne bo potreben v celoti, saj bodo, kot je navedel Koprivnikar, pri najslabše plačanih nepravilnosti začeli odpravljati in višje plače izplačevati z majem, za ostale pa z julijem. Z zdravniki se bodo pogovarjali posebej, a dinamika odprave anomalij naj bi tudi zanje potekala v istih rokih kot za ostale javne uslužbence.

Foto: e-rus.eu

Za sindikate je pomembno tudi, da se bodo začeli bolj konkretno odpravljati varčevalnih ukrepi. Kot je pojasnil vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, se večina varčevalnih ukrepov odpravlja v prihodnjem letu, v letu 2018 pa bodo veljale le še omejitve pri delovni uspešnosti in zamik izplačil napredovanj na december. Leto 2019 ni del dogovora.

Podrobneje iz dogovora

Regres za letni dopust se bo v letu 2017 izplačeval:

- do vključno 16. plačnega razreda v višini 1000 evrov;

- od vključno 17. plačnega razreda do vključno 40. plačnega razreda v višini 790,73 evrov;

- od vključno 41. plačnega razreda do vključno 50. plačnega razreda v višini  600 evrov;

- od  vključno 51. plačnega razreda navzgor v višini 500 evrov.

Iz naslova izplačila regresa se v letu 2017 predvideva 12,4 mio evr.

Premije za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje za leto 2017 se bodo izplačevale za vse starostne skupine v višini 30 odstotkov, pri čemer se bodo višje premije izplačevale za dve starostni skupini:

- za tiste, ki so stari od 50 do vključno 55 let v višini 50 odstotkov zneska polne premije;

- za starejše nad 55 let pa se bodo izplačevale v višini 80 odstotkov zneska polne premije.

Obema omenjenima starostnima skupinama, ki bosta prejeli višji odstotek premij, bo to višje izplačilo pripadlo s 1. marcem 2017.

Področje odprave anomalij se bo v 2017 reševalo po naslednjem sistemu: vladna in sindikalna pogajalska stran sta se dogovorili, da se do 1. maja 2017 za vsa delovna mesta dogovorijo o uvrstitvi v plačni razred. V tej zvezi sta dogovorjeni dve skupini delovnih mest, ki se jim odpravljajo anomalije:

- v prvi skupini so tista delovna mesta, ki so uvrščena do vključno 26. plačnega razreda. Pri teh delovnih mestih se anomalije odpravijo s 1. julijem 2017;

- pri vseh ostalih delovnih mestih (v višjih plačnih razredih) se anomalije odpravijo s 1. oktobrom 2017.

Foto: prelistavanje.rs

Medtem ko leto 2019 ni del dogovora, pa sta za leto 2018 dogovorjeni še dve omejitvi, in sicer na področju napredovanj in delovne uspešnosti, ki tudi predstavljata ključno finančno obremenitev za javne blagajne.

Tako je bilo za leto 2018 med vladno in sindikalno pogajalsko skupino dogovorjeno, da javni uslužbenci, ki v 2018 napredujejo, dobijo napredovanja izplačana z zamikom, to je s 1. decembrom 2018. Ob tem je dogovorjeno, da se v letu 2018 redna delovna uspešnost ne izplačuje. Glede izplačevanja povečanega obsega dela se le ta izplačuje v enaki višini, kot v letu 2017 (to pa pomeni, da se na ravni posameznika izplačuje 20 odstotkov osnovne plače oziroma 30, če se izplačuje tudi iz naslova posebnega projekta).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2016 ob 8:44 gost

      Čuvajte mi javni sektor kao zenicu oka svoga. (vanek)

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.12.2016 ob 8:58 gost

      Mesečno se njim plaća s 1. Majem poveča za 100 - 200 eurov.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.12.2016 ob 10:17 gost

      Mejne samo zanijma gda de se navaden delavski razred postavil za svoje pravice in zahteval pošteno plačilo za pošteno delo? Vsi drugi se znajo organizejrati pa si izboriti svoje pravice, edino delavci samo štenkajo pa šinfajo po internetu, v resničnem življenju so pa tiho in s sklonjenimi glavami kimajo svojim delodajalcon in izkoriščevalcon iz tujine. Čakan ka se ponovno prebudi revolucionarni duh v našon delavskon razredi.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.12.2016 ob 10:57 gost

      ha ha ha....tou je pa pravi vic

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.12.2016 ob 11:41 Gost MS gost

      Gost pod št. 2 od ge ti ta informacija povej mi ge si to prečital....rejsan me zanimle...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.12.2016 ob 11:45 Gost1 gost

      Za informacijo 16. plačilni razred je 563,01 EUR neto plača.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.01.2017 ob 20:19 privatni uslužbenec gost

        pa ka bi rad , vej pa je lejko javni delavka/delavec - v ulici rdeči luči ali pa je naj premestijo , koma ges ne ven

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.12.2016 ob 13:52 gost

      Industrija - delaj, naj živijo siromaki v javnem sektorju!!!! Pa ja so vsi posranci in vlada javni sektor, če pa tu ne bo službe, pa se vrnejo na svoja stara delovna mesta. šolstvo, pravništvo itd. Neumni bi bili, ČE SI NEBI VIŠALI PLAČ, še so pa gospodarstveniki taki šalabajzerji, da za njih delajo, delavci pa tihi suženjčki!!!!. Mesec dni naj davka ne plačajo gospodarstveniki, pa da vidimo, kaj bodo dobili šolniki in njim podobni. Pa naj štrajkajo, bar bodo otroci doma. Normalen človek enostavno ne more verjeti, da so gospodarstveniki taki luzerji.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.