https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Nekdanjim delavcem Mure tretje poplačilo v januarju

19.12.2016 ob 8:30  

Januarja bodo delavci t. i. stare Mure, ki je šla v stečaj oktobra 2009, dobili tretje poplačilo prednostnih terjatev, tako da bodo poplačani 60-odstotno. Stečajni upravitelj medtem spet zbira zavezujoče in nezavezujoče ponudbe za prodajo preostalega premoženja.

Za tretje poplačilo delavcev bo ta teden objavljen končni načrt. Če ne bo pritožb, bo januarja pravnomočen, tako da bodo delavci, ki niso dobili osebnih dohodkov zadnje tri mesece, in drugi prednostni upniki dobili še dobrih devet odstotkov terjatev, je za STA povedal stečajni upravitelj Mure delniške družbe Branko Đorđević.

Gre za nekdanjih 1056 delavcev, zaposlenih v Muri, delniški družbi, ki jim je bilo priznanih za 7,2 milijona evrov prednostnih terjatev in 975.000 evrov navadnih terjatev. Od 7,2 milijona evrov prednostnih terjatev so bili delavci poplačani iz jamstvenega in preživninskega sklada v višini nekaj manj kot 1,6 milijona evrov. Delavci bodo tako s strani stečajnega dolžnika dobili slabih 3,43 milijona evrov, kar pomeni skoraj 60 odstotkov od 5,6 milijona evrov. V enakem odstotku se poplačuje jamstveni in preživninski sklad ter druge prednostne terjatve.

Stečajni upravitelj iz splošne razdelitvene mase najprej poplačuje prednostne terjatve, to so obveznosti do zaposlenih in terjatve za plačilo prispevkov, ki so nastale v zadnjem letu pred začetkom stečajnega postopka, potem navadne in nazadnje podrejene terjatve. Iz otvoritvene bilance je bilo do sedaj unovčenih približno 73 odstotkov premoženja po likvidacijski vrednosti.

Minuli teden je stečajni upravitelj razpisal zbiranje ponudb za tri pakete. Prvi je pisarniški del nekdanje Murine družbe EHM Evropska hiša mode, ki se je ukvarjala s trženjem in prodajo izdelkov Murinih lastnih blagovnih znamk, ter zajema del zgradbe EHM in zemljišča v skupni vrednosti 514.000 evrov. Drugi obsega del zgradbe obrata CMT (nekdanji obrat Perilo/Boss oziroma tovarna lahkih oblačil), gre za proizvodno dvorano s skladiščnimi prostori, jedilnico, garderobami in sanitarijami ter zemljišča v skupni vrednosti nekaj več kot milijon evrov. Tretji paket pa obsega del prizidka CMT in zemljišča v skupni vrednosti dobrih 158.000 evrov. Vsem je treba prišteti še dvoodstotni davek na promet z nepremičninami.
V prostorih CMT-ja so zdaj trije najemniki, Boxmark, Prevent-Deloza in Strikan, trije so tudi v prostorih EHM. Đorđević upa, da bodo tudi ostali, saj širijo proizvodnjo, če se bodo zanimali za nakup, pa se jim bo poskušal prilagoditi.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Nekdanji Murin obrat v Ljutomeru je stečajni upravitelj prodal podjetju Cleangrad, obrat v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni Odelu iz Prebolda, Panviti prostore, ki jih je imela tam v najemu. Stavbo nekdanje Murine hčerinske družbe Muralist v središču Murske Sobote je kupilo ministrstvo za kulturo za prekmursko enoto Pokrajinskega arhiva Maribor. V Ljubljani so del prostorov v podhodu Ajdovščina dali v najem, saj jih na dražbah niso uspeli prodati, v WTC-ju pa jih bo prevzel DUTB. Prodali so tudi apartmaje na Pagu in stanovanja v Murski Soboti in okolici.

Hipotekarni upniki vseh prodanih nepremičnin so iz tega naslova poplačani, od 48 stanovanj, ki jih je imela Mura, pa jih je ostalo še 9, v njih živijo nekdanji Murini delavci. Občina jih noče odkupiti, zato so ponujena trgu, ker niso pod hipoteko in ni potrebno soglasje hipotekarnih upnikov, se cena zanje niža.

Na vprašanje, kako dolgo bo še trajal stečajni postopek, Đorđević odgovarja, da to ni odvisno od njega, ampak od prodaj. Ker tožb nimajo več, bodo nepremičnine začeli ponujati hipotekarnim upnikom in v tem primeru bodo lahko stečaj končali do konca prihodnjega leta. Realne stroške stečajnega postopka pa ocenjuje na okoli 1,2 milijona evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.12.2016 ob 10:14 gost

      Poglejte v tem izplačilu so zajeti , skoraj večina delavcev iz bivše uorave, ki so si za svojo rit poskrbeli,(samo naziv firme drug), drugi, ki so prav tako takrat dobili odpovedi, pa dobijo muda od labuda

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.12.2016 ob 11:49 Aus gost

      Če bi tako ciganijo naredili v Avstriji,bi bi zadnji trije direktorji pa še se bi kaki našo! VISELI !!! Nič vrednezi NE HUMANI...

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.12.2016 ob 16:35 gost

      Čisti primer kako nategneš siromašne delavce. Vsaka vam čast. Pričakujem vislice za vse, ki so se okoristili.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.12.2016 ob 16:42 gost dd gost

      Zakaj tak naslov če pa dobijo izplačila samo nekdanji delavci ki so bili zaposleni na Mura dd , ne pa ostali , ki so jih izigrali in zaposlili na "slamnata " podjetja (ženska, moška itd)

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.12.2016 ob 16:50 gost

      In ka je naroube z naslovon? Vej si pa san napiso ka dobijo izplačila delavci MURA d.d. , ka tej so mogouče nej negdanji delavci Mure ali kak? Zavajajoče bi bilou, če bi pisalo VSEM negdanjim delavcem Mure.... tak ka ges nikšoga problema ne vijdin v ton naslovi. Pač eni dobijo eni nej, jebi ga.... tak je pri stečajaj. Je pa tak še vednou boukše kak pa, če nebi nišče nikaj doubo tak kak je po navadi gda ide firma v stečaj.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.01.2017 ob 23:11 gost

      VSI DELAVCI MURE BE MOGLE DOBITI ENAK DELEŠ NEJ SAMO ENI

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.01.2017 ob 13:41 gost

      vsi delavci bi mogli dobiti otpravnino lopovi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.